Тази торта приготвих за 60 години брак на моите родители.
Диамантена сватба,дай боже всеки му!
Обикновени селски хора,добри,много трудолюбиви и всеотдайни!Винаги са били до мен и брат ми!
Да са ми живи и здрави!
Рецептата за кремовете е от тук с малко промяна от мен.
Блатове
200 гр масло разтопено
125 мл.прясно мляко
240 гр брашно
1 1/2ч.л. сода
68 гр какао
315 гр захар
1/4 ч.л.сода
2 яйца
150 мл заквасена сметана
125 мл.горещо кафе
За белия крем
Половин кутия кондензирано мляко
180 гр масло
200 мл.течна сметана
Ванилия
За шоколадовия мус
Половин кутия кондензирано мляко
4 жълтъка
1 с.л.какао размито в мaлко вода
200 гр шоколад черен
100 гр масло
200 мл.течна сметана
Начин на приготвяне
За блатовете смесете сухите съставки,брашно ,захар,содата,солта и какаото.
В отделна купа разбъркайте разтопеното масло с яйцата ,млякото ,заквасена сметана и ги сипете в сухата смес. Разбъркайте,може и без миксер но аз го ползвам за по -лесно. Накрая при непрекъснато бъркане добавете горещото кафе. Разпределете сместа в две тавичка с размер 26 см върху хартия и печете на 170 * за 20-25 мин. Оставете да изстинат напълно. Аз ги приготвям от предния ден.
Белият крем,разбийте маслото и към него добавете кондензирано мляко,бъркайте за кратко. Отделно разбийте сметаната на сняг. Прибавете сметаната към масления крем и бъркайте със шпатула до хомогенност.
Сложете единия блат във форма с подвижен ринг като сложите и хартия по висока от ринга,тортата става висока и да не изтече муса като го сложите.
Изсипете 2/3 от белия крем върху блата,след това сложите втория блат и остатъка от белия крем. Изравнете! Приберете в хладилника за 30 мин.
През това време ще приготвим муса,в съд изсипете кондензирано мляко , жълтъците и размитото какао , сложете на котлона като бъркате непрекъснато до сгъстяване. Не трябва да е силен да не загори. След като го махнете добавете нарязано на парчета масло и бъркайте. Разтопете шоколада на водна баня и го прибавете към сместа Сметаната се разбива на сняг и се добавя към шоколадовата като бъркате с шпатула. Нанесете муса върху белия крем на тортата и изравнете. Оставете в хладилник за цяла нощ.
Може и така да я оставите и да я украсите по ваше желание. Аз я залях с шоколадов ганаш който приготвих от 100 мл. сметана и 100 грама черен шоколад. Загрях сметаната,добавих начупения шоколад и се бърка до лъскава смес след което се залива тортата.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар