Tази торта приготвих за РД на моя съпруг,желая му много много здраве и късмет.
Свежа и лека, много подходяща за предстоящите празници.
Стъпките са много за приготвяне но не е толкова сложно.
Заслужава си труда, ще очаровате гостите си!
Продукти за блата
100 гр брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
40 гр захар
60 гр масло
1 жълтък
2 с.л. прясно мляко
За маковия пълнеж
200 гр мак
2 яйца ( отделно жълтъци и белтъци)
1 голяма ябълка
100 гр захар
3 с.л.грис
30 гр стафиди
30 гр орехи
70 гр масло стайна температура.
За втория пълнеж
350 гр извара или крема сирене
2 яйца( отделно белтъци и жълтъци)
1/2 с.л. брашно
70 гр, захар
50 гр масло стайна температура
ванилия
глазура
200 гр заквасена сметана
2 с.л.пудра захар
ванилия
Начин на приготвяне
Смесете брашното ,захарта и бакулвера за блата. Добавете мекото масло ,разбъркайте. Прибавете жълтъка и млякото и оформете на тесто.
Сложете го във форма с падащи страни върху хартия за печене.и разпределете с пръсти навсякъде равномерно. Сложете в хладилник докато приготвите пълнежите,
Кипнете вода и залейте мака а в друга купа стафидите, Оставете ги така за 15 мин.
Нарежете орехите на едро.Изсипете мака в цедка и оставете да се изцеди.
Прецедете стафидите, попийте ги със кухненска хартия и ги нарежете.
Отцедения мак сместете с половината захар. Мекото масло разбийте с останалата захар.,добавете два жълтъка. Белтъците сложете в купа за разбиване, ще ги смесим с другите от изварената смес.
След като сте разбили маслото на крем смесете го с мака. Добавте в него орехите,стафидите и гриса. Ябълката обелете и я настържете в мака. .Разбъркайте до еднородна смес.
Поставяме блата в предварително загрята фурна на 170 * за 10 мин. или докато добие лек розов загар. Разбиваме мекото масло със захарта около 3-4 мин. добавяме брашното след това двата жълтъка. Разбиваме до гладка смес, следнкоето прибавяме изварата и ванилията. Разбъркваме до еднородност.
Четирите белтъка разбиваме с щипка сол на сняг. половината слагаме в маковата смес а другата в изварената. Бъркаме със шпатула и двете смеси до гладкост.
Оставяме блата леко да се охлади и изливаме върху него първо маковата плънка. Изравняваме. След това изварената,изравняваме и и слагаме в загрятата фурна на 170 * за 50 мин.
След като се опече оставяме да изстине напълно . Разбъркваме сметаната с пудрата захар, ( не с миксер) и нанасяме върху тортата. Може да поръсите с мак или да украсите по ваше желание.
Нарежете на пастички и се насладете на уникален вкус!
сряда, 13 декември 2017 г.
КАКАОВИ ПАСТИ
Лесни и бързи
Продукти
2 яйца
160 гр захар
200 гр брашно
2 с.л. какао
100 мл. кисело мляко
40 мл. вода
70 мл.олио
140 гр горещо кафе
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. бакпулвер
ванилия
250 гр конфитюр от ягоди или по ваш избор.
глазура
течен шоколад
Начин на приготвяне
Смесете брашното ,какаото,содата,бакпулвера.Разбийте яйцата със захарта,добавете олиото ,киселото мляко и водата. Изсипете яйчената смес в сухите съставки.
Бъркайте до еднородна смес. Накрая добавете горещото кафе като бъркате непрекъснато. Ако варите кафето в джезве го прецедете преди да го сипете.
Изсипете сместа в голяма правоъгълна тава с хартия за печене. Моята е с размери 35- 27см.
Печете в предварително загрята фурна на 180 * за 20 мин.
Оставете блата да изстине напълно.
Разделете го на 3 еднакви платки.
Разбийте конфитюра с пасатор за кратко за да е гладко.
Сложете първата платка в подходяща чиния, намажете с 1/3 от конфитюра. Слагате втората отгоре мажете отново и така и с третата, Най отгоре завършвате с конфитюр. Оставяте за 1-2 часа в хладилник.
За глазурата - разтопете за кратко течния шоколад и го нанесете с лъжица хаотично отгоре.
Може да ползвате и обикновен шоколад с малко масло или олио.
Нарежете на пастички и се насладете !
Да ви е сладко!
Продукти
2 яйца
160 гр захар
200 гр брашно
2 с.л. какао
100 мл. кисело мляко
40 мл. вода
70 мл.олио
140 гр горещо кафе
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. бакпулвер
ванилия
250 гр конфитюр от ягоди или по ваш избор.
глазура
течен шоколад
Начин на приготвяне
Смесете брашното ,какаото,содата,бакпулвера.Разбийте яйцата със захарта,добавете олиото ,киселото мляко и водата. Изсипете яйчената смес в сухите съставки.
Бъркайте до еднородна смес. Накрая добавете горещото кафе като бъркате непрекъснато. Ако варите кафето в джезве го прецедете преди да го сипете.
Изсипете сместа в голяма правоъгълна тава с хартия за печене. Моята е с размери 35- 27см.
Печете в предварително загрята фурна на 180 * за 20 мин.
Оставете блата да изстине напълно.
Разделете го на 3 еднакви платки.
Разбийте конфитюра с пасатор за кратко за да е гладко.
Сложете първата платка в подходяща чиния, намажете с 1/3 от конфитюра. Слагате втората отгоре мажете отново и така и с третата, Най отгоре завършвате с конфитюр. Оставяте за 1-2 часа в хладилник.
За глазурата - разтопете за кратко течния шоколад и го нанесете с лъжица хаотично отгоре.
Може да ползвате и обикновен шоколад с малко масло или олио.
Нарежете на пастички и се насладете !
Да ви е сладко!
Абонамент за:
Публикации (Atom)