Меки, вкусни с хрупкава сърцевина!
Продукти за около 25 бонбона
250 мл.течна сметана
250 гр черен шоколад
Бисквити Милка
Меки, вкусни с хрупкава сърцевина!
Продукти за около 25 бонбона
250 мл.течна сметана
250 гр черен шоколад
Бисквити Милка
Рецептата е от Тук
Много вкусни!
Продукти
10 меки фурми
1/2 ч.ч бял сусамов тахан
120 гр масло
3/4 ч.ч кафява захар
щипка сол
2 яйца
1/2 ч.ч овесени ядки
170 гр пълнозърнесто ръжено брашно
1 1/2 ч.л. бакпулвер
100 гр черен шоколад нарязан на дребно парчета.
сусам за овалване
Начин на приготвяне
Фурмите със захарта,маслото,солта и тахана пасираме в купа. Добавяме яйцата и продължаваме с пасирането. Прибавяме овесените ядки и пасираме. Накрая добавяме брашното с бакпулвера и разбъркваме. Получава се лепкава смес към която добавяме нарязания шоколад. Разбъркваме и слагаме в плик и във фризера за 20 минути. Оформяме топчета овалваме в сусам и ги редим на разстояние в тава върху хартия за печене. Печем в загрята фурна на 190* за 11 минути. Не ги препичайте,трябва да са меки. Оставете ги да изстинат в тавата. По същият начин процедираме и с другата тава.
Да ви е сладко!
Отново по рецепта на Йоли ! Благодаря!
Тесто:
200 мл затоплено прясно мляко
1 пакетче суха мая
60 гр захар
1/2 ч.л. сол
2 яйца
80 гр стопено и охладено масло
ванилия
500 гр брашно
Пълнеж:
200 гр кокосови стърготини
100 гр захар
1 яйце
200 мл кокосово мляко аз сложих обикновено мляко 150 мл.
Глазура:
250 г пудра захар
2-3 с.л. ром, лимонов сок или друга течност по желание
Начин на приготвяне
За тестото разтворете маята в млякото. Прибавете захарта, солта, яйцата, маслото и ванилията. Разбъркайте добре. На части прибавете брашното и омесете меко, леко лепкаво тесто. Не добавяйте повече брашно. Покрийте купата с фолио и оставете за 30 мин. Не е необходимо пълно втасване.
Разбъркайте всички продукти за пълнежа и оставете за 30 мин. да набъбне кокоса. Разделете пълнежа на четири части. Така и тестото делим на четири топки. Всяка разточваме на правоъгълник с дебелина 3-4 см като поръсвате плота и тестото с брашно. Разпределете едната част от плънката равномерно и навивате на руло. Режете на парчета около 3 см. Така процедираме с останалото тесто. Редим охлювчетата върху хартия в тава на разстояние и ги оставяме за около 30 мин. Печем в загрята фурна 180* за около 15 мин до порозовяване.
За глазурата разбъркайте пудрата захар и рома. Нанесете я с четка или лъжичка върху топлите кифлички. Аз приготвих малко глазура,останалите охлювчета поръсих обилно с пудра захар.
Да ви е сладко!
Тази торта приготвих за 60 години брак на моите родители.
Диамантена сватба,дай боже всеки му!
Обикновени селски хора,добри,много трудолюбиви и всеотдайни!Винаги са били до мен и брат ми!
Да са ми живи и здрави!
Рецептата за кремовете е от тук с малко промяна от мен.
Блатове
200 гр масло разтопено
125 мл.прясно мляко
240 гр брашно
1 1/2ч.л. сода
68 гр какао
315 гр захар
1/4 ч.л.сода
2 яйца
150 мл заквасена сметана
125 мл.горещо кафе
За белия крем
Половин кутия кондензирано мляко
180 гр масло
200 мл.течна сметана
Ванилия
За шоколадовия мус
Половин кутия кондензирано мляко
4 жълтъка
1 с.л.какао размито в мaлко вода
200 гр шоколад черен
100 гр масло
200 мл.течна сметана
Начин на приготвяне
За блатовете смесете сухите съставки,брашно ,захар,содата,солта и какаото.
В отделна купа разбъркайте разтопеното масло с яйцата ,млякото ,заквасена сметана и ги сипете в сухата смес. Разбъркайте,може и без миксер но аз го ползвам за по -лесно. Накрая при непрекъснато бъркане добавете горещото кафе. Разпределете сместа в две тавичка с размер 26 см върху хартия и печете на 170 * за 20-25 мин. Оставете да изстинат напълно. Аз ги приготвям от предния ден.
Белият крем,разбийте маслото и към него добавете кондензирано мляко,бъркайте за кратко. Отделно разбийте сметаната на сняг. Прибавете сметаната към масления крем и бъркайте със шпатула до хомогенност.
Сложете единия блат във форма с подвижен ринг като сложите и хартия по висока от ринга,тортата става висока и да не изтече муса като го сложите.
Изсипете 2/3 от белия крем върху блата,след това сложите втория блат и остатъка от белия крем. Изравнете! Приберете в хладилника за 30 мин.
През това време ще приготвим муса,в съд изсипете кондензирано мляко , жълтъците и размитото какао , сложете на котлона като бъркате непрекъснато до сгъстяване. Не трябва да е силен да не загори. След като го махнете добавете нарязано на парчета масло и бъркайте. Разтопете шоколада на водна баня и го прибавете към сместа Сметаната се разбива на сняг и се добавя към шоколадовата като бъркате с шпатула. Нанесете муса върху белия крем на тортата и изравнете. Оставете в хладилник за цяла нощ.
Може и така да я оставите и да я украсите по ваше желание. Аз я залях с шоколадов ганаш който приготвих от 100 мл. сметана и 100 грама черен шоколад. Загрях сметаната,добавих начупения шоколад и се бърка до лъскава смес след което се залива тортата.
Да ви е сладко!