Изключителен десерт!
Лек и шоколадов!
Идеята за този разкош дойде от тук за което благодаря! Аз промених малко рецептата поради липса на лешников тахан. Замених го с течен шоколад ,със сигурност вкуса е различен,но това което се получи напълно задоволи вкусовите ми рецептори.
Продукти
блат
3 с.л. захар
1/3 ч.ч. еспресо кафе
3 с.л. какао с връх
90 гр брашно
1/2 ч.л.бакпулвер
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1 голямо и 2 малки яйца
1/2ч.ч.захар
60 гр разтопено масло
1/4 ч.ч. кафе еспресо
ванилия
крем
90 гр меко масло
6 с.л. какао
5 с.л. пудра захар ако искате да е по сладко увеличете количеството
3 с.л. с връх течен шоколад
250 гр маскарпоне или филаделфия може и рикота
Приготвяне
Смесваме първите три продукта.В отделна купа разбъркваме брашното и набухвателите.Разбиваме яйцето със захарта,добавяме маслото , кафето и ванилията.
Прибавяме ги към сухите продукти и разбъркваме. Добавяме и какаовата смес,ако има бучици минете през цедка.
Изсипете сместа в тава с размери 26-15 см в която сте сложили хартия за печене.
Печете в предварително загрята фурна на 180* за около 25-30 мин.
Проверете с клечка за зъби ,трябва да е суха.
Оставете блата да изстине напълно.
За крема,разбийте мекото масло със захарта на пухкав крем,добавете течния шоколад,какаото и сиренето.Разбийте на ниска скорост до еднородност.
Нанесете крема върху блата и изравнете,. може да настържете от горе шоколад или да украсите по ваше желание.Аз настъргах бял шоколад.
Оставете сладкиша за 2-3 часа в хладилник да стегне.
Насладете се !
понеделник, 28 януари 2019 г.
неделя, 27 януари 2019 г.
ПИЛЕШКИ РУЛЦА
Продукти
пилешки гърди
свинско пушено филе
кашкавал
черен пипер
яйца
галета
олио
точни количества на продуктите не давам,всичко зависи от порциите,
За млечния сос
2-3 скилидки чесън
половин кофичка кисело пълномаслено мляко
копър
Начин на приготвяне
Начукайте всяко парче филе,най-добре става като се сложи в плик за да не пръска.
Като изтъните пържолата поръсете със черен пипер.
Върху нея наложете свинското филе.
Изрежете тънки ленти кашкавал и наложете върху филето.
Навийте на руло и закрепете с клечка за зъби.
Потопете в разбити яйца и оваляйте в галета. наредете в намаслена тава рулата.
Полейте с малко олио отгоре.Изпечете в предварително загрята фурна на 180* за около 40-45 мин.
Счукайте скилидките чесън с малко сол и смесете с киселото мляко и копъра.
Сервирайте рулата с със соса.
Да ви е сладко!
пилешки гърди
свинско пушено филе
кашкавал
черен пипер
яйца
галета
олио
точни количества на продуктите не давам,всичко зависи от порциите,
За млечния сос
2-3 скилидки чесън
половин кофичка кисело пълномаслено мляко
копър
Начин на приготвяне
Начукайте всяко парче филе,най-добре става като се сложи в плик за да не пръска.
Като изтъните пържолата поръсете със черен пипер.
Върху нея наложете свинското филе.
Изрежете тънки ленти кашкавал и наложете върху филето.
Навийте на руло и закрепете с клечка за зъби.
Потопете в разбити яйца и оваляйте в галета. наредете в намаслена тава рулата.
Полейте с малко олио отгоре.Изпечете в предварително загрята фурна на 180* за около 40-45 мин.
Счукайте скилидките чесън с малко сол и смесете с киселото мляко и копъра.
Сервирайте рулата с със соса.
Да ви е сладко!
АЙЛЕ СЛАДКИШ
Рецептата видях при моята приятелка Зиче и щом е сочен както казва тя ще се прави!
Продукти
1 пакет финни кори
3 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. кисело мляко
1./ 2ч.ч олио
1 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
Сироп
2 ч.ч. захар
3 ч.ч. вода
сока на половин лимон
ванилия
Начин на приготвяне
Корите се нагъват на хармоника и се редят в намаслена тава. Запичат се до златист загар.
Яйцата се разбиват със захарта до побеляване,добавя се олиото като се разбива непрекъснато. Прибавя се киселото мляко след това брашното с бакпулвера.
Заливат се корите с кексовата смес и се пече на 180* до готовност.
Оставя се да изстине напълно. Сварява се сиропа и се залива сладкиша.
Може да го поръсите с кокос или смлени орехи.
Продукти
1 пакет финни кори
3 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. кисело мляко
1./ 2ч.ч олио
1 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
Сироп
2 ч.ч. захар
3 ч.ч. вода
сока на половин лимон
ванилия
Начин на приготвяне
Корите се нагъват на хармоника и се редят в намаслена тава. Запичат се до златист загар.
Яйцата се разбиват със захарта до побеляване,добавя се олиото като се разбива непрекъснато. Прибавя се киселото мляко след това брашното с бакпулвера.
Заливат се корите с кексовата смес и се пече на 180* до готовност.
Оставя се да изстине напълно. Сварява се сиропа и се залива сладкиша.
Може да го поръсите с кокос или смлени орехи.
ЯБЪЛКОВ ЧИИЗКЕЙК
За тестото
1 жълтък(белтъка за пълнежа)
120 гр. брашно
50 гр захар
60 гр масло
1/2 ч.л. бакпулвер
1 с.л. заквасена сметана
За пълнежа
500 гр извара
125 гр заквасена сметана
60 гр масло
130 гр захар
2 яйца( отделно жълтъци и белтъци)
30 гр брашно
ванилия
4 големи ябълки
за карамелизираните ябълки
2-3 ябълки
2 с.л. захар
2 с.л. масло
Начин на приготвяне
Почваме от тестото, пресейте брашното с бакпулвера,добавете захарта,жълтъка,заквасената сметана и мекото масло.Замесете тесто и го завийте в фолио за свежо съхранение и приберете в хладилник за 30 мин.
След това извадете тестото и го разточете или с пръсти разпределете тестото във форма за торта с падащи страни с диаметър 24 см.в която сте сложили хартия за печене.
Сложете в предварително загрята фурна на 180* за 15 мин. или до лек загар.
През това време разбийте мекото масло със захарта. Добавете жълтъците,като не спирайте да разбивате, изварата,заквасената сметана,брашното и ванилията.Отделно разбийте 3 белтъка на сняг и ги прибавете към изварената смес като бъркате леко със шпатула.Обелете ябълките и ги настържете на ренде. Като извадите тестото от фурната оставете за 5 мин. да се охлади леко. Разпределете ябълките върху него. След това изсипете изварената смес и изравнете. Намалете фурната на 160 * и сложете сладкиша да се пече за около 50 мин.
Като се изпече отворете вратата на фурната и го оставете така още 15 мин.
Изчакайте да изстине напълно и тогава отворете страниците и извадете сладкиша.
За карамелените ябълки,обелете ги и ги нарежете на тънки резени.
Cложете в тиган маслото да се разтопи,след това добавете захарта и оставете леко да се карамелизира. Наредете резените в тигана и ги оставете да омекнат,да придобият лек златист загар и да се изпари отделения сок.
Наредете резените ябълки от горе върху сладкиша.
Насладете се на страхотния вкус!
1 жълтък(белтъка за пълнежа)
120 гр. брашно
50 гр захар
60 гр масло
1/2 ч.л. бакпулвер
1 с.л. заквасена сметана
За пълнежа
500 гр извара
125 гр заквасена сметана
60 гр масло
130 гр захар
2 яйца( отделно жълтъци и белтъци)
30 гр брашно
ванилия
4 големи ябълки
за карамелизираните ябълки
2-3 ябълки
2 с.л. захар
2 с.л. масло
Начин на приготвяне
Почваме от тестото, пресейте брашното с бакпулвера,добавете захарта,жълтъка,заквасената сметана и мекото масло.Замесете тесто и го завийте в фолио за свежо съхранение и приберете в хладилник за 30 мин.
След това извадете тестото и го разточете или с пръсти разпределете тестото във форма за торта с падащи страни с диаметър 24 см.в която сте сложили хартия за печене.
Сложете в предварително загрята фурна на 180* за 15 мин. или до лек загар.
През това време разбийте мекото масло със захарта. Добавете жълтъците,като не спирайте да разбивате, изварата,заквасената сметана,брашното и ванилията.Отделно разбийте 3 белтъка на сняг и ги прибавете към изварената смес като бъркате леко със шпатула.Обелете ябълките и ги настържете на ренде. Като извадите тестото от фурната оставете за 5 мин. да се охлади леко. Разпределете ябълките върху него. След това изсипете изварената смес и изравнете. Намалете фурната на 160 * и сложете сладкиша да се пече за около 50 мин.
Като се изпече отворете вратата на фурната и го оставете така още 15 мин.
Изчакайте да изстине напълно и тогава отворете страниците и извадете сладкиша.
За карамелените ябълки,обелете ги и ги нарежете на тънки резени.
Cложете в тиган маслото да се разтопи,след това добавете захарта и оставете леко да се карамелизира. Наредете резените в тигана и ги оставете да омекнат,да придобият лек златист загар и да се изпари отделения сок.
Наредете резените ябълки от горе върху сладкиша.
Насладете се на страхотния вкус!
ВКУСНИ ПИРОЖКИ
Една бърза и вкусна закуска. Плънката е по ваш избор.
Продукти за тестото
300 гр брашно
250 нл. вода
100 мл. олио
1/2 ч.л. сол
за пълнежа
200 гр сирене
100 гр настърган кашкавал
за намазване
1 жълтък
сусам за поръсване
може да ползвате за пълнеж шунка и кашкавал
Начин на приготвяне
Смесете водата и олиото в съд и ги сложете на котлона да кипнат.
Пресейте брашното ,добавете солта. Изсипете горещата вода и олио в брашното и разбъркайте.
Замесете гладко ,меко тесто.
Разделете го на топчета. Всяко топче разточете на елипса ,сложете от плънката ,подгънете страничните краища и навийте на руло.Намажете с разбит жълтък и поръсете със сусам.
Наредете пирожките в тава с хартия и печете в предварително загрята фурна на 180* до златист загар.
Добър апетит!
Продукти за тестото
300 гр брашно
250 нл. вода
100 мл. олио
1/2 ч.л. сол
за пълнежа
200 гр сирене
100 гр настърган кашкавал
за намазване
1 жълтък
сусам за поръсване
може да ползвате за пълнеж шунка и кашкавал
Начин на приготвяне
Смесете водата и олиото в съд и ги сложете на котлона да кипнат.
Пресейте брашното ,добавете солта. Изсипете горещата вода и олио в брашното и разбъркайте.
Замесете гладко ,меко тесто.
Разделете го на топчета. Всяко топче разточете на елипса ,сложете от плънката ,подгънете страничните краища и навийте на руло.Намажете с разбит жълтък и поръсете със сусам.
Наредете пирожките в тава с хартия и печете в предварително загрята фурна на 180* до златист загар.
Добър апетит!
Абонамент за:
Публикации (Atom)