Отдавна му се канех , реших да го направя по случай Ивановден.
Да са ми живи и здрави имениците!!!
Четох много рецепти и накрая направих един сбор по мой избор.
Ще ви се види дълга рецептата ,но не е нещо трудно и сложно!
Много е вкусно!
Продукти
За сиропа
150 мл вода
70 гр захар
3 с.л. пълни мед
канела на вкус
За чийзкрема
300 гр крема сирене или сладкарска извара( аз ползвах извара)
3 яйца
100 гр захар
300 гр гъсто кисело мляко( може и заквасена сметана,но аз нямах)
25 гр ванилов пудинг за варене
ванилия
За основата
70-80 гр разтопено масло
10-15 кори за баница
150-200 гр запечени орехи едро нарязани
Начин на приготвяне
Първо сваряваме сиропа за да изстине. Слага се водата,захарта и меда на котлон да заври. Оставя се около 3-4 Мин да поври и се маха от котлона. Добавя се канелата. Аз сложих малко ,вие избирате колко ,въпрос на вкус.
Разбърквате със шпатула изварата или крема сиренето със захарта,добавяме едно яйце и разбъркваме докато се поеме изцяло и тогава добавяме другите.
След това изсипваме пудинга в сместа и пак разбъркваме,накрая и киселото мляко.
В тавичка 20 см диаметър слагаме хартия за печене която да стърчи извън страниците.Поставяме една кора като краищата й са по стените на тавата,намазва се със масло и слагаме втора кора на кръст на първата. Всяка кора която слагаме се маже с масло. На всеки две кори ръсим с орехи. Така редим всички кори,като се стремим краищата да не увиснат от тавата за това помага и хартията. Когато сме приключили с корите и орехите изливаме чийзкрема. Поставяме тавата в предварително загрята фурна на 180* и печем около 70 Мин. По време на печенето ако видите че почват за загарят корите,свалете сладкиша на по -долна скара. Оставете за 2-3 Мин да изстине и със лъжица полейте със сиропа внимателно корите навсякъде. И да попадне върху крема не е проблем,леко ще наклоните тавата за да иде сиропа в корите. Оставете сладкиша да изстине напълно в тавичката. Може да го украсите по ваш избор с орехи или нещо друго. Аз от бързина просто забравих,но това не попречи на вкуса,повярвайте!
Да ви е сладко!