петък, 25 октомври 2019 г.

СЛАДКИШ С ЯБЪЛКИ И МОРКОВИ




Този сладкиш е с брашно от рожков, но поради липса на такова аз го замених с какао. Не увеличих количеството захарта както пише  авторката,на сладост беше добре.Ако обичате по сладко може да увеличите захарта.
Получи се, сочен и ароматен сладкиш!
Продукти:
4 яйца
1/2 ч.ч.кристална захар
1/2 ч.ч. кафява захар
3/4ч.ч.хладко прясно мляко
1/2 ч.ч.олио
1 ч.ч. бакпулвер
1 ч.ч. настъргани моркови,около2 големи
3/4 ч.ч. насъргани обелени ябълки,околоч голяма
1/2 ч.ч.какао
1 ч.ч. с връх брашно
 
за глазурата
100 гр шоколад
50 гр масло


Начин на приготвяне:

Разбийте яйцата със захарта до получаване на хубав гъст крем.Прибавете по- малко от олиото и прясното мляко,като редувате с пресятото брашно,какао и бакпулвер.
Добавете настърганите ябълки и моркови,разбъркайте със шпатула.Изсипете сместа в тава с размери 20-30 см.в която сте сложили хартия за печене.
Печете в предварително загрята фурна на 180* за около 40 -45 мин.Оставете сладкиша да изстине напълно и залейте с глазурата от разтопени масло и шоколад.
Приберете в хладилник да стегне глазурата,нарежете сладкиша и се насладете на изключителен вкус.




 




\

 

петък, 11 октомври 2019 г.

2 В 1 САЛАТА И ОСНОВНО

Чудесна салата която може да превърнете в основно ястие.

Продукти
1 голям сварен картоф
2 сварени яйца
2 пълни супени лъжици сладка царевица
100 гр бекон или шунка
50 гр, кашкавал
3 с.л. майонеза

за основното
тостерен хляб
3-4 яйца
корнфлейкс
олио за пържене

Начин на приготвяне

Нарежете картофа ,яйцата,бекона  и кашкавала на кубчета Добавете царевицата ,объркайте всичко с майонезата.
Салатата е готова.
За основното,вземете 2 филии тостерен хляб,минете с точилката 2-3 пъти отгоре.
Сложете 1 с.л. с връх от салатата в средата на едната филия.Захлупете с другата Леко притеснете от горе.С чаша  с диаметър малко по-голям от купчинката салата между филиите
отрежете кръг ,потопете в разбитите яйца след това в начупения корнфейкс.
Пържете в загрято олио на не много силен котлон.
Сервирайте топли със млечно- чеснов сос..
Добър апетит!
    








понеделник, 30 септември 2019 г.

ПЛОДОВ СЛАДКИШ СЪС СМЕТАНА

Може да се направи с всякакви плодове според сезона, пресни или замразени.Аз го направих със сини сливи.
Много вкусен!
Продукти:
2 1/2 ч.ч. брашно
1/4 ч. л. сода
щипка сол
200 гр. захар
200 гр. заквасена сметана
200 гр маргарин
2 яйц
ванилия
За пълнеж
700-800 гр плод(в моя случай сливи)
400 гр заквасена сметана
1 с.л. нишесте
захар на вкус(аз сложих 4 с.л)
ванилия
Начин на приготвяне:
Смесете брашното, содата и солта.
Разбийте маргарина който трябва да е на стайна температура със захарта. Добавете едно по едно яйцата след това сметаната и ванилията.
Постепенно прибавяйте по малко от брашното.
Получава се меко лепкаво тесто.
Изсипете го в тава с размери
 38 - 26см. която сте намазали с олио или сложили хартия за печене.ако искате да е по дебел блата сложете в по малка тава.
Разпределете тестото със шпатула или леко влажни ръце. Оформете борд. Наредете плодовете отгоре като се стремите да има навсякъде. Разбъркайте сметаната със захарта, нишестето и ванилията. Излейте сместа върху плода.
Печете на 180*за около 35-40мин.
Оставете да изстине и нарежете.
Да ви е сладко!




неделя, 29 септември 2019 г.

ГРЪЦКИ СЛАДКИШ "БУГАЦА СЕРРЕС"


Бърз, лесен, много вкусен
Благодаря на Катерина Сиври за споделената рецепта
Продукти:
1 пакет кори за баница

200 гр ситен грис

300 гр захар

1 1/2 литър прясно мляко

щипка сол

2 ванилии

2 супени лъжици масло

Начин на приготвяне:

Първо сваряваме крема. В тенджерка слагаме прясното мляко, гриса, захарта и ванилията. Варим до сгъстяване, като бъркаме постоянно, за да не залепне на дъното, след което махаме от котлона и добавяме маслото. Покриваме със кухненско стреч фолио за да не получи коричка и оставяме да поизстине.

Разделяме корите на две и започваме да нареждаме в тавата първата половина като мажем всяка с разтопено масло /по-добре тавата да е правоъгълна/. Слагаме крема и подреждаме втората половина от корите. Нарязваме на парчета и печем на 180 градуса в предварително загрята фурна за около 45 минути.

При сервиране поръсваме добре с пудра захар и канела.







неделя, 10 февруари 2019 г.

ПАРЕНИ СОЛЕНКИ С КАШКАВАЛ

Поредната рецепта по идея на Йоли
Огромно благодаря!
Мога само да ви кажа , че ако не я направите много ще съжалявате.



Продукти
400 мл. прясно мляко
1 ч.л. сол
60 гр. масло
100 гр грис
2 яйца
120 -130 гр кашкавал

Начин на приготвяне

Кипнете млякото със солта и маслото.На тънка струйка добавете гриса. Бъркайте непрекъснато, може да изключите котлона,тестото трябва да се сгъсти и да се отделя от стените на съда.
Оставете тестото да се охлади до стайна температура и добавете едно по едно яйцата и бъркайте до пълно усвояване.
Оставете да се охлади напълно.Настържете кашкавала.
С чаена лъжичка вземете от тестото колкото малък орех  и оваляйте в кашкавала.и наредете в тава върху хартия за печене.
Оставете разстояние между тях.
Печете в предварително загрята  фурна на 180* за 25 -30  мин или до златист загар.
Насладете се на нещо изключително!

Понеже винаги бързам пропуснах да ви спомена ,че в малка част от тестото сложих 2 с.л. белени слънчогледови семки
за проба.
Страхотни станаха !







 


понеделник, 28 януари 2019 г.

ШОКОЛАДОВ СЛАДКИШ

Изключителен десерт!
Лек и шоколадов!
Идеята за този разкош дойде от тук за което благодаря! Аз промених малко рецептата поради липса на лешников тахан. Замених го с течен шоколад ,със сигурност вкуса е различен,но това което се получи напълно задоволи вкусовите ми рецептори.

Продукти

блат
3 с.л. захар
1/3 ч.ч. еспресо кафе
3 с.л. какао с връх

90 гр брашно
1/2 ч.л.бакпулвер
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1 голямо и 2 малки яйца
1/2ч.ч.захар
60 гр разтопено масло
1/4 ч.ч. кафе еспресо
ванилия

крем
90 гр меко масло
6 с.л. какао
5 с.л. пудра захар ако искате да е по сладко увеличете количеството
3 с.л. с връх течен шоколад
250 гр маскарпоне или филаделфия може и рикота
Приготвяне

Смесваме първите три продукта.В отделна купа разбъркваме брашното и набухвателите.Разбиваме яйцето със захарта,добавяме маслото ,  кафето и ванилията.
Прибавяме ги към сухите продукти и разбъркваме. Добавяме и какаовата смес,ако има бучици минете през цедка.
Изсипете сместа в тава с размери 26-15 см в която сте сложили хартия за печене.
Печете в предварително загрята фурна на 180* за около 25-30 мин.
Проверете с клечка за зъби ,трябва да е суха.
Оставете блата да изстине напълно.
За крема,разбийте мекото масло със захарта на пухкав крем,добавете течния шоколад,какаото и сиренето.Разбийте на ниска скорост до еднородност.
Нанесете крема върху блата и изравнете,. може да настържете от горе шоколад или да украсите по ваше желание.Аз настъргах бял шоколад.
Оставете сладкиша за 2-3 часа в хладилник да стегне. 
Насладете се !













неделя, 27 януари 2019 г.

ПИЛЕШКИ РУЛЦА

Продукти
пилешки гърди
свинско пушено филе
кашкавал
черен пипер
яйца
галета
олио

точни количества на продуктите не давам,всичко зависи от порциите,

За млечния сос
2-3 скилидки чесън
половин кофичка кисело пълномаслено мляко
копър

Начин на приготвяне

Начукайте всяко парче филе,най-добре става като се сложи в плик за да не пръска.
Като изтъните пържолата поръсете със черен пипер.




Върху нея наложете свинското филе.

 Изрежете тънки ленти кашкавал и наложете върху филето.



Навийте на руло и закрепете с клечка за зъби.
Потопете в разбити яйца и оваляйте в галета. наредете в намаслена тава рулата.
Полейте с малко олио отгоре.Изпечете в предварително загрята фурна на 180* за около 40-45 мин.

Счукайте скилидките чесън  с малко сол и смесете с киселото мляко и копъра.
Сервирайте рулата с със соса.
Да ви е сладко!