Продукти:
250 мл. топло мляко
1 пакетче суха мая
1 ч.л.сол
1 ч.л.захар
1 яйце + един белтък
1 с.л. олио
400- 500 гр брашно ( за съжаление никога не меря брашното)
За чесновата паста
чесън ( зависи колко искате аз сложих около 10 скилидки , бяха малки)
4-5 клонки магданоз
40 -50 гр. разтопено масло
жълтък за намазване
Замесете меко тесто и оставете да втасва, през това време си направете чесноватат паста като счукате чесъна и магданоза с малко сол. Добавяте разтопеното масло и бъркате.
Разделете вече втасалото тесто на 4 топки. Всяка топка разточвате на правоъгълник и намазвате с пастата. режете на 4 ленти които слагате една върху друга. Режете на 4 равни парчета и ги редите в намаслена тава изправени. Слагате първо по крайщата.
Оставете да втаса и намажете със разбития белтък.
Печете в загрята фурна на 180* до готовност.
Има само един недостатък : МНОГО БЪРЗО СЕ ИЗЯЖДА :) :) :)
Ето, това остана само!
неделя, 22 септември 2013 г.
КАРТОФЕНА ЗАПЕКАНКА
Много се чудех как да приготвя едно сварено домашно пиле.
Реших пиле и гарнитура на едно
.Получи се голяма вкусотия!
Продукти:
1 1/2 кг. картофи
1 обезкостено пиле
100 гр топено сирене
2 чушки
2 яйца
50 мл. олио
сол
черен пипер
копър
100 гр кашкавал
Приготвяне
Сварете обелените картофи и ги намачкайте , добавете горещо олио и подправките. Разбъркайте добре и добавете яйцата. Объркайте добре и ако трябва добавете малко от водата в която са врели.
В намаслена тавичка разстелете половината от пюрето, разпределете пилешкото месо, нарежете топеното сирене и чушката и ги сложете върху месото.
Покрийте всичко с останалото пюре.
Сл;ожете в загрята фурна на 180* и печете около 30 мин.
Извадете и поръсете обилно с настърган кашкавал.
Печете до зачервяване!
Да ви е сладко!
Съвет: Можете да импровизирате и да сложите всичко което обичате!
Реших пиле и гарнитура на едно
.Получи се голяма вкусотия!
Продукти:
1 1/2 кг. картофи
1 обезкостено пиле
100 гр топено сирене
2 чушки
2 яйца
50 мл. олио
сол
черен пипер
копър
100 гр кашкавал
Приготвяне
Сварете обелените картофи и ги намачкайте , добавете горещо олио и подправките. Разбъркайте добре и добавете яйцата. Объркайте добре и ако трябва добавете малко от водата в която са врели.
В намаслена тавичка разстелете половината от пюрето, разпределете пилешкото месо, нарежете топеното сирене и чушката и ги сложете върху месото.
Покрийте всичко с останалото пюре.
Сл;ожете в загрята фурна на 180* и печете около 30 мин.
Извадете и поръсете обилно с настърган кашкавал.
Печете до зачервяване!
Да ви е сладко!
Съвет: Можете да импровизирате и да сложите всичко което обичате!
БАНАНОВИ МЪФИНИ
Мъфините с банан са изключително ароматни и много лесни за приготвяне!
1. 1 ½ чаена чаша брашно
2. 2 добре узрели банана
3. 1 есенция ванилия / 2 ванилии на прах
4. 1 чаена чаша захар
5. ½ чаена чаша олио
6. ½ чаена чаша кисело мляко
7. 2 яйца
8. 1 пакетче бакпулвер
Начин на приготвяне:
в купа с миксер разбийте яйцата и захарта и добавете останалите течни съставки – олиото и киселото мляко. Към така получената смес малко по малко, при непрекъснато бъркане добавете брашното смесено с бакпулвера. Накрая добавете и смачканите банани и ванилията и разбъркайте, но не с миксера, а с лъжица.
Идва момента, в който трябва да изсипете сместа за банановите мъфини във формичките за мъфини. Аз го правя с помоща на лъжица за сладолед , много е удобно Ако ползвате силиконова форма за мъфини, леко намазнете отделните гнезда изсипете сместа, като тя трябва да е ¾ от обема. Ако ползвате тефлонова форма с отделени гнезда, то сложете във всяко гнездо по една хартийка за мъфини и отново пълнете на ¾ от обема, тъй като при печене банановите мъфини ще се надигнат.. Печете мъфините на предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20-25 минути. Преди да извадите мъфините от фурната ги бучнете с клечка за зъби, за да проверите дали са изпечени, клечката трябва да остане суха.
Да ви е сладко!
1. 1 ½ чаена чаша брашно
2. 2 добре узрели банана
3. 1 есенция ванилия / 2 ванилии на прах
4. 1 чаена чаша захар
5. ½ чаена чаша олио
6. ½ чаена чаша кисело мляко
7. 2 яйца
8. 1 пакетче бакпулвер
Начин на приготвяне:
в купа с миксер разбийте яйцата и захарта и добавете останалите течни съставки – олиото и киселото мляко. Към така получената смес малко по малко, при непрекъснато бъркане добавете брашното смесено с бакпулвера. Накрая добавете и смачканите банани и ванилията и разбъркайте, но не с миксера, а с лъжица.
Идва момента, в който трябва да изсипете сместа за банановите мъфини във формичките за мъфини. Аз го правя с помоща на лъжица за сладолед , много е удобно Ако ползвате силиконова форма за мъфини, леко намазнете отделните гнезда изсипете сместа, като тя трябва да е ¾ от обема. Ако ползвате тефлонова форма с отделени гнезда, то сложете във всяко гнездо по една хартийка за мъфини и отново пълнете на ¾ от обема, тъй като при печене банановите мъфини ще се надигнат.. Печете мъфините на предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20-25 минути. Преди да извадите мъфините от фурната ги бучнете с клечка за зъби, за да проверите дали са изпечени, клечката трябва да остане суха.
Да ви е сладко!
САЛАТА "КАПРЕЗЕ" С ОРЕХОВ ДРЕСИНГ
За една салата:
2 домата
1 моцарелка
3-4 скилидки чесън
босилек ( пресен)
ядките от два ореха
3-4 с.л. зехтин
Нарежете доматите и моцарелата на кръгчета и наредете в чиния като ги редувате .
Скълцайте ореховите ядки и чесъна ,добавете и босилека
Разбъркайте като прибавите зехтина.
Наръсете навсякъде върху доматите и сиренето!
Може да украсите със маслинки!
Добавете и ракийка ..... НАЗДРАВЕ!
2 домата
1 моцарелка
3-4 скилидки чесън
босилек ( пресен)
ядките от два ореха
3-4 с.л. зехтин
Нарежете доматите и моцарелата на кръгчета и наредете в чиния като ги редувате .
Скълцайте ореховите ядки и чесъна ,добавете и босилека
Разбъркайте като прибавите зехтина.
Наръсете навсякъде върху доматите и сиренето!
Може да украсите със маслинки!
Добавете и ракийка ..... НАЗДРАВЕ!
СИРОПИРАНА ПИТА СЪС СИНИ СЛИВИ
Тази рецепта видях от тук , заинтригува ме и реших да пробвам.
Много сочно и вкусно!
Продукти :
500 гр кори за баница
5 големи яйца
1ч.ч. захар
1ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. грис
120мл. олио
1ч.л. бакпулвер
ванилия
1кг, сини сливи нарязани на четвъртинки
Сироп:
300 гр. захар
450 мл. вода
ванилия
Начин на приготвяне:
Първо почнете от сиропа за да може да изстине. Сложете захарта и водата в съд на котлон и като заври оставете 3-4 мин. после махнете , добавете ванилията и оставете настрани да изстине.
Разбиват се яйцата със захарта, добавя се олиото, киселото мляко и гриса с ванилията.
В намазана тава с олио се слага 1 кора маже се със сместа( аз слагах 6-7 с.л.).Поставете още една кора ,пак от сместа и така общо 4 кори.На четвъртата кора се слага смес и половината от сливите. Пак се слагат четири кори които се мажат ( всяка една) със смес. Добавете другите сливи и пак по същият начин остатъка от корите ( при мен бяха 5) . Оставете си 2-3 лъжици от сместа за отгоре . Разнесете по цялата пита и след това я нарежете на парчета. Печете в предварително загрята фурна на 200* 10 мин. после намалете фурната на 180 * и печете още 40 мин.
Като извадите готовата пита залейте със сиропа.
Оставете да изстине и се насладете на вкуса!
Много сочно и вкусно!
Продукти :
500 гр кори за баница
5 големи яйца
1ч.ч. захар
1ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. грис
120мл. олио
1ч.л. бакпулвер
ванилия
1кг, сини сливи нарязани на четвъртинки
Сироп:
300 гр. захар
450 мл. вода
ванилия
Начин на приготвяне:
Първо почнете от сиропа за да може да изстине. Сложете захарта и водата в съд на котлон и като заври оставете 3-4 мин. после махнете , добавете ванилията и оставете настрани да изстине.
Разбиват се яйцата със захарта, добавя се олиото, киселото мляко и гриса с ванилията.
В намазана тава с олио се слага 1 кора маже се със сместа( аз слагах 6-7 с.л.).Поставете още една кора ,пак от сместа и така общо 4 кори.На четвъртата кора се слага смес и половината от сливите. Пак се слагат четири кори които се мажат ( всяка една) със смес. Добавете другите сливи и пак по същият начин остатъка от корите ( при мен бяха 5) . Оставете си 2-3 лъжици от сместа за отгоре . Разнесете по цялата пита и след това я нарежете на парчета. Печете в предварително загрята фурна на 200* 10 мин. после намалете фурната на 180 * и печете още 40 мин.
Като извадите готовата пита залейте със сиропа.
Оставете да изстине и се насладете на вкуса!
неделя, 15 септември 2013 г.
СЛАДКИШ СЪС СИНИ СЛИВИ И....
Продукти:
5 яйца
1ч.ч.захар
1 непълна ч.ч. олио
1 ч.ч. кисело мляко
2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
ванилия
сини сливи около700-800гр.( става също и с праскови но нямам снимки защото сладкиша беше за приятели)
и...
150 гр.извара
2-3 с.л. захар
1 яйце
2 с.л. нишесте
Приготвяне
Разбиват се яйцата със захарта, добавя се олиото след това киселото мляко.
Смесете бакпулвера с брашното и го прибавете по малко към яйчената смес като бъркате със шпатула. Бъркайте до получаване на хомогенна смес. Изсипете в тава предварително застлана със хартия за печене. Изравнете.
Разбийте изварата със захарта и яйцето на гладък крем, добавете и нишестето. С чаена лъжичка гребнете от изварата и поставете тук - там в тестото, (аз сложих по половинка слива в топчетата от изварата )
Нарязаните на половинки сливи наредете върху тестото.
Печете в предварително загрята фурна на 180* около 35- 40 мин. Оставете да изстине и поръсете с пудра захар
Да ви е сладко!
5 яйца
1ч.ч.захар
1 непълна ч.ч. олио
1 ч.ч. кисело мляко
2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
ванилия
сини сливи около700-800гр.( става също и с праскови но нямам снимки защото сладкиша беше за приятели)
и...
150 гр.извара
2-3 с.л. захар
1 яйце
2 с.л. нишесте
Приготвяне
Разбиват се яйцата със захарта, добавя се олиото след това киселото мляко.
Смесете бакпулвера с брашното и го прибавете по малко към яйчената смес като бъркате със шпатула. Бъркайте до получаване на хомогенна смес. Изсипете в тава предварително застлана със хартия за печене. Изравнете.
Разбийте изварата със захарта и яйцето на гладък крем, добавете и нишестето. С чаена лъжичка гребнете от изварата и поставете тук - там в тестото, (аз сложих по половинка слива в топчетата от изварата )
Нарязаните на половинки сливи наредете върху тестото.
Печете в предварително загрята фурна на 180* около 35- 40 мин. Оставете да изстине и поръсете с пудра захар
Да ви е сладко!
събота, 14 септември 2013 г.
НЕЩО ПЛОДОВО
За тестото:
180грама брашно
110 грама масло
50 грама захар
1 яйце
110 грама масло
50 грама захар
1 яйце
За пълнежа:
6-7 праскови
3-4 сини сливи
5-6 супени лъжици захар
3-4 с. л. мед
Начин на приготвяне:
Поставете брашно и масло в купа.
Сместете с пръсти или с миксер докато разроните сместа и стане на трохи.
Добавете яйцето и захарта и оформете тестото. Оформете от тестото една топка поставете в плик и приберете в хладилника за 1 час.Подгответе прасковите и сливите като ги нарежете на половинки
Загрейте фурната на 180гр.
Застелете плота с пекарска хартия и поръсете хартията с брашно. Извадете тестото, отделете от него малко за ленти отгоре върху плода и разточете кръг с диаметъра на тавата. Сложете харията с тестото в тавата.
Поръсете със захарта и наредете плътно прасковите и тук там сложете по резен от сливите.Сместете с пръсти или с миксер докато разроните сместа и стане на трохи.
Добавете яйцето и захарта и оформете тестото. Оформете от тестото една топка поставете в плик и приберете в хладилника за 1 час.Подгответе прасковите и сливите като ги нарежете на половинки
Загрейте фурната на 180гр.
Застелете плота с пекарска хартия и поръсете хартията с брашно. Извадете тестото, отделете от него малко за ленти отгоре върху плода и разточете кръг с диаметъра на тавата. Сложете харията с тестото в тавата.
полейте със меда навсякъде.
Разточете отделеното тесто и нарежете ленти , поставете ги върху плодовете . По желание може да ги поръсите със захар.
Печете в предварително загрята фурна на 180 * около 35-40 мин .
ОРЕХОВО- КАРАМЕЛЕНО БЕЗУМИЕ
Много лесен и безумно вкусен сладкиш!
За блата:
2 яйца
2 с.л. захар
150 гр масло (меко)
1,5 - 2 ч.ч. брашно
За пълнежа
1 кутия кондензирано мляко 9%
250 гр нарязани орехи ( аз смесих орехи и лешници които бяха предварително опечени, но става и със сурови)
Приготвяне:
Разбъркайте маслото със захарта и яйцата, добавете брашното и замесете меко тесто.
Разстелете тестото с пръсти в тавичка върху хартия за печене като оформите борд около 2-3 см.
Върху тестото разпределете орехите и ги залейте със кондензираното мляко.
Печете в предварително загрята фурна на 180 * около 25 мин. или докато се получи хубав загар.
Оставете да изстине , нарежете и се насладете на това безумие!
Абонамент за:
Публикации (Atom)