Такава торта беше направила за рождения си ден моята приятелка д-р Н. Николова.
Останах очарована( и не само аз) от невероятния вкус на шоколад, сметана и кокос.
Тази торта не е много евтина, но за специален повод си заслужава, става голяма за много хора. Аз направих от тази доза две по- малки торти за РД на сина ми Здравко.
Рецептата е от
тук.
Не се плашете от многото писане, тортата не е никак сложна.
Продукти за първия блат
3 яйца
100 гр. захар
100мл. олио
100мл. прясно мляко
100 гр. захар
200 гр. брашно
1 бакпулвер
За сиропиране на блата
2/3 ч.ч. подсладено мляко( може да сложите вътре и кокосов ликьор )
Разбиват се белтъците на сняг и постепенно се добавя 100 гр захар.
Жълтъците се разбиват със останалата захар на крем, добавя се олиото и млякото, постепенно и по- малко се прибавя и белтъчният сняг като се бърка със шпатула.
Печете в предварително загрята на 180 гр фурна в голяма тава 42 - 29см. (аз ползвах кръгла форма за торта с диаметър 26 см., понеже направих две торти) върху хартия за печене около 20 -25 минути.
За втори блат:
5 белтъка
150 гр захар
150 гр кокосови стърготини
2 с.л. брашно
1/2 пакетче бакпулвер
ванилия
Разбиват се белтъците на сняг, постепенно се добавя захарта.Със шпатула се добавя кокосовите стърготини, брашното, бакпулвера и есенцията. Бъркайте внимателно до хомогенна пухкава смес.Печете в загрята фурна на 180* върху хартия за печене 20-25 мин.
За крема:
700 мл. сметана
750 гр бял шоколад
1-2 ч.л. кокосов ликьор( може и без него)
1/2 пакетче желатин( 5 гр.)
Загрейте сметаната ( да не завира) добавете начупения шоколад и бъркайте докато се разтопи и се получи гладък крем. Желатина разтворете в 2-3 лъжици вода, след това го сложете на водна баня да се разтопи. Добавете го към сметаната и шоколада. Оставете да изстине.
Препоръка : Докато се пекат блатовете направете крема за да спестите време.
Сглобяване на тортата:
Сложете първият блат в подходящ поднос и сиропирайте. Нанесете половината от крема , вторият блат и останалия крем.
Поръсете обилно със кокосови стърготини.
Хубаво е да престой една нощ в хладилник преди поднасяне.