Рецептата е взаимствана от Тук,
Много са точни и хубави рецептите на Вали
Сладкиша е изумителен! Аз избързах с рязането,но това не попречи на вкуса!
Аз направих доза и половина и пекох във форма с диаметър 24 см.
Продукти
За блата: 220 г брашно 40 г Захар 120 г масло 1/2 ч л бакпулвер 2 жълтъка 1 суп л заквасена сметана ( или кисело мляко) 1 ванилена захар щипка сол
за плодовия пълнеж По 250 г вишни и череши 80-100 г захар 20 г нишесте 40 мл вода 1/3 ч л лимонена киселина 20 г масло
белтъчна смес 2 белтъка 300 г кремообразна извара ( или заквасена сметана) 100 г захар 15 г нишесте
за трохите: 30 г масло 30 г захар 50 г брашно
Начин на приготвяне
Почваме от плодовия пълнеж,махаме костилките на вишните и черешите,поставяме ги в съд с дебело дъно и добавяме захарта. Слагаме на котлона и варим около 15- 20 Мин като още в началото прибавяме лимонената киселина и маслото.След 15 Мин размиваме нишестето с водата и с постоянно бъркане го добавяме към плодовата смес,варим до сгъстяване. Изсипваме сместа в тава и оставяме да изстине.
Пресяваме брашното със бакпулвера добавяме студеното масло и солта и претриваме да се получат трохи. Прибавяме жълтъците и заквасена сметана ,ванилената захар и замесваме тесто,не е необходимо много месене просто да се споят съставките. Поставяме във фолио за свежо съхранение и прибираме в хладилник докато направим белтъчната смес. Разбиваме белтъците със щипка сол на сняг,добавяме постепенно захарта и продължаваме с разбиването твърди връхчета. Изварата се разбива за кратко и се добавя постепенно към белтъците.
Подгответе форма за торта с падащи страни. Сложете хартия за печене. Разточете тестото с по -голям диаметър за да се образува борд. Изсипете изстиналата плодова смес,върху нея нанесете белтъчната
За трохите смесете съставките и претрийте ,разпределете ги от горе. Печете сладкиша на 170* за 60 Мин.
Оставете сладкиша да изстине напълно във формата,дори го приберете след това в хладилник за 1-2 часа и след това свалете ринга.
Уверявам ви ще се насладите на нещо много вкусно!
Да ви е вкусно!