събота, 6 февруари 2021 г.

Торта с бял крем и шоколадов мус

 Тази торта приготвих за 60 години брак на моите родители. 

Диамантена сватба,дай боже всеки му!

Обикновени селски хора,добри,много трудолюбиви и всеотдайни!Винаги са били до мен и брат ми! 

 Да са ми живи и здрави!

Рецептата за кремовете е от тук с малко промяна от мен.

Блатове 

200 гр масло разтопено 

125 мл.прясно мляко 

240 гр брашно 

1 1/2ч.л. сода 

68 гр какао 

315 гр захар 

1/4 ч.л.сода 

2 яйца 

150 мл заквасена сметана 

125 мл.горещо кафе 


За белия крем 

Половин кутия кондензирано мляко 

180 гр масло 

200 мл.течна сметана 

Ванилия

За шоколадовия мус 

Половин кутия кондензирано мляко 

4 жълтъка 

1 с.л.какао размито в мaлко  вода 

200 гр шоколад черен 

100 гр масло 

200 мл.течна сметана 


Начин на приготвяне 

За блатовете смесете сухите съставки,брашно ,захар,содата,солта и какаото.

В отделна купа разбъркайте разтопеното масло с яйцата ,млякото ,заквасена сметана и ги сипете в сухата смес. Разбъркайте,може и без миксер но аз го ползвам за по -лесно. Накрая при непрекъснато бъркане добавете горещото кафе. Разпределете сместа в две тавичка с размер 26 см върху хартия и печете на 170 * за 20-25 мин. Оставете да изстинат напълно. Аз ги приготвям от предния ден. 

Белият крем,разбийте маслото и към него добавете кондензирано мляко,бъркайте за кратко. Отделно разбийте сметаната на сняг. Прибавете сметаната към масления крем и бъркайте със шпатула до хомогенност. 

Сложете единия блат във форма с подвижен ринг като сложите и хартия по висока от ринга,тортата става висока и да не изтече муса като го сложите.

Изсипете 2/3 от белия крем върху блата,след това сложите втория блат и остатъка от белия крем. Изравнете! Приберете в хладилника за 30 мин. 

През това време ще приготвим муса,в съд изсипете кондензирано мляко , жълтъците  и размитото какао , сложете на котлона като бъркате непрекъснато до сгъстяване. Не трябва да е силен да не загори. След като го махнете добавете нарязано на парчета масло и бъркайте. Разтопете шоколада на водна баня и го прибавете към сместа Сметаната се разбива на сняг и се добавя към шоколадовата като бъркате с шпатула. Нанесете муса върху белия крем на тортата и изравнете. Оставете в хладилник за цяла нощ. 

Може и така да я оставите и да я украсите по ваше желание. Аз я залях с шоколадов ганаш който приготвих от 100 мл. сметана и 100 грама черен шоколад. Загрях сметаната,добавих начупения шоколад и се бърка до лъскава смес след което се залива тортата.

Да ви е сладко!



















 



Няма коментари:

Публикуване на коментар