петък, 24 февруари 2012 г.

БОРОВИНКОВ КЕКС БЕЗ ЯЙЦА

Това е един сочен и с много интересен вкус кекс.
Пробвайте и ще останете очаровани!

                          
                                                                                                                              



Продукти:
100гр.захар
60 гр. пудра захар
125 мл.олио
180 гр брашно
60-100гр. конфитюр от боровинки
1ч. лъж. бакпулвер
1 ч.л. сода
1 ванилия
45 гр какао
200 мл кисело мляко
40 мл. прясно мляко

За глазурата:
25 гр масло
50 гр шоколад
3 лъж. мляко

Начин на приготвяне:
Смесете  двата вида захар олиото и конфитюра.
В отделен съд смесете брашното, бакпулвера ,содата,ванилията и какаото.
В брашнената смес сипете сместа с конфитюра след това киселото мляко разбъркано с прясното.Разбъркайте добре до хомогенна смес. Изсипете в подмазана тавичка ( 26 -12).
Печете на 180  градуса 40 мин.
Разтопете продуктите за глазурата и върху още горещия кекс я излейте. 


















КАШКАВАЛЕНО СУФЛЕ С ПАРЧЕНЦА МЕСО

Това ястие може да се приготви  и без месо,но понеже у дома преобладават "месоядни" реших да го приготвя по следния начин.





Продукти:
300 гр свинско или пилешко месо
5 яйца
300 гр кашкавал
6-7 с.л. брашно
2 ч.ч. прясно мляко
1ч.л. бакпулвер
черен пипер                                                                                                
2-3 л соев сос
няколко лъжици олио



Начин на приготвяне:

Нарежете месото на малки парчета

 Запържете го с олиото и соевият сос до зачервяване.Изсипете го в тавата в която ще печете.


Настържете кашкавала на едрото ренде.
Разбийте яйцата с брашното ,бакпулвера и млякото.Добавете кашкавала и изсипете върху месото.
 Печете на загрята фурна на 180 градуса до зачервяване.




БИСКВИТЕНА ТОРТА С ЯБЪЛКОВ КРЕМ

Ще ви представя една по различна  бисквитена торта! Много лека и вкусна!

Продукти:
1 пакет бисквити"Закуска" кафяви
1кг. ябълки
1 кофичка заквасена сметана (400 гр)
1 1/2 ч.ч. захар
1 ч.ч. вода
1 шоколадова вафла 
1 ванилия
Начин на приготвяне:
Обелете ябълките и ги нарежете на кубчета. Сложете ги в тенджерка ,насипете ги със захарта и ги залейте с водата.Оставете ги да поврат  около 15 - 20 мин.Трябва да омекнат. Оставете ги за 10 мин да изстинат .Разбъркайте с лъжица сметаната с ванилията и я изсипете при ябълките като бъркате леко.В малка тавичка наредете 1 ред бисквити покрийте ги със малко от ябълковата смес пак бисквити  и така докато свършат .Оставете малко да стегне и настържете шоколадовата вафла.




Да ви е сладко!

вторник, 21 февруари 2012 г.

'КЪПАН " СЛАДКИШ


 За блата:

     3 яйца
     10 лъж. захар,
     13 лъж. олио, 
     16 лъж. брашно 
     100 мл. мляко
     1 бакпулвер

За заливката:

250гр.маргарин
100гр шоколад
1 л. ром
200 мл. мляко
200 гр захар

 50 гр. кокосови стърготини за поръсване 
    
    Разбиват се белтъците на сняг добавя се захарта,олиото, 6 лъж. брашно, жълтъците, млякото, бакпулвера и останалото брашно. Пече се в  тава постлана с хартия на 180 градуса около 25 - 30 мин.( или докато блата се отдели от стените на тавата).
Оставя се да изстине напълно и се реже на квадрати. 
За крема сложете маргарина да се разтопи добавете шоколада след това захарта,млякото и накрая рома.Като заври го махнете.Залейте сладкиша и оставете да изстине.Поръсете с кокосовите стърготини.



 

РОШКОВЦИ

Такива сладки не бях яла - НЕВЕРОЯТНИ! Горещо ви ги препоръчвам!



За тестото:

200 гр мас ( може да се замени с масло)
350 гр брашно
150 гр. захар
1 яйце
2 жълтъка
кора от лимон или портокал
2 ванилии
150 гр млени орехи
2 белтъка
 щипка сол

Начин на приготвяне:

Разстопете мастта и смесете със захарта,яйцето ,жълтъците,ванилията,настърганата кора .щипка сол и брашното.Замесете меко тесто и го оставете в хладилник поне 1 час.След това оформете топчета колкото малък орех . Оваляйте топчетата в неразбития белтък и после в орехите.Наредете в тава върху хартия за печене.Печете в загрята фурна на 180 градуса 20 мин.
Оставете да изстинат.След това ги слепете с нутела или мармалад.




понеделник, 13 февруари 2012 г.

ПЪЛНЕН ШАРАН

Това е също произведение на децата ми,приготвено с много желание и любов


                                                                                                               
Продукти:
1 шаран около 2-2 1/2кг.
2 - 3 глави лук
100гр. орехи
200 гр гъби
5-6 картофа
2-3 домата от консерва
девисил,черен пипер може и други по ваше желание
лимон
100мл. олио
Начин на приготвяне

Шарана се измива добре,внимателно му се махат хрилете.Осолява се отвътре. Лука  и гъбите се нарязват на ситно и се запържват в половината олио.Добавят се едро смлените орехи и подправки. Пълни се шарана,зашива се за да не изтече плънката и се слага в намаслена тава. Картофите се нарязват на едро осоляват се и се поръсват с черен пипер.Нареждат се около шарана.Доматите се накъсват на едро и се слагат върху шарана и тук таме върху картофите.Сипва се около 1 к.ч. вода и 50 мл.олио.Пече се на170 гр. около 1 1/2 часа


неделя, 12 февруари 2012 г.

АПЕТИТЕН СВИНСКИ ВРАТ

Това е сътворено от моите деца Инна и Ивайло.Достойни наследници!




Продукти:
1-1 1/2 свински врат цяло парче
200 гр бекон
200 гр топено сирене






За маринатата:                                                                                     
3-4 л.соев сос
2л. зърнеста горчица
2л. майонеза
3 л. мед
1к.ч. вино
4-5 л.олио
чесън,черен пипер,кимион,чубрица
Още:
парче фолио за печене

Начин на приготвяне:

По цялата ширина на месото се правят прорези около3 см дълбоки.Смесват се всички съставки за маринатата и се намазва месото отвсякъде.Оставя се да престои около1 1/2 часа.
Бекона и топеното сирене се нарязват на ивици.Изважда се месото от марината и се слага на фолиото.Във всички прорези се слагат последователно топено сирене и бекон.Залива се със маринатата,загъва се във фолиото и се пече 2 часа.
НАЗДРАВЕ!!!

ТУРСКИ БЮРЕК





                                                                      





Продукти:
1 пакет кори (500гр.)
100 мл.олио
1/2 пакетче масло

За плънката:
2 яйца                                                                                                     
300гр.сирене
3 с.л.кисело мляко
щипка сода

За заливката:
4 яйца
250 мл.прясно мляко

В намаслена тава нареждаме  3 кори , като всяка поръсваме с олио. Поставяме плънка и отново 3 кори и така докато свършат корите.Нарязваме като торта,поливаме с горещо масло и заливаме с разбитите яйца и прясно мляко.
Печем на180 градуса около 35 мин.

И малко по нови снимки


 

ИЗКУШЕНИЕ

Този сладкиш е по рецепта на Мира Минева.Благодаря за хубавата рецепта!
Колкото  е лесен и обикновен толкова е ефектен и вкусен!

                                                            

Продукти за блата:

4 жълтъка
4 суп.лъж. захар
1 1/2 пакетчета масло
1 ванилия
2 1/2 ч.ч. брашно
1 бурканче сладко ( аз ползвах дюлево) но мисля че може всякакво
1бакпулвер
Още:
4 белтъка
1 ч.ч. захар
1-2 ванилии

Начин на приготвяне:
Маслото сложете в микровълнова фурна за 1 мин. Разбъркайте го със захарта.Добавете жълтъците и бъркайте до гладка смес.Добавяте  по малко от брашното с бакпулвера и ванилията .Омесете меко тесто. Разделете тестото на две топки. Едната топка разделете на още две.Получавате 3 топки. Двете по малки ги сложете в хладилник за няколко минути.Във форма за торта със свалящ се ринг покрита с хартия с ръка  внимателно разстелете по -голямата топка.Върху нея разпределете сладкото.Настържете на ренде едната от по -малките топки тесто върху сладкото.Разбийте белтъците,добавете захарта и ванилията.Разпределете получения белтъчен сняг върху рендосаното тесто.Настържете и останалото тесто
.Печете в загрята фурна на 170 градуса около 40 мин.
Оставете сладкиша да изстине и свалете ринга.
Поръсете с пудра захар и декорирайте по желание!
Да ви е сладко!!!