Бързи и много вкусни!
Продукти
2 ч.ч. фини овесени ядки
1 ч.ч. кафява захар
1 голямо яйце
2/3 ч.ч.олио
1/2 ч.л. бакпулвер
1 ч.ч. брашно
150 гр сусам
1 пълна с.л. мед
Начин на приготвяне
Всички съставки се смесват. Разстила се сместа в тавичка с размери15-30см. в която сте сложили хартия за печене. Изравнете. Печете в предварително загрята фурна на 180* за 20 мин. Извадете и нарежете на парчета, върнете тавичката във фурната и печете още 10 мин или до златист загар( аз малко го препекох).
Като извадите сладкиша минете с ножа пак по нарязаните парчета. Оставете да се охлади напълно и се насладете.
Да ви е сладко!
вторник, 13 март 2018 г.
неделя, 25 февруари 2018 г.
ТОРТА С КРОАСАНИ И КРЕМ БРЮЛЕ
Идеята за тортата дойде от Люси за което Благодаря!
Аз направих някои промени, но това е нормално за мен както казва една приятелка.
Знаете ли - получи се и то мноого ,много добре.
Кроасаните могат да се заменят с еклери ,но това вече ще е друга торта.
Снимка на цялата торта за съжаление нямам, бяха я почнали стабилно.
Продукти за долния блат
1 пакет( 220 гр) бисквити аз ползвах"БИСКВИТКО" или PETTIT
0,500 прясно мляко
4-5 с.л. захар
1 пак. шоколадов пудинг премиум на Йоткер
200 мл прясно мляко за потапяне на бисквитите
за втория блат
6 кроасана с шоколад
800 мл сметана
200 мл прясно мляко
1/2 ч.ч. захар( ако сметаната не е подсладена сложете цяла чаша)
8 жълтъка
1 желатин 10 гр
50 мл вода за разтваряне на желатина
за заливка
100 мл сметана
100 гр шоколад
Начин на приготвяне
Почваме от брюле крема,необходимо е време да се стегне. В съд слагаме сметаната и прясното мляко и загряваме без да завира. Разбиваме жълтъците със захарта и към тях на струйка наливаме загрялата сметана при непрекъснато бъркане. Слагаме съда на водна баня. Водата не бива да докосва съда със сместа. Бъркаме непрекъснато 15-20 мин.
Крема не бива да завира.
Разтваряме желатина с 50 мл. вода да наъбне.Добавяме го към крема и бъркаме до пълното му разтваряне покрийте крема със стреч фолио да не хване коричка..Сложете съда с крема в съд със студена вода да изстине и да стегне малко,консистенция малко по гъста от боза.
Сложете 400 мл от млякото да загрее,пудинга разтворете с останалото мляко и захарта и изсипете в горещото мляко.Бъркайте до получаване на гладък крем.
Във форма за торта с диаметър 26-28 см наредете един ред бисквити като ги потапяте в прясно мляко. Начупете бисквити и запълнете празните пространства. Изсипете 1/2 от крема върху бисквитите. Наредете втория ред бисквити и залейте с останалия шоколадов крем.Оставете 10 мин да изстине малко.
Върху него нанесете 1/3 от брюлето. Наредете кроасаните и ги залейте с останалият крем. Сложете в хладилник да стегне, най добре за цяла нощ.
За завършек на тортата загрях 100 мл сметана и сложих в нея начупения шоколад. Бърка се до гладкост. С лъжица нашарих тортата. Украсата е въпрос на избор.
Да ви е сладко!
Аз направих някои промени, но това е нормално за мен както казва една приятелка.
Знаете ли - получи се и то мноого ,много добре.
Кроасаните могат да се заменят с еклери ,но това вече ще е друга торта.
Снимка на цялата торта за съжаление нямам, бяха я почнали стабилно.
Продукти за долния блат
1 пакет( 220 гр) бисквити аз ползвах"БИСКВИТКО" или PETTIT
0,500 прясно мляко
4-5 с.л. захар
1 пак. шоколадов пудинг премиум на Йоткер
200 мл прясно мляко за потапяне на бисквитите
за втория блат
6 кроасана с шоколад
800 мл сметана
200 мл прясно мляко
1/2 ч.ч. захар( ако сметаната не е подсладена сложете цяла чаша)
8 жълтъка
1 желатин 10 гр
50 мл вода за разтваряне на желатина
за заливка
100 мл сметана
100 гр шоколад
Начин на приготвяне
Почваме от брюле крема,необходимо е време да се стегне. В съд слагаме сметаната и прясното мляко и загряваме без да завира. Разбиваме жълтъците със захарта и към тях на струйка наливаме загрялата сметана при непрекъснато бъркане. Слагаме съда на водна баня. Водата не бива да докосва съда със сместа. Бъркаме непрекъснато 15-20 мин.
Крема не бива да завира.
Разтваряме желатина с 50 мл. вода да наъбне.Добавяме го към крема и бъркаме до пълното му разтваряне покрийте крема със стреч фолио да не хване коричка..Сложете съда с крема в съд със студена вода да изстине и да стегне малко,консистенция малко по гъста от боза.
Сложете 400 мл от млякото да загрее,пудинга разтворете с останалото мляко и захарта и изсипете в горещото мляко.Бъркайте до получаване на гладък крем.
Във форма за торта с диаметър 26-28 см наредете един ред бисквити като ги потапяте в прясно мляко. Начупете бисквити и запълнете празните пространства. Изсипете 1/2 от крема върху бисквитите. Наредете втория ред бисквити и залейте с останалия шоколадов крем.Оставете 10 мин да изстине малко.
Върху него нанесете 1/3 от брюлето. Наредете кроасаните и ги залейте с останалият крем. Сложете в хладилник да стегне, най добре за цяла нощ.
За завършек на тортата загрях 100 мл сметана и сложих в нея начупения шоколад. Бърка се до гладкост. С лъжица нашарих тортата. Украсата е въпрос на избор.
Да ви е сладко!
СЛАДКИШ "КРАЛИЦА ЕЛИЗАБЕТА"
Не очаквах, че от нищо и никакви продукти ще се получи тази фантазия.
Причината за този сладкиш са едни фурми които бяха останали а не ми се хвърляха.
Уверявам ви че е нещо много вкусно,сочно просто мечта.
Източник:тук
Продукти
1 ч.(дори и малко повече) фурми
1 ч. вода
1 ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сол
1/2 ч. олио
1 ч. захар (може по-малко,който не обича прекалено сладко)
1 яйце
ванилия
1/2 ч. наситно нарязани, но не смлени орехи
.
За заливката
1/3 ч. масло
1/2 ч кафява захар
4-5 с.л. мляко
1 пакетче кокосови стърготини
Начин на приготвяне
Яйцето се разбива със захарта за кратко,добавя се олиото,водата,брашното с бакпулвера. Накрая ванилята и орехите.
Фурмите се сваряват 2-3 минутки.
Нарязват се с нож и се смесват с тестото. Тестото се получава доста течно. Излива се във форма( моята беше с диаметър 24 см.) върху хартия и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса 30-40 мин.
Получения сладкиш е много мек, влажен. Можете да го извадите от формата след изстиване, защото в противен случай ще се счупи (прекалено е мек).
Като изстине го залейте с кокосовата смес която приготвяте по следния начин в купа сложете млякото ,захарта и маслото. Сварете до стопяването на маслото и захарта. Махнете от котлона и добавете кокоса. Оставете за малко да поизстине и я нанесете върху изстиналият сладкиш.
Да ви е сладко!
Причината за този сладкиш са едни фурми които бяха останали а не ми се хвърляха.
Уверявам ви че е нещо много вкусно,сочно просто мечта.
Източник:тук
Продукти
1 ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сол
1/2 ч. олио
1 ч. захар (може по-малко,който не обича прекалено сладко)
1 яйце
ванилия
1/2 ч. наситно нарязани, но не смлени орехи
.
За заливката
1/3 ч. масло
1/2 ч кафява захар
4-5 с.л. мляко
1 пакетче кокосови стърготини
Начин на приготвяне
Яйцето се разбива със захарта за кратко,добавя се олиото,водата,брашното с бакпулвера. Накрая ванилята и орехите.
Фурмите се сваряват 2-3 минутки.
Нарязват се с нож и се смесват с тестото. Тестото се получава доста течно. Излива се във форма( моята беше с диаметър 24 см.) върху хартия и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса 30-40 мин.
Получения сладкиш е много мек, влажен. Можете да го извадите от формата след изстиване, защото в противен случай ще се счупи (прекалено е мек).
Като изстине го залейте с кокосовата смес която приготвяте по следния начин в купа сложете млякото ,захарта и маслото. Сварете до стопяването на маслото и захарта. Махнете от котлона и добавете кокоса. Оставете за малко да поизстине и я нанесете върху изстиналият сладкиш.
Да ви е сладко!
ВКУСНИ ПИТКИ СЪС СИРЕНЕ
Идеята беше за "поачи" обаче поради липсата на определени продукти се появиха тези вкусни питки със сирене.
Бързи , хрупкави от вън и пухкави от вътре.
Ако обичате комбинацията солено - сладко, след изпичане може да добавите малко медец и удоволствието е пълно!!!
Продукти за 7 питки
2 ч.ч.брашно
1/2 ч.ч. заквасена сметана
1/4 ч.ч. олио
1 яйце + един белтък( жълтъка е за намазване)
1 бакпулвер
1/2 ч.л. сол
сирене( количеството е според вашия вкус)
Начин на приготвяне
В купа пресейте брашното с бакпулвера ,добавете солта,сметаната,олиото и яйцето. Разбъркайте всичко и замесете меко не лепкащо тесто.Ако е необходимо добавете още малко брашно. При мен не се наложи. Разделете тестото на 7-8 топки. Разплескайте всяка топка на дланта си и вътре сложете натрошено сиренце. Затворете топчето и леко оваляйте в дланите си да оформите правилна топчето. Сложете в тава с хартия за печене и ги покрийте за 10 мин с кърпа. Разбийте жълтъка и ги намажете ,по желание поръсете със сусам. Сложете в предварително загрята фурна и печете около 30 мин .
Да ви е сладко!
Бързи , хрупкави от вън и пухкави от вътре.
Ако обичате комбинацията солено - сладко, след изпичане може да добавите малко медец и удоволствието е пълно!!!
Продукти за 7 питки
2 ч.ч.брашно
1/2 ч.ч. заквасена сметана
1/4 ч.ч. олио
1 яйце + един белтък( жълтъка е за намазване)
1 бакпулвер
1/2 ч.л. сол
сирене( количеството е според вашия вкус)
Начин на приготвяне
В купа пресейте брашното с бакпулвера ,добавете солта,сметаната,олиото и яйцето. Разбъркайте всичко и замесете меко не лепкащо тесто.Ако е необходимо добавете още малко брашно. При мен не се наложи. Разделете тестото на 7-8 топки. Разплескайте всяка топка на дланта си и вътре сложете натрошено сиренце. Затворете топчето и леко оваляйте в дланите си да оформите правилна топчето. Сложете в тава с хартия за печене и ги покрийте за 10 мин с кърпа. Разбийте жълтъка и ги намажете ,по желание поръсете със сусам. Сложете в предварително загрята фурна и печете около 30 мин .
Да ви е сладко!
вторник, 2 януари 2018 г.
ДОМАШНА СЕЛСКА ТОРТА
Тази торта е по рецепта на моята майка,която поне веднъж в месеца си я приготвя,
Тя по често я прави с нишесте, докато аз я харесвам с домашен яйчен крем.
Много лесна и вкусна. Блатовете нямат нужда да се сиропират,меки и сочни са.
Това беше тортата за Нова Година, заложих на нещо просто и лесно.
Продукти за 1 блат( трябват ви три)
2 яйца
10 с.л. захар
10 с.л. лимонада
4 с.л. олио
10 с.л. брашно с лек заоблен връх
1 1/2 ч.л. амонячна сода
2 ванилии
За крема
1 1/2 л. прясно мляко
5 яйца
1 ч.ч. захар( ако обичате по-сладко добавете още 1/2 чаша )
10 с,л, брашно с лек заоблен връх
70 -80 гр масло
ванилия
орехи за поръсване
Начин на приготвяне
Разбиват се яйцата със захарта до побеляване. Добавя се олиото и се разбърква още малко. Прибавяме лимонадата, и брашното смесено с амонячната сода и ванилията.
Бърка се до хомогенност с шпатула или лъжица.
Изсипва се в тава с размери 28-30 см.върху хартия за печене( майка намаслява и набрашнява тавата).
Печете в загрята фурна на 180 * за около 20-25 мин или до златист цвят. Проверете с клечка ,трябва да е суха.
Така се пекат още два блата.
Оставете ги да изстинат.
За крема
Сложете млякото да заври като отделите от него около 200 мл.
Разбийте яйцата със захарта,постепенно добавяйте от брашното и заделеното мляко. Разбъркайте добре да се получи гладка каша без бучици. Добавете я към врящото мляко и бъркайте до сгъстяване. Крема не е много гъст. Добавете ванилията и маслото и бъркайте до стопяването му.
Почнете да редите тортата без да чакате да изстине крема
Ако нямате такава форма я наредете в тава като сложите по страните изрязани ивици хартия за печене. Става висока торта.
След това като стегне може да я обърнете в поднос.
Сложете първия блат набодете го с вилица по цялата повърхност, прави се с цел да навлезе крема и да стане по- сочна.
Излейте 1/3 от крема,втория блат,набождане крем . Ако ще я обръщате в поднос не мажете най-горния блат. Покрийте остатъка от крема със стреч фолио и като стегне тортата и я обърнете тогава ще измажете .
По желание отгоре поръсете със запечени смлени орехи, настърган шоколад или каквото предпочитате.
Да ви е сладко!!!
Тя по често я прави с нишесте, докато аз я харесвам с домашен яйчен крем.
Много лесна и вкусна. Блатовете нямат нужда да се сиропират,меки и сочни са.
Това беше тортата за Нова Година, заложих на нещо просто и лесно.
Продукти за 1 блат( трябват ви три)
2 яйца
10 с.л. захар
10 с.л. лимонада
4 с.л. олио
10 с.л. брашно с лек заоблен връх
1 1/2 ч.л. амонячна сода
2 ванилии
За крема
1 1/2 л. прясно мляко
5 яйца
1 ч.ч. захар( ако обичате по-сладко добавете още 1/2 чаша )
10 с,л, брашно с лек заоблен връх
70 -80 гр масло
ванилия
орехи за поръсване
Начин на приготвяне
Разбиват се яйцата със захарта до побеляване. Добавя се олиото и се разбърква още малко. Прибавяме лимонадата, и брашното смесено с амонячната сода и ванилията.
Бърка се до хомогенност с шпатула или лъжица.
Изсипва се в тава с размери 28-30 см.върху хартия за печене( майка намаслява и набрашнява тавата).
Печете в загрята фурна на 180 * за около 20-25 мин или до златист цвят. Проверете с клечка ,трябва да е суха.
Така се пекат още два блата.
Оставете ги да изстинат.
За крема
Сложете млякото да заври като отделите от него около 200 мл.
Разбийте яйцата със захарта,постепенно добавяйте от брашното и заделеното мляко. Разбъркайте добре да се получи гладка каша без бучици. Добавете я към врящото мляко и бъркайте до сгъстяване. Крема не е много гъст. Добавете ванилията и маслото и бъркайте до стопяването му.
Почнете да редите тортата без да чакате да изстине крема
Ако нямате такава форма я наредете в тава като сложите по страните изрязани ивици хартия за печене. Става висока торта.
След това като стегне може да я обърнете в поднос.
Сложете първия блат набодете го с вилица по цялата повърхност, прави се с цел да навлезе крема и да стане по- сочна.
Излейте 1/3 от крема,втория блат,набождане крем . Ако ще я обръщате в поднос не мажете най-горния блат. Покрийте остатъка от крема със стреч фолио и като стегне тортата и я обърнете тогава ще измажете .
По желание отгоре поръсете със запечени смлени орехи, настърган шоколад или каквото предпочитате.
Да ви е сладко!!!
ВЕТРИЛО ОТ СВИНСКО КАРЕ
ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА,ПРИЯТЕЛИ!!!
ЖЕЛАЯ ТИ ВРЕМЕ
Желая ти време!
Не ти желая всички дарове.
Желая ти това, което повечето нямат:
Желая ти време да се радваш, да се смееш.
Използвай го и можеш да спечелиш.
Желая ти време за действие и размисъл -
време не само за теб, но и за другите.
Не ти желая време за бързане и тичане.
А време за щастие.
Не ти желая време, което просто да убиваш.
Иска ми се да ти остане в излишък -
като време за удивление и вяра.
Вместо непрекъснато да гледаш часовника -
желая ти време да достигнеш звездите.
И време да пораснеш, да узрееш.
Желая ти време отново да мечтаеш, да се влюбиш.
Желая ти време да откриеш себе си.
Да приемаш всеки ден и час за дар.
Пожелавам ти и време да прощаваш.
Желая ти да имаш време да живееш!
Ели Михлер
Това ветрило приготвих за новогодишната вечеря.
ПРОДУКТИ за 6 порции
цяло парче свинско каре около 1.5 кг
200 гр топено сирене
200 гр кашкавал
200 гр бекон
за маринатата
1/2 ч.ч. червени вино
2 с.л. горчица
2 с.л. мед
1/2 к.ч. соев сос
4-5 с.л. олио
сока от половин лимон
черен пипер
кимион
мащерка
Начин на приготвяне
Разбъркайте всички продукти за маринатата.
Направете прорези в месото около 2см широки като не прорязвате докрай, да се образува ветрило . Натрийте месото от всякъде с маринатата,поръсете с подправките. Завийте с фолио за свежо съхранение и приберете в хладилник за 4-5 часа. Най добре за цяла нощ..
Нарязваме топеното сирене ,кашкавала и бекона на парчета колкото са прорезите. Извадете месото от маринатата.
Аз нарязах топеното сирене на по тънки колелца и във всеки прорез сложих по 3 парченца. .
Между топеното сирене и кашкавала сложете бекона.
Полейте с маринатата завийте с алуминиево фолио и сложете в предварително загрята фурна на 200* . Печете на тези градуси около 30мин след което намалете на 180 * и оставете за 1 час.
След това развийте фолиото и оставете да се запече от горе.
Добър апетит!
Забележка: може да прецедите отделения сос и да го сервирате към месото.
Сол не съм сложила ,достатъчно поема от соевия сос,сиренето и кашкавала.
Успях да снимам последните парчета....
Не ти желая всички дарове.
Желая ти това, което повечето нямат:
Желая ти време да се радваш, да се смееш.
Използвай го и можеш да спечелиш.
Желая ти време за действие и размисъл -
време не само за теб, но и за другите.
Не ти желая време за бързане и тичане.
А време за щастие.
Не ти желая време, което просто да убиваш.
Иска ми се да ти остане в излишък -
като време за удивление и вяра.
Вместо непрекъснато да гледаш часовника -
желая ти време да достигнеш звездите.
И време да пораснеш, да узрееш.
Желая ти време отново да мечтаеш, да се влюбиш.
Желая ти време да откриеш себе си.
Да приемаш всеки ден и час за дар.
Пожелавам ти и време да прощаваш.
Желая ти да имаш време да живееш!
Ели Михлер
Това ветрило приготвих за новогодишната вечеря.
ПРОДУКТИ за 6 порции
цяло парче свинско каре около 1.5 кг
200 гр топено сирене
200 гр кашкавал
200 гр бекон
за маринатата
1/2 ч.ч. червени вино
2 с.л. горчица
2 с.л. мед
1/2 к.ч. соев сос
4-5 с.л. олио
сока от половин лимон
черен пипер
кимион
мащерка
Начин на приготвяне
Разбъркайте всички продукти за маринатата.
Направете прорези в месото около 2см широки като не прорязвате докрай, да се образува ветрило . Натрийте месото от всякъде с маринатата,поръсете с подправките. Завийте с фолио за свежо съхранение и приберете в хладилник за 4-5 часа. Най добре за цяла нощ..
Нарязваме топеното сирене ,кашкавала и бекона на парчета колкото са прорезите. Извадете месото от маринатата.
Аз нарязах топеното сирене на по тънки колелца и във всеки прорез сложих по 3 парченца. .
Между топеното сирене и кашкавала сложете бекона.
Полейте с маринатата завийте с алуминиево фолио и сложете в предварително загрята фурна на 200* . Печете на тези градуси около 30мин след което намалете на 180 * и оставете за 1 час.
След това развийте фолиото и оставете да се запече от горе.
Добър апетит!
Забележка: може да прецедите отделения сос и да го сервирате към месото.
Сол не съм сложила ,достатъчно поема от соевия сос,сиренето и кашкавала.
Успях да снимам последните парчета....
СВИНСКИ ВРАТ В ЗЕЛЕВ ЛИСТ
Тези сармички приготвих за Коледа. Изпекох ги в гювеч за 2 часа.
Станаха божествени!
Продукти
1.5 свински врат
2 стръка праз
5-6 сухи чушки
1 зелка
зелев сок
олио
черен пипер
Начин на приготвяне
Нарежете месото на пържоли около 2см , широки, след което ги нарежете на половина или разделете на три ако са много големи. Поръсете ги с черен пипер, Получените правоъгълници запечатайте от всички страни на тиган в малко мазнина .
Праз нарежете на ситно,чушките запечете на котлон или сух тиган,и ги нарежете на дребно.Запечете 4-5 с.л. олио и залейте праза и чушките.
В зелев лист сложете по една с,л, от сместа с праз и едно парче от месото.Загънете като сарма. наредете ги в глинен гювеч. Залейте ги със зелев сок един пръст под нивото на сармите.
Сложете капака и сложете в студената фурна. Включете я на 200 * и оставете така 30 мин. след което намалете на180* още час и половина. Като мине времето за печене изключете фурната и оставете гювеча вътре.
ДОБЪР АПЕТИТ!!!
ПИТКАТА С ПАРИЧКАТА
Станаха божествени!
Продукти
1.5 свински врат
2 стръка праз
5-6 сухи чушки
1 зелка
зелев сок
олио
черен пипер
Начин на приготвяне
Нарежете месото на пържоли около 2см , широки, след което ги нарежете на половина или разделете на три ако са много големи. Поръсете ги с черен пипер, Получените правоъгълници запечатайте от всички страни на тиган в малко мазнина .
Праз нарежете на ситно,чушките запечете на котлон или сух тиган,и ги нарежете на дребно.Запечете 4-5 с.л. олио и залейте праза и чушките.
В зелев лист сложете по една с,л, от сместа с праз и едно парче от месото.Загънете като сарма. наредете ги в глинен гювеч. Залейте ги със зелев сок един пръст под нивото на сармите.
Сложете капака и сложете в студената фурна. Включете я на 200 * и оставете така 30 мин. след което намалете на180* още час и половина. Като мине времето за печене изключете фурната и оставете гювеча вътре.
ДОБЪР АПЕТИТ!!!
ПИТКАТА С ПАРИЧКАТА
Абонамент за:
Публикации (Atom)