Тези които четат блога ми знаят за страстта ми към сладкиши(сладки) с извара.
Затова се спрях на сладките на Пепи . Знаете ли хапнах няколко ,другите ги прибрах в кутия и ги изнесох от кухнята ,защото просто няма спиране, можех да си хапна всичките.
Горещо ви ги препоръчвам!
Благодаря на "ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ" за прекрасната рецепта
Продукти:
110 гр меко масло
100 гр извара
1ч.ч.захар
кората на 1 лимон
1 яйце
1/4 ч.ч царевично нишесте
1 3/4 ч.ч. брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
1/2ч.л. сода за хляб
100 гр. коосови стърготини
100гр бял шоколад едро нарязан
Приготвяне:
Маслото и изварата се разбиват до хомогенна смес - около 2-3 мин.
Прибавят се захарта и настърганата кора от лимон; отново разбива до пухкава маса - около 3-4 мин.
Прибавя се и яйцето и разбива, докато сместа го поеме.
С миксера приключваме до тук :)
Брашното се смесва с бакпулвера, содата (и нишестето за белите) и прибавя на 2-3 пъти към сместа. Разбърква се добре с лъжицата.
Прибавят се кокоса и белия шоколад и отново разбърква добре.
Купата се покрива със свежо фолио и прибира в хладилника за 50-60 мин.
Фурната се загрява на 180*.
Застилат се две тави с хартия за печене
С чаена лъжица се къса от тестото и поставя върху хартията, на разстояние 3-4 см едно от друго, тъй като при печене се разливат. Може с мокри ръце да се оформят и правилни топчета, но според мен е излишно. Бисквитките са си хубави и така :)
Пекат се в загрятата фурна за около 15 мин - до леко зачервяване по краищата.
Изважда се тавата, оставя се да изстинат 5-6 мин, след което се прехвърлят на решетка и оставят така до пълното им изстиване. След което могат да се приберат в кутия :)
Едните ги пекох в силиконова форма за сладки.
четвъртък, 30 октомври 2014 г.
неделя, 26 октомври 2014 г.
ТОРТА С ШОКОЛАДОВ МУС
Тази торта приготвих по повод РД на сина ми Здравко.
Бъди жив и здрав сине!!!
Много се чудех каква да е тортата и накрая се спрях на "Най- вкусната шоколадова торта " от тук като направих малки промени във муса.
За един блат ( аз изпекох 2 блата с диаметър 26 см)
180 гр брашно
150 гр захар
125 гр кафява захар
60 гр какао
1 и1/4ч.л.сода бикарбонат
1 и 1/4 ч.л. бакпулвер
щипка сол
2 яйца
140 мл. гъст айрян
75 мл. олио
140 мл. прясно горещо кафе
Фурната се загрява на 180*. Брашното,двата вида захар.какаото,содата,бакпулвера и солта се слагат в дълбока купа и се разбъркват добре. Яйцата, олиото и айряна се разбъркват и се добавят към сухите съставки.Всичко се разбърква добре , накрая се излива горещото кафе. Бъркайте до хомогенна смес.
Излейте във форма за торта в която сте сложили хартия за печене. Аз ползвах форма с размери 26см. Изпечете в предварително загрята фурна на 180* 40-45 мин без вентилатор. След като блата изстине се разрязва на 2 части . Изпечете 2 блата
За белия мус
За кафявия мус
200 гр черен шоколад
3 жълтъка
400 мл.течна сметана
Разтопете шоколада на водна баня.
В малък съд сложете 100мл. от сметаната и загрейте, добавете разбитите жълтъци. Бъркайте енергично аз го направих със миксера на 1 степен.
Оставете малко да се охлади и добавете разтопения шоколад.Разбъркайте добре.Трябва да се получи хубав гладък крем.
Останалите 300 гр сметана разбийте до получаване на крем.Смесете със охладения шоколадов крем.Разбийте с миксера. По този начин правите и двта вида крем
Идеята за този крем дойде от една моя торта
Сложете първият блат в подходяща чиния измажете с половината от тъмния мус, сложете другият блат отгоре половината от белия и останалият кафяв мус( аз го направих като слагах с лъжица ,една бяла и една кафяв)
Може да сложите четирите блата ,но аз предпочетох да са три, имаше достатъчно височина.
Измажете цялата торта с останлият бял мус. сложете в хладилник за една нощ. Украсете по желание!
Да ви е сладко!
П.П. Със сигурност ще повторя тази торта, въпреки че блатовете са сочни аз бих ги малко сиропирала, просто обичам по-сочни торти.
Бъди жив и здрав сине!!!
Много се чудех каква да е тортата и накрая се спрях на "Най- вкусната шоколадова торта " от тук като направих малки промени във муса.
За един блат ( аз изпекох 2 блата с диаметър 26 см)
180 гр брашно
150 гр захар
125 гр кафява захар
60 гр какао
1 и1/4ч.л.сода бикарбонат
1 и 1/4 ч.л. бакпулвер
щипка сол
2 яйца
140 мл. гъст айрян
75 мл. олио
140 мл. прясно горещо кафе
Фурната се загрява на 180*. Брашното,двата вида захар.какаото,содата,бакпулвера и солта се слагат в дълбока купа и се разбъркват добре. Яйцата, олиото и айряна се разбъркват и се добавят към сухите съставки.Всичко се разбърква добре , накрая се излива горещото кафе. Бъркайте до хомогенна смес.
Излейте във форма за торта в която сте сложили хартия за печене. Аз ползвах форма с размери 26см. Изпечете в предварително загрята фурна на 180* 40-45 мин без вентилатор. След като блата изстине се разрязва на 2 части . Изпечете 2 блата
За белия мус
200 гр бял шоколад
3 жълтъка
400мл течна сметана
200 гр черен шоколад
3 жълтъка
400 мл.течна сметана
Разтопете шоколада на водна баня.
В малък съд сложете 100мл. от сметаната и загрейте, добавете разбитите жълтъци. Бъркайте енергично аз го направих със миксера на 1 степен.
Оставете малко да се охлади и добавете разтопения шоколад.Разбъркайте добре.Трябва да се получи хубав гладък крем.
Останалите 300 гр сметана разбийте до получаване на крем.Смесете със охладения шоколадов крем.Разбийте с миксера. По този начин правите и двта вида крем
Идеята за този крем дойде от една моя торта
Сложете първият блат в подходяща чиния измажете с половината от тъмния мус, сложете другият блат отгоре половината от белия и останалият кафяв мус( аз го направих като слагах с лъжица ,една бяла и една кафяв)
Може да сложите четирите блата ,но аз предпочетох да са три, имаше достатъчно височина.
Измажете цялата торта с останлият бял мус. сложете в хладилник за една нощ. Украсете по желание!
Да ви е сладко!
П.П. Със сигурност ще повторя тази торта, въпреки че блатовете са сочни аз бих ги малко сиропирала, просто обичам по-сочни торти.
МАГИЯ
Невероятно сочно,ароматно,топящо се в устата ,адски вкусно!
За съжаление аз не успях да го залея с глазура( не ми дадоха възможност защото го почнаха), настъргах му само шоколад :)
Продукти;
200гр.захар
170гр масло
150 гр брашно
200мл +4с.л. течна сметана.
45 гр. какао
1/2ч.л.сода
1/2ч.л.бакпулвер
2 яйца
сока от 1/2 лимон
кората от 1 лимон
глазура
100 гр. шоколад
2ч.л. олио
Начин на приготвяне:
Сложете захарта в съд и загрейте да се карамелизира,добавете маслото и 4 с.л. сметана,намалете котлона и бъркайте докато се получи гладка смес.
Отстранете от котлона да изстине малко. Разбийте яйцата със сметаната. В купа смесете брашното,какаото,содата,бакпулвера и кората от лимона.
Излейте в сухата смес яйчената и бъркайте( аз го направих с миксер) .Добавете и карамела.
Бъркайте да се получи гладка смес.
Излейте в тавичка ( 20 -20 см.) в която сте сложили хартия за печене.
Печете в загрята на 180 гр 35-40 мин, пробвайте с клечка ,трябва да излезе суха.
За глазурата , на водна баня разтопете шоколада ,добавете олиото и бъркайте да се хомогенизира.
Изстиналият сладкиш залейте с глазурата.
За съжаление аз не успях да го залея с глазура( не ми дадоха възможност защото го почнаха), настъргах му само шоколад :)
Продукти;
200гр.захар
170гр масло
150 гр брашно
200мл +4с.л. течна сметана.
45 гр. какао
1/2ч.л.сода
1/2ч.л.бакпулвер
2 яйца
сока от 1/2 лимон
кората от 1 лимон
глазура
100 гр. шоколад
2ч.л. олио
Начин на приготвяне:
Сложете захарта в съд и загрейте да се карамелизира,добавете маслото и 4 с.л. сметана,намалете котлона и бъркайте докато се получи гладка смес.
Отстранете от котлона да изстине малко. Разбийте яйцата със сметаната. В купа смесете брашното,какаото,содата,бакпулвера и кората от лимона.
Излейте в сухата смес яйчената и бъркайте( аз го направих с миксер) .Добавете и карамела.
Бъркайте да се получи гладка смес.
Излейте в тавичка ( 20 -20 см.) в която сте сложили хартия за печене.
Печете в загрята на 180 гр 35-40 мин, пробвайте с клечка ,трябва да излезе суха.
За глазурата , на водна баня разтопете шоколада ,добавете олиото и бъркайте да се хомогенизира.
Изстиналият сладкиш залейте с глазурата.
Абонамент за:
Публикации (Atom)