Гледайки един прекрасен букет божури,подарен ми от една мила баба,омаяна от аромата им, реших ,че трябва да приготвя нещо сладичко и да ги запечатам в снимка. Ровейки се из нета попаднах на един шоколадов сладкиш с крем на Люси,един изключителен кулинар.
Понякога стават и фалове,така се получи и при мен, някъде нещо се обърка,може би го препекох ,не ми се получи нейният ефект ,единият крем не отиде навътре,получи ми се сух блат,нейният изглежда влажен и прекрасен. Но няма да изхвърляме цял сладкиш,ще го преобразим и ще му се насладим.
Рецептата за сладкиша е тук ,Люси прекрасно е обяснила и показала стъпка по стъпка.
За преобразяването:
2 кофички гъсто кисело мляко ( на Баба 4,5 %)
захар на вкус
2-3 ванилии
Разрежете блата на три части като внимавате да не се наруши целостта на горната част.
Разбъркайте млякото със захарта и ванилията с вилица или лъжица.Сложете ринга за торта.
Нанесете половината мляко върху първият блат,може да сложите и някакъв плод.вторият блат останалото мляко и горният блат с крема. Оставете в хладилник за 3 -4 часа и му се насладете.
ПРЕОБРАЗЯВАНЕТО
неделя, 17 май 2015 г.
неделя, 3 май 2015 г.
ВКУСНИ МНОГОЛИСТНИ КИФЛИ
Невероятно вкусни,хрупкави от вън и въздушни от вътре.В цялата кухня се носеше аромата на масло.Както каза сина и без плънка са вкусни.Плънката може да е различна ,сладка или солена,аз използвах мармалад от сини сливи.
Хубавото на тези кифли е че не се налага да чакаме да втасват,почиват само докато си приготвите плънката.
Продукти
1 кубче мая (42 гр)
250 мл. топло прясно мляко
250 мл. топла вода
2 яйца
1 белтък
8 с.л. олио
4 с.л. захар
1/2 ч.л. сол
около 800 гр брашно и още малко за доомесване
и още
70 гр меко масло за разточване
плънка по избор
за намазване
1 жълтък
1 ч.л. мляко прясно
Начин на приготвяне
Маята се активира в топлото мляко и вода със 2 с.л. захар и 4-5 с.л.брашно.
В брашното правите кладенче и слагате останалите продукти и шупналата мая.
Замесвате меко леко лепкаво тесто. Оставете го за 15 мин да почива.
Разделете тестото на 16 топки.Всяка се разточва на кора с диаметър около 20 см,намазва се с масло и се слага другата разточена кора.Така се редят 4 кори една върху друга. Цялата купчинка кори се разточват на кора с дебелина 2-3 см. Реже се на триъгълници ,слага се плънка и се навива. Редете в тава в която сте сложили хартия за печене.Намазват се с жълтък и се слагат в незагрята фурна.Печете на 180* до златист загар.
Ако не ви се хванат в една тава ( аз пекох тава и половина) оформете другите и ги оставете като ги завиете с кърпа.Те ще втасат докато се изпекат първите.
Да ви е сладко!
Хубавото на тези кифли е че не се налага да чакаме да втасват,почиват само докато си приготвите плънката.
Продукти
1 кубче мая (42 гр)
250 мл. топло прясно мляко
250 мл. топла вода
2 яйца
1 белтък
8 с.л. олио
4 с.л. захар
1/2 ч.л. сол
около 800 гр брашно и още малко за доомесване
и още
70 гр меко масло за разточване
плънка по избор
за намазване
1 жълтък
1 ч.л. мляко прясно
Начин на приготвяне
Маята се активира в топлото мляко и вода със 2 с.л. захар и 4-5 с.л.брашно.
В брашното правите кладенче и слагате останалите продукти и шупналата мая.
Замесвате меко леко лепкаво тесто. Оставете го за 15 мин да почива.
Разделете тестото на 16 топки.Всяка се разточва на кора с диаметър около 20 см,намазва се с масло и се слага другата разточена кора.Така се редят 4 кори една върху друга. Цялата купчинка кори се разточват на кора с дебелина 2-3 см. Реже се на триъгълници ,слага се плънка и се навива. Редете в тава в която сте сложили хартия за печене.Намазват се с жълтък и се слагат в незагрята фурна.Печете на 180* до златист загар.
Ако не ви се хванат в една тава ( аз пекох тава и половина) оформете другите и ги оставете като ги завиете с кърпа.Те ще втасат докато се изпекат първите.
Да ви е сладко!
ГРЪЦКИ СЛАДКИШ
Видях сладкиша във ФБ и понеже обичам сочни сладкиши с крем,запретнах ръкави.
Малко промених рецептата т.е. увеличих малко продуктите,()по-голяма част от сладкиша замина за столицата :). Много ароматен и изключително сочен,все едно хапвате баклава с крем.
Малко промених рецептата т.е. увеличих малко продуктите,()по-голяма част от сладкиша замина за столицата :). Много ароматен и изключително сочен,все едно хапвате баклава с крем.
За блата
8 яйца ( бяха по малки)
1 чаена чаша захар
1 1/2чаена чаша галета
1 1/2 чаена чаша нарязани орехи
2 ч.л. канела
1 1/2 ч.л. бакпулвер
8 яйца ( бяха по малки)
1 чаена чаша захар
1 1/2чаена чаша галета
1 1/2 чаена чаша нарязани орехи
2 ч.л. канела
1 1/2 ч.л. бакпулвер
За сироп
2 чаени чаши вода
2 чаени чаши захар
1 чаена лъжичка лимонов сок
3 супени лъжици уиски или коняк
2 чаени чаши вода
2 чаени чаши захар
1 чаена лъжичка лимонов сок
3 супени лъжици уиски или коняк
За крема
2 пакетчета ванилов пудинг (едното е 70 гр,другото 37 гр)
1 чаена чаша захар
1 литър мляко
2 пакетчета ванилов пудинг (едното е 70 гр,другото 37 гр)
1 чаена чаша захар
1 литър мляко
50гр масло
За глазурата
100 грама тъмен шоколад
100 мл сметана
20-30 грама. мед
малко коняк (по желание)
Начин на приготвяне
100 грама тъмен шоколад
100 мл сметана
20-30 грама. мед
малко коняк (по желание)
Начин на приготвяне
Пригответе сиропа от водата, захарта и лимоновия сок. Махнете от
огъня, добавете алкохола и оставете настрана да изстине.
блат
Разбийте с миксер яйцата със захарта за около 15 минути, докато станат пухкави.В купа смесете галета, канела, бакпулвера и се изсипва в сместа с яйцата, като леко се разбърква с помощта на шпатула.Накрая добавете орехите и разбъркването продължава до хомогенност.Изсипете сместа в намаслена тавичка (38x28 см приблизително) и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 35-40 минути .Проверете с клечка за зъби,като боднете в сладкиша и я извадите трябва да е суха.
Разбийте с миксер яйцата със захарта за около 15 минути, докато станат пухкави.В купа смесете галета, канела, бакпулвера и се изсипва в сместа с яйцата, като леко се разбърква с помощта на шпатула.Накрая добавете орехите и разбъркването продължава до хомогенност.Изсипете сместа в намаслена тавичка (38x28 см приблизително) и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 35-40 минути .Проверете с клечка за зъби,като боднете в сладкиша и я извадите трябва да е суха.
Като извадите сладкиша от фурната внимателно и изсипвате сироп по цялата повърхност.
За крема
В купа слагате 1 чаша мляко, пудинга и захар и разбъркайте добре. Другото мляко загрейте до завиране и при непрекъснато бъркане добавете разтворения пудинг.
В купа слагате 1 чаша мляко, пудинга и захар и разбъркайте добре. Другото мляко загрейте до завиране и при непрекъснато бъркане добавете разтворения пудинг.
Вари се на умерен огън, като се разбърква непрекъснато,
докато се сгъсти. Като го махнете от котлона добавете маслото и бъркайте докато се разтопи.Сложете домакинско фолио директно върху крема за да не хване коричка.
След като кремът се охлади, старателно го разстилате върху блата.
След като кремът се охлади, старателно го разстилате върху блата.
глазура
Загрява се сметаната и преди да заври , изсипвате шоколада начупен на парчета. Добавете меда ( ако искате коняк) и разбъркайте добре, докато се образува хомогенна смес.
Оставете глазурата да се охлади леко и изсипете върху крема,аз предпочетох да го сипя с лъжица тук там и с шиш да го разнасям т.е. да се получи мраморен ефект. Сладкишът трябва да се постави в хладилник за няколко часа преди да го нарежете.
ДА ВИ Е СЛАДКО!
Загрява се сметаната и преди да заври , изсипвате шоколада начупен на парчета. Добавете меда ( ако искате коняк) и разбъркайте добре, докато се образува хомогенна смес.
Оставете глазурата да се охлади леко и изсипете върху крема,аз предпочетох да го сипя с лъжица тук там и с шиш да го разнасям т.е. да се получи мраморен ефект. Сладкишът трябва да се постави в хладилник за няколко часа преди да го нарежете.
ДА ВИ Е СЛАДКО!
Абонамент за:
Публикации (Atom)