събота, 5 март 2016 г.

СВИНСКА КАВЪРМА В КОРИ ЗА БАНИЦА


ПРОДУКТИ

1/2 кг. свинско месо,нарязано на хапки
2-3 печени чушки
5-6 средно големи печурки
1-2 моркова на шайби
2-3 глави стар лук
2-3 скилидки чесън
2-3 с.л. доматено пюре
50 мл. бяло вино или бульон /може и само гореща вода/
50 мл.. олио
подправки-чубрица,  черен пипер,мащерка соев сос

за сос бешамел
2-3 с.л. олио
2 с.л. брашно
300 мл. прясно мляко
1 яйце
сол и черен пипер

100 гр настърган кашкавал
8 кори за баница

Начин на приготвяне

В дълбок тиган загрявате мазнината.Месото нарязвате на малки кубчета и слагате в горещата мазнина поръсете със соев сос и го запържвате  до златисто.Добавяте лука нарязан  на шайби морковите на кубчета или колелца и гъбите.
Като поомекнат прибавяте и нарязаните печени чушки и доматеното пюре.
Сипете виното,поръсете със подправките и оставете да къкри за 10-15 мин или докато се изпари  виното,да остане на мазнинка.
 Заемете със соса, разбийте яйцето със 50 мл. от млякото до хомогенна смес.
В тиган сложете олиото  да загрее, сипете брашното и бъркайте леко да се запържи,Доливайте по -малко от прясното мляко и бъркайте да стане гладка без бучици смес.
Сипете при непрекъснато бъркане и яйцето.Оставете 2-3 мин.да къкри. Махнете от котлона и оставете да изстине.Посолете и поръсете с черен пипер.
Вземете една купа ,покриваме я с две кори за баница като внимателно оформяме "гнездо" и пълним с поизстиналата кавърма ,загъваме висящите краища  и оформете вързопче,обърнете на дланта си и го сложете в намаслена тавичка.
Полейте вързопчетата със бешамела и сложете в предварително загрята фурна на 180* за около 20 мин. Извадете и поръсете с настъргания кашкавал,допечете до златисто.

Добър апетит!







петък, 4 март 2016 г.

СЛАДКИШ "ПАНИ ВАЛЕВСКА"

Каквото и да кажа ще е малко.
Горещо ви го препоръчвам!


Тесто
270 гр брашно
60 гр захар
100 гр масло
1 с.л. бакпулвер
4 жълтъка


Крем

500 мл. прясно мляко
80 гр пудинг ванилия
100-120 гр захар
1 яйце
ванилия
100 гр масло
За белтъчния сняг

4 белтъка
120 гр захар
1 ч.л. нишесте
1/2 ч.ч. едро нарязани орехи

Още
 замразени  плодове 300гр. ягоди,череши,или каквото имате

 Начин на приготвяне
Почваме от крема -сложете  около 300 мл.от млякото да заври, а в останалото разтворете пудинга , захарта и яйцето .При непрекъснато бъркане добавете пудинга към врящото мляко.
Сварете  гъст ,гладък крем. Оставете да изстине напълно,като го покриете с фолио за свежо съхранение за да не хване коричка.
Сложете пресятото брашното с бакпулвера в купа ,добавете захарта и нарежете студеното масло на кубчета. Претрийте с ръка да стане на трохи. Прибавете жълтъците и съберете всичко на топка,ако е трудно добавете 1 с.л. вода.
В правоъгълна тава с размери 20-30см или 25-30 см  сложете хартия за печене и разстелете тестото .
Върху него разпределете плодовете.
Разбийте белтъците със щипка сол на сняг, добавете постепенно захарта  нишестето и бъркайте до разтопяването и.
Нанесете равномерно белтъчният сняг върху плодовете поръсете  орехите.
Сложете тавата в предварително загрята фурна на 180*  и печете за 40 мин. Ако видите ,че белтъка почва да загаря сложете отгоре  хартия 
или фолио.
Оставете блата да изстине напълно и го разрежете на две еднакви парчета.
Разбийте маслото  и към него добавяте лъжица по лъжица от изстиналият ванилов пудинг, като бъркате непрекъснато с миксер.
Нанесете крема върху едната платка,изравнете и  сложете отгоре другата.
Оставете сладкиша за 2-3 часа в хладилник.


Да ви е сладко!