Видях тази баница в сръбски сайт,coolinarika беше ми много интересен какъв ще е вкуса.
Много от вас ще кажат мм... каква ще да е таз баница е аз ще ви кажа- страхотна.
Ако не знаете .че има тиквичка и картоф ,трудно ще познаете. Много лека и вкусна, както топла така и и студена.
Опитайте ,няма да съжалявате!
Продукти:
1 пакет кори за баница 400 гр ,аз ползвах финни БЕЛА
1 средно голяма тиквичка
2 картофа
1 кофичка заквасена сметана 400 гр.
сол
копър
олио около 50 мл. не повече
Начин на приготвяне
Измийте и обелете тиквичката и картофите.
Настържете ги на ренде би посолете. Оставете ги около 10 мин . Изстискайте леко настъргания зеленчук и изхвърлете отделеният сок.
Добавете още малко сол ,копъра и сметаната ,като отделите от нея 3-4 супени лъжици.
Разбъркайте до хомогенност .
Вземете една кора и леко я намаслете с четка,сложете втора отгоре,намаслете и сложете и третата кора.
Нанесете 1/4 от сместа върху корта и навийте ,сложете я в намаслена тава. Така процедираме и с останалите кори. Получават се четири рула.
След като сме ги навили, леко с четката ги намаслете,разбъркайте отделената сметана със малко солчица и намажете рулата.
Сложете баницата в предварително загрята фурна на 180* за 40 -45 мин или до хубав загар. Сипете чаша студена бира и се насладете.
Да ви е сладко!
вторник, 19 юли 2016 г.
сряда, 13 юли 2016 г.
TОРТА ЗА КАЛОЯН
Това е тортата която приготвих с много любов за първата годинка на моя внук Калоян.
Да е жив и здрав ,щастлив и усмихнат!
От вътре тортата е "МИЛКА" ,много шоколад и крем,орехови блатове.
Божествена!
Рецептата за тортата е тук
Да е жив и здрав ,щастлив и усмихнат!
От вътре тортата е "МИЛКА" ,много шоколад и крем,орехови блатове.
Божествена!
Рецептата за тортата е тук
ДОМАШНИ БОНБОНИ
Тези бонбони приготвих за първия рожден ден на моя внук Калоян.
Тортата ще бъде публикувана по-късно.
Честит рожден ден ,слънчице!
Нека радостта в очите ти не стихва!
Да си здрав , палав, и усмихнат!
Бъди наша гордост!
Продукти
175 гр чаени бисквити
100 гр запечени орехи
125 гр масло
6 с.л. захар
1 ч.ч. кафе еспресо
100 гр шоколад
1 ч.л. уиски
по - желание може да сложите и сушени кайсии нарязани на дребно
кокос,какао или смлени орехи за овалване
може и разтопен шоколад
Начин на приготвяне
Смелете бисквитите и орехите в блендер. В горещото кафе сложете захарта ,маслото и шоколада ,сложете съда със сместа на котлона и загрейте докато се разтопи и стане хомогенна . Излейте я върху бисквитите и орехите. Добавете уискито и бъркайте. Приберете в хладилник за около 2 часа докато стегне.
Оформете топчета и ги овалвайте в кокос или какао.
Сложете ги в хладилник да стегнат.
Да ви е сладко!
Тортата ще бъде публикувана по-късно.
Честит рожден ден ,слънчице!
Нека радостта в очите ти не стихва!
Да си здрав , палав, и усмихнат!
Бъди наша гордост!
Продукти
175 гр чаени бисквити
100 гр запечени орехи
125 гр масло
6 с.л. захар
1 ч.ч. кафе еспресо
100 гр шоколад
1 ч.л. уиски
по - желание може да сложите и сушени кайсии нарязани на дребно
кокос,какао или смлени орехи за овалване
може и разтопен шоколад
Начин на приготвяне
Смелете бисквитите и орехите в блендер. В горещото кафе сложете захарта ,маслото и шоколада ,сложете съда със сместа на котлона и загрейте докато се разтопи и стане хомогенна . Излейте я върху бисквитите и орехите. Добавете уискито и бъркайте. Приберете в хладилник за около 2 часа докато стегне.
Оформете топчета и ги овалвайте в кокос или какао.
Сложете ги в хладилник да стегнат.
Да ви е сладко!
вторник, 5 юли 2016 г.
ТОРТА "ДИПЛОМАТ"
Видях тази торта в блога на Христина .
Много вкусна и лека торта.
Снимките не станаха много добре но ...понякога и това се случва.
За блатовете от бутер тесто
800 гр. бутер тесто за два блата
За третия блат
2 яйца
180 брашно
180 гр захар
50 гр краве масло разтопено
200 мл. течна сметана
1 бакпулвер
кората на 1 лимон
сока на 1/2 лимон
ванилия
За крема
500 мл. прясно мляко
170 гр захар
4 жълтъка
5 с.л. с връх брашно
200 мл. течна сметана
ванилия
За сиропа
200 мл. вода
100 гр захар
пудра захар за поръсване.
Начин на приготвяне
Почваме от крема:жълтъците се разбиват със захарта, прибавя се брашното и се разрежда с малко от млякото .Останалото мляко се затопля до завиране.
Горещото мляко се добавя на струйка към яйчената смес. Връща се на котлона и се вари до сгъстяване. Крема се покрива със стреч фолио за да не хване коричка. Оставя се да изстине напълно.
Сваряваме сиропа и го оставяме да изстине.
Яйцата за та третия блат се разбиват със захарта до побеляване.
Добавя се разтопеното масло ,не трябва да е горещо.
Брашното се пресява с бакпулвера и се добавя на порции като се редува със сметаната.
Накрая се прибавя настърганата лимонова кора и сока от половината лимон.
Сместа се изсипва в тава с размери 33см -24см. Може да го изпечете и в кръга тава , имайте в предвид ,че в същата тава трябва да се изпекат и блатовете от бутер тесто.
Печете в предварително загрята фурна на 180 * за 20-25 мин.
Оставете блата да изстине.
Всеки лист от бутер тестото се разточва леко, надупчва се с вилица ,поставя се в същата тавичка в която изпекохме другият блат ърху хартия за печене. Пече се в предварително загрята фурна на 180 * за 10 - 15 мин..
Сметана се разбива до плътност .
Изстиналият крем се поставя в дълбока купа и се разбива с миксер.Към него се добавя разбита сметана и се разбърква със шпатула до хомогенност.
Ако е необходимо изравнете блатовете.
Сложете единият бутер блат в поднос и върху него нанесете половината от крема. Следва опеченият блат,сиропира се и върху него нанасяме останалият крем. Накрая се поставя и вторият блат от бутер тесто. Тортата се прибира в хладилник за 3-4 часа ,най добре за цяла нощ. Преди сервиране поръсете обилно със пудра захар и се насладете.
ДА ВИ Е СЛАДКО!
Много вкусна и лека торта.
Снимките не станаха много добре но ...понякога и това се случва.
За блатовете от бутер тесто
800 гр. бутер тесто за два блата
За третия блат
2 яйца
180 брашно
180 гр захар
50 гр краве масло разтопено
200 мл. течна сметана
1 бакпулвер
кората на 1 лимон
сока на 1/2 лимон
ванилия
За крема
500 мл. прясно мляко
170 гр захар
4 жълтъка
5 с.л. с връх брашно
200 мл. течна сметана
ванилия
За сиропа
200 мл. вода
100 гр захар
пудра захар за поръсване.
Начин на приготвяне
Почваме от крема:жълтъците се разбиват със захарта, прибавя се брашното и се разрежда с малко от млякото .Останалото мляко се затопля до завиране.
Горещото мляко се добавя на струйка към яйчената смес. Връща се на котлона и се вари до сгъстяване. Крема се покрива със стреч фолио за да не хване коричка. Оставя се да изстине напълно.
Сваряваме сиропа и го оставяме да изстине.
Яйцата за та третия блат се разбиват със захарта до побеляване.
Добавя се разтопеното масло ,не трябва да е горещо.
Брашното се пресява с бакпулвера и се добавя на порции като се редува със сметаната.
Накрая се прибавя настърганата лимонова кора и сока от половината лимон.
Сместа се изсипва в тава с размери 33см -24см. Може да го изпечете и в кръга тава , имайте в предвид ,че в същата тава трябва да се изпекат и блатовете от бутер тесто.
Печете в предварително загрята фурна на 180 * за 20-25 мин.
Оставете блата да изстине.
Всеки лист от бутер тестото се разточва леко, надупчва се с вилица ,поставя се в същата тавичка в която изпекохме другият блат ърху хартия за печене. Пече се в предварително загрята фурна на 180 * за 10 - 15 мин..
Сметана се разбива до плътност .
Изстиналият крем се поставя в дълбока купа и се разбива с миксер.Към него се добавя разбита сметана и се разбърква със шпатула до хомогенност.
Ако е необходимо изравнете блатовете.
Сложете единият бутер блат в поднос и върху него нанесете половината от крема. Следва опеченият блат,сиропира се и върху него нанасяме останалият крем. Накрая се поставя и вторият блат от бутер тесто. Тортата се прибира в хладилник за 3-4 часа ,най добре за цяла нощ. Преди сервиране поръсете обилно със пудра захар и се насладете.
ДА ВИ Е СЛАДКО!
СЛАДКИШ С ЧЕРЕШИ И ЯБЪЛКИ
Отново в блога ми присъства рецепта на Ивана .
Докато още има череши горещо ви го препоръчвам.
Сочен и много ароматен!
Продукти
250 гр брашно
100гр масло
120 гр захар
2 яйца
1 бакпулвер
1 ч.л. канела
щипка сол
сока на 1/2 лимон
2 ябълки
1 ч.ч. череши изчистени от костилките
1/2 к.ч. ром
50 гр стафиди
2-3 с.л. кафява захар
Начин на приготвяне
Накиснете стафидите в чаша с малко вода и ром. Обелете и нарежете на резенчета ябълките. Полейте ги с лимоновия сок. Почистете черешите от костилките. В купа разбийте до побеляване захарта и омекналото на стайна температура краве масло. Добавете едно по едно яйцата все така разбивайки с миксер до получаване на гладка смес. В друга купа смесете брашното, канелата, щипка сол и бакпулвера. Пресейте ги и добавете на порции към първата смес бъркайки с лъжица. Сложете половината от подсушените с малко брашно стафиди. Хомогенизирайте добре продуктите и изсипете в застлана с хартия за печене правоъгълна тавичка (18/28 см.) Изравнете.
Върху сладкиша подредете със застъпване редички от резени ябълки.
Сложете на места от черешите и останалите стафидите. Поръсете с 2-3 с. л. кафява захар.
Изпечете сладкиша на 180 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 25 -30мин. Извадете го и оставете да изстине.
Поръсете с пудра захар и му се насладете !
Докато още има череши горещо ви го препоръчвам.
Сочен и много ароматен!
Продукти
250 гр брашно
100гр масло
120 гр захар
2 яйца
1 бакпулвер
1 ч.л. канела
щипка сол
сока на 1/2 лимон
2 ябълки
1 ч.ч. череши изчистени от костилките
1/2 к.ч. ром
50 гр стафиди
2-3 с.л. кафява захар
Начин на приготвяне
Накиснете стафидите в чаша с малко вода и ром. Обелете и нарежете на резенчета ябълките. Полейте ги с лимоновия сок. Почистете черешите от костилките. В купа разбийте до побеляване захарта и омекналото на стайна температура краве масло. Добавете едно по едно яйцата все така разбивайки с миксер до получаване на гладка смес. В друга купа смесете брашното, канелата, щипка сол и бакпулвера. Пресейте ги и добавете на порции към първата смес бъркайки с лъжица. Сложете половината от подсушените с малко брашно стафиди. Хомогенизирайте добре продуктите и изсипете в застлана с хартия за печене правоъгълна тавичка (18/28 см.) Изравнете.
Върху сладкиша подредете със застъпване редички от резени ябълки.
Сложете на места от черешите и останалите стафидите. Поръсете с 2-3 с. л. кафява захар.
Изпечете сладкиша на 180 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 25 -30мин. Извадете го и оставете да изстине.
Поръсете с пудра захар и му се насладете !
Абонамент за:
Публикации (Atom)