сряда, 13 декември 2017 г.

МАКОВА ТОРТА

 Tази торта приготвих за РД на моя съпруг,желая му много много здраве и късмет.
Свежа и лека, много подходяща за предстоящите празници.
Стъпките са много за приготвяне но не е толкова сложно.
Заслужава си труда, ще очаровате гостите си!

Продукти за блата

100 гр брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
40 гр захар
60 гр масло
1 жълтък
2 с.л. прясно мляко

За маковия пълнеж

200 гр мак
2 яйца ( отделно жълтъци и белтъци)
1 голяма ябълка
100 гр захар
3 с.л.грис
30 гр стафиди
30 гр орехи
70 гр масло стайна температура.

За втория пълнеж
350 гр извара или крема сирене
2 яйца( отделно белтъци и жълтъци)
1/2 с.л. брашно
70 гр, захар
50 гр масло стайна температура
ванилия

глазура
200 гр заквасена сметана
2 с.л.пудра захар
ванилия


Начин на приготвяне

Смесете брашното ,захарта и бакулвера за блата. Добавете мекото масло ,разбъркайте. Прибавете жълтъка и млякото и оформете на тесто.
Сложете го във  форма с падащи страни върху хартия за печене.и разпределете с пръсти навсякъде равномерно. Сложете в хладилник докато приготвите пълнежите,
Кипнете вода и залейте мака а в друга купа стафидите, Оставете ги така за 15 мин.
Нарежете орехите на едро.Изсипете мака в цедка  и оставете да се изцеди.
Прецедете стафидите, попийте ги със кухненска хартия и ги нарежете.
Отцедения мак сместете  с половината захар. Мекото масло разбийте с останалата захар.,добавете два жълтъка. Белтъците сложете в купа за разбиване, ще ги смесим с другите от изварената смес.
След като сте разбили маслото на крем смесете го с мака. Добавте в него орехите,стафидите и гриса. Ябълката обелете и я настържете в мака. .Разбъркайте до еднородна смес.
Поставяме блата в предварително загрята фурна на 170 * за 10  мин. или докато добие лек розов загар. Разбиваме мекото масло със захарта около 3-4 мин.  добавяме брашното  след това двата жълтъка. Разбиваме до гладка смес, следнкоето прибавяме изварата и ванилията. Разбъркваме до еднородност.
Четирите белтъка разбиваме с щипка сол на сняг. половината слагаме в маковата смес а другата в изварената. Бъркаме със шпатула и двете смеси до гладкост.
Оставяме блата леко да се охлади и изливаме върху него първо маковата плънка. Изравняваме. След това изварената,изравняваме и и слагаме в загрятата фурна на 170 * за 50 мин.
След като се опече оставяме да изстине напълно . Разбъркваме сметаната с пудрата захар, ( не с миксер) и нанасяме върху тортата. Може да поръсите с мак или да украсите по ваше желание.
Нарежете на пастички и се насладете  на уникален вкус!












КАКАОВИ ПАСТИ

Лесни и бързи

Продукти
2 яйца
160 гр захар
200 гр брашно
2 с.л. какао
100 мл. кисело мляко
40 мл. вода
70 мл.олио
140 гр горещо кафе
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. бакпулвер
ванилия

250 гр конфитюр от ягоди или по ваш избор.

глазура
течен шоколад

Начин на приготвяне

Смесете брашното ,какаото,содата,бакпулвера.Разбийте яйцата със захарта,добавете олиото ,киселото мляко и водата. Изсипете  яйчената смес в сухите съставки.
Бъркайте до еднородна смес. Накрая добавете горещото кафе като бъркате непрекъснато. Ако варите кафето в джезве го прецедете преди да го сипете.
Изсипете сместа в голяма правоъгълна тава с хартия за печене. Моята е с размери 35- 27см.
Печете в предварително загрята фурна на 180 * за 20 мин.
Оставете блата да изстине напълно. 
Разделете го на 3 еднакви платки.
Разбийте конфитюра с пасатор за кратко за да е гладко.
Сложете  първата платка в подходяща чиния, намажете с 1/3 от конфитюра. Слагате втората отгоре мажете отново и така и с третата, Най отгоре завършвате с конфитюр. Оставяте за 1-2 часа  в хладилник. 
За глазурата - разтопете за кратко течния шоколад и го нанесете  с лъжица  хаотично отгоре.
Може да ползвате и обикновен шоколад с малко масло или олио.
Нарежете на пастички и се насладете !
Да ви е сладко!