Дълго се чудех каква торта да направя за РД на моя съпруг,трябваше да е много специална защото той е такъв за мен.
Честит Рожден Ден ,Вовка,желая ти много ,много здраве,късмет и кураж да понесеш всичко което ти предстои. Обичаме те много!
Както каза съседката като я почерпих ,че е великолепна!
Продукти за долният блат
180г брашно
150г захар
125г кафява захар
60г какао
1 и 1/4 чаена лъжица сода бикарбонат
1 и 1/4 чаена лъжица бакпулвер
щипка сол
2 яйца, стайна температура
140мл гъст айран
75мл олио
140мл прясно, горещо кафе
Продукти за вторият блат
200 гр едро смлени орехи
150 гр захар
2 яйца
3 лъж. какао
продукти за крема
800 мл прясно мляко
1/3 ч.ч. захар
90 гр пудинг ванилия
350 мл течна сметана подсладена
ванилия
За украсата
шоколадов ганаш
100 мл. течна сметана
100 гр натурален шоколад
карамелени капки
Начин на приготвяне
Почваме от крема защото изисква време да изстине.Сложете 600 мл. от млякото да се свари, в другите 200 мл. разтворете пудинга и захарта. В горещото мляко изсипете пудинговата смес и бъркайте енергично до получаването на гладък гъст крем.
Покрийте го с фолио за свежо съхранение и оставете да изстине напълно.
За първият блат
Брашното, двата вида захар, какаото, содата, бакпулвера и солта се слагат в дълбока купа и се разбъркват добре.
Яйцата, олиото и айрана се разбъркват и се добавят към сухите съставки. Всичко се разбърква добре.
Накрая се излива горещото кафе и сместа се бърка, докато стане гладка и хомогенна.
Сместа е малко по течна от обикновеното кексово тесто,ползвах форма за торта с диаметър 26 см с хартия за печене.
Печете в предварително загрята фурна на 180* за 40 -45 мин.
Оставете блата да изстине.
За вторият блат
За блата разбиваме яйцата със захарта. Добавяме какаото и едро смлените орехи и бъркаме до хомогенна смес.
Изсипете в предварително покрита с хартия форма за торта с диаметър 26 см.
Печете в предварително загрята фурна на 180 гр. за 25 мин. Проверете с дървен шиш при изпечен блат шиша трябва да е сух.
Оставете блата да изстине напълно.
Разбийте сметаната на крем,разбийте и изстиналият млечен крем с
миксера и добавяйте по малко от млечния към сметаната като бъркате
непрекъснато с миксера до получаване на гладък крем
След като блатовете са изстинали почваме сглобяването на тортата ,слагаме първият блат в тортена чиния,ако искате по-сочна може леко да го сиропирате със захарен сироп, сок от компот или подсладено мляко,изсипвате половината крем налагате вторият блат ( не го сиропирайте) сложете другата част от крема и измажете цялата торта. Оставете в хладилника за 2-3 часа. Може да я залеете с ганаш или да я украсите по ваше желание.
Да ви е сладко!
вторник, 6 декември 2016 г.
неделя, 4 декември 2016 г.
ЛЕСЕН ОРЕХОВ СЛАДКИШ
Лесно,бързо и много вкусно.
Продукти
200 гр смлени орехи
100 гр смлени обикновени бисквити
100 гр захар
160 брашно
250 мл. газирана вода или газирана напитка
110 мл масло или маргарин
2 с.л.какао
1 ванилия
1 бакпулвер
За заливката
250 гр мармалад( аз ползвах от праскови)
3 с.л. масло
50 гр натурален шоколад
Начин на приготвяне
Включете фурната да загрее на 180 *.
Смесете всички сухи съставки и ги разбъркайте.
Към тях добавете течните и бъркайте до хомогенност.
Изсипете сместа в тавичка с размери 20 /30 см в която сте сложили хартия за печене или намаслете и набрашнете.
Докато се пече сладкиш разтопете маслото и шоколада за заливката.Смесете го със мармалада до еднородна смес.
Като извадите сладкиша го залейте със глазурата,оставете да изстине и му се насладете.
Продукти
200 гр смлени орехи
100 гр смлени обикновени бисквити
100 гр захар
160 брашно
250 мл. газирана вода или газирана напитка
110 мл масло или маргарин
2 с.л.какао
1 ванилия
1 бакпулвер
За заливката
250 гр мармалад( аз ползвах от праскови)
3 с.л. масло
50 гр натурален шоколад
Начин на приготвяне
Включете фурната да загрее на 180 *.
Смесете всички сухи съставки и ги разбъркайте.
Към тях добавете течните и бъркайте до хомогенност.
Изсипете сместа в тавичка с размери 20 /30 см в която сте сложили хартия за печене или намаслете и набрашнете.
Докато се пече сладкиш разтопете маслото и шоколада за заливката.Смесете го със мармалада до еднородна смес.
Като извадите сладкиша го залейте със глазурата,оставете да изстине и му се насладете.
понеделник, 21 ноември 2016 г.
ЧИЙЗКЕЙК В ЯБЪЛКА
Видях тази рецепта във ФБ при Марияна Цвяткова,запали любопитството ми и ето вече са приготвени.Прекрасен десерт, много бърз и изискан.
Както винаги малко промених заливката,според наличните продукти.
Благодаря ти ,Марияна за споделената рецепта.
Продукти
6-8 големи ябълки
200 г сирене крема или хубава извара( аз ползвах извара на Дубравия,чудесна е)
140 г захар
2 яйца
1 ванилия
лимонов сок
за гарниране:
1.сладко от малини,ягоди и др.
2.карамелен топинг
3.бисквити,орехи
4.може да ползвате издълбаните остатъци от ябълките с 2 с.л. мед се задушават за 7-8 мин и се добавя 1 с.л. масло.
Опаа някой май е измъкнал една ябълка .....
Начин на приготвяне
Включете фурната на 160* градуса.Докато загрява фурната почистете и
издълбайте ябълките като чашки. Ако нямате такъв инструмент като мен ,става и с остър нож и чаена лъжичка.Веднага ги намажете отвътре с лимонов сок
за да не потъмняват.В купа разбийте,сиренето,захарта,яйцата и ванилията
на хубава хомогенна смес.Напълнете ябълките със сместа.Сложете ги в
подходяща тавичка и печете около 25 минути.Извадете тавичката и оставете
чийзкейка да поизстине,след което прибирате в хладилник за поне два часа.
Преди сервиране гарнирайте по желание.Аз използвах издълбаното от ябълките( е някои си ги хапнах ) както писах нагоре, натрошени бисквити и орехи.
Да ви е сладко!
Както винаги малко промених заливката,според наличните продукти.
Благодаря ти ,Марияна за споделената рецепта.
Продукти
6-8 големи ябълки
200 г сирене крема или хубава извара( аз ползвах извара на Дубравия,чудесна е)
140 г захар
2 яйца
1 ванилия
лимонов сок
за гарниране:
1.сладко от малини,ягоди и др.
2.карамелен топинг
3.бисквити,орехи
4.може да ползвате издълбаните остатъци от ябълките с 2 с.л. мед се задушават за 7-8 мин и се добавя 1 с.л. масло.
Опаа някой май е измъкнал една ябълка .....
Начин на приготвяне
Преди сервиране гарнирайте по желание.Аз използвах издълбаното от ябълките( е някои си ги хапнах ) както писах нагоре, натрошени бисквити и орехи.
Да ви е сладко!
неделя, 20 ноември 2016 г.
ВКУСНИ БАНИЧКИ
Идеята за тези банички видях при Ралица Николаева. За да задоволя всички ,направих половината кори с ябълки другата с яйца и сирене.
Хрупкави от вън , сочнички отвътре.
Благодаря ти,Рали!
Продукти
500гр кори за баница
3 ябълки
3 с.л. захар
3 с.л. галета
125 гр масло
канела
за баничките с яйца и сирене
1 яйце
150-200 гр сирене
Начин на приготвяне
Разтопете маслото, всяка кора се намазва с масло и се сгъва на ветрило,след това на две като леко застъпвате крайщата.
Ябълките се белят и настъргват на ренде,смесват се със захарта,галетата и канелата.
Във всяка кора се слага по 2 с.л. от сместа .Загръщате върху плънката външните краища върху плънката и навивате на стегнато руло.
Редите в тава върху хартия за печене.Пекат се в предварително загрята фурна на180* за 25 -30 мин. или до златист загар.
Разбиваме яйцето и добавяме натрошеното сирене.
Другата половина от корите по същият начин загъваме само вместо ябълки слагаме от яйчената смес.
Печем по същият начин.
Да ви е сладко!
Хрупкави от вън , сочнички отвътре.
Благодаря ти,Рали!
Продукти
500гр кори за баница
3 ябълки
3 с.л. захар
3 с.л. галета
125 гр масло
канела
за баничките с яйца и сирене
1 яйце
150-200 гр сирене
Начин на приготвяне
Разтопете маслото, всяка кора се намазва с масло и се сгъва на ветрило,след това на две като леко застъпвате крайщата.
Ябълките се белят и настъргват на ренде,смесват се със захарта,галетата и канелата.
Във всяка кора се слага по 2 с.л. от сместа .Загръщате върху плънката външните краища върху плънката и навивате на стегнато руло.
Редите в тава върху хартия за печене.Пекат се в предварително загрята фурна на180* за 25 -30 мин. или до златист загар.
Разбиваме яйцето и добавяме натрошеното сирене.
Другата половина от корите по същият начин загъваме само вместо ябълки слагаме от яйчената смес.
Печем по същият начин.
Да ви е сладко!
петък, 18 ноември 2016 г.
ВКУСНА ГАРНИТУРА
Правя я от много години ,у дома я обожават.Рецептата я имам от една приятелка която работи в Либия, там много са я правили малтийките.
Поднасям я със кюфтета,печено месо или просто си я хапваме така.
Продукти
250 гр ориз
4-5 големи картофи
1 буркан кисели краставици
3-4 кисели моркова( може и с пресни но трябва или да се сварят или леко да се запържат, аз предпочитам кисели)
1 кутия сладка царевица
черен пипер
Начин на приготвяне
Сложете ориза да се свари ,аз слагам 1 част ориз и 2 1/2 части вода. Като кипне водата слагам ориза и под капак варя 10 мин , след което изключвам котлона и оставям да къкри.
Картофите се обелват и се нарязват на кубчета като за мусака и се изпържват поръсват се със сол.
Краставиците и морковите се режат на кубчета. Към изстиналия ориз се добавят картофите,морковите ,краставиците и царевицата. разбъркват се до хомогенност.
Да ви е сладко!
Поднасям я със кюфтета,печено месо или просто си я хапваме така.
Продукти
250 гр ориз
4-5 големи картофи
1 буркан кисели краставици
3-4 кисели моркова( може и с пресни но трябва или да се сварят или леко да се запържат, аз предпочитам кисели)
1 кутия сладка царевица
черен пипер
Начин на приготвяне
Сложете ориза да се свари ,аз слагам 1 част ориз и 2 1/2 части вода. Като кипне водата слагам ориза и под капак варя 10 мин , след което изключвам котлона и оставям да къкри.
Картофите се обелват и се нарязват на кубчета като за мусака и се изпържват поръсват се със сол.
Краставиците и морковите се режат на кубчета. Към изстиналия ориз се добавят картофите,морковите ,краставиците и царевицата. разбъркват се до хомогенност.
Да ви е сладко!
ПЪЛНЕНИ ПИЛЕШКИ ПЪРЖОЛИ
Неустоимо вкусни, със сигурност ще изненадате семейството и гостите си.
Продукти за две порции
2 пилешки пържоли филе
100 гр бекон
1 глава лук (малка)
3-4 скилидки чесън
100 гр крема сирене или хубава извара
50 гр топено сирене
100 гр настърган кашкавал
черен пипер
магданоз
сол
олио
за панировката
1 яйце
брашно
галета
Начин на приготвяне
Нарежете бекона на кубчета и го изпържете в малко мазнина ( 1-2 с.л. олио). Добавете нарязаният лук и чесън и запържете до омекване.
Махнете от котлона и прехвърлете сместа в купа ,оставете малко да изстине.
Измийте пържолите ,подсушете ги с домакинска хартия,посолете и поръсете с черен пипер.
С остър нож направете прорез странично на пържолата ,да се получи джоб.
В сместа с бекона добавете крема сиренето,топеното сирене нарязано на дребно ,настъргания кашкавал и подправките.
Хубаво разбъркайте до хомогенност. С тази плънка напълнете джобчетата на пържолите.Поемат доста плънка.
Всяка пържола потопете в брашно после в разбитото яйце и накрая в галетата.
Изпържете в сгорещено олио за 3-4 мин от всяка страна колкото да се запечатат.
След това прехвърлете в тавичка и ги печете в предварително загрята фурна на 200 * за 15-20 минути.
Сипете чаша вино и се насладете на страхотен вкус!
Продукти за две порции
2 пилешки пържоли филе
100 гр бекон
1 глава лук (малка)
3-4 скилидки чесън
100 гр крема сирене или хубава извара
50 гр топено сирене
100 гр настърган кашкавал
черен пипер
магданоз
сол
олио
за панировката
1 яйце
брашно
галета
Начин на приготвяне
Нарежете бекона на кубчета и го изпържете в малко мазнина ( 1-2 с.л. олио). Добавете нарязаният лук и чесън и запържете до омекване.
Махнете от котлона и прехвърлете сместа в купа ,оставете малко да изстине.
Измийте пържолите ,подсушете ги с домакинска хартия,посолете и поръсете с черен пипер.
С остър нож направете прорез странично на пържолата ,да се получи джоб.
В сместа с бекона добавете крема сиренето,топеното сирене нарязано на дребно ,настъргания кашкавал и подправките.
Хубаво разбъркайте до хомогенност. С тази плънка напълнете джобчетата на пържолите.Поемат доста плънка.
Всяка пържола потопете в брашно после в разбитото яйце и накрая в галетата.
Изпържете в сгорещено олио за 3-4 мин от всяка страна колкото да се запечатат.
След това прехвърлете в тавичка и ги печете в предварително загрята фурна на 200 * за 15-20 минути.
Сипете чаша вино и се насладете на страхотен вкус!
Абонамент за:
Публикации (Atom)