петък, 12 февруари 2021 г.

Шоколадови бонбони

Меки, вкусни с хрупкава сърцевина!




 Продукти за около 25 бонбона 

250 мл.течна сметана 

250 гр черен шоколад 

Бисквити Милка 


Кокосови стърготини или какао за овалване

Начин на приготвяне
Загрейте сметаната до завиране,добавете в нея нарязания шоколад и оставете за 4-5 мин.след което бъркайте до гладка хомогенна смес. Сложете пластично фолио върху ганаша и оставете да престои най - добре за цяла нощ. Шоколадовите  бисквитки  нарежете  всяка на 4 парченца. От стегналия  ганаш загребвате със лъжичка  колкото искате да ви е голям бонбона 
,слагате вътре парченце бисквитка, оформяте и овалвате в кокосови стърготини или какао,аз ползвах стърготините. Слагате в хартиени кошнички и прибирате в хладилник за около 2 часа.  
Да ви е сладко! 

















вторник, 9 февруари 2021 г.

Бисквитки със сусамов тахан

 Рецептата е от Тук 

Много вкусни!

Продукти 

10 меки фурми 

1/2 ч.ч бял сусамов тахан 

120 гр масло 

3/4 ч.ч кафява захар 

щипка сол 

2 яйца 

1/2 ч.ч овесени ядки 

170 гр пълнозърнесто ръжено брашно 

1 1/2 ч.л. бакпулвер 

100 гр черен шоколад нарязан на дребно парчета.

 сусам за овалване

Начин на приготвяне  

Фурмите със захарта,маслото,солта и тахана пасираме в купа. Добавяме яйцата и продължаваме с пасирането. Прибавяме овесените ядки и пасираме. Накрая добавяме брашното с бакпулвера и разбъркваме. Получава се лепкава смес към която добавяме нарязания шоколад. Разбъркваме и слагаме в плик и във фризера за 20 минути. Оформяме топчета овалваме в сусам и ги редим на разстояние в тава върху хартия за печене. Печем в загрята фурна на 190* за 11 минути. Не ги препичайте,трябва да са меки. Оставете ги да изстинат в тавата. По същият начин процедираме и с другата тава.

Да ви е сладко!








 

неделя, 7 февруари 2021 г.

Кокосови охлювчета

 Отново по рецепта на Йоли ! Благодаря!


Тесто:

200 мл затоплено прясно мляко
1 пакетче суха мая
60 гр захар
1/2 ч.л. сол
2 яйца
80 гр стопено и охладено масло
ванилия
500 гр брашно

Пълнеж:

200 гр кокосови стърготини
100 гр захар
1 яйце
200 мл кокосово мляко аз сложих обикновено мляко 150 мл.

Глазура:

250 г пудра захар
2-3 с.л. ром, лимонов сок или друга течност по желание

 Начин на приготвяне 

За тестото разтворете маята в млякото. Прибавете захарта, солта, яйцата, маслото и ванилията. Разбъркайте добре. На части прибавете брашното и омесете меко, леко лепкаво тесто. Не добавяйте повече брашно. Покрийте купата с фолио и оставете за 30 мин. Не е необходимо пълно втасване. 

Разбъркайте всички продукти за пълнежа и оставете за 30 мин. да набъбне кокоса. Разделете пълнежа на четири части. Така и  тестото делим на четири топки. Всяка разточваме на правоъгълник с дебелина 3-4 см като поръсвате плота и тестото с брашно. Разпределете едната част от плънката равномерно и навивате на руло. Режете на парчета около 3 см. Така процедираме с останалото тесто. Редим охлювчетата върху хартия в тава на разстояние и ги оставяме за около 30 мин. Печем в загрята фурна 180* за около 15 мин до порозовяване.

За глазурата разбъркайте пудрата захар и рома. Нанесете я с четка или лъжичка върху топлите кифлички. Аз приготвих малко глазура,останалите охлювчета поръсих обилно с пудра захар.

 Да ви е сладко!








 


събота, 6 февруари 2021 г.

Торта с бял крем и шоколадов мус

 Тази торта приготвих за 60 години брак на моите родители. 

Диамантена сватба,дай боже всеки му!

Обикновени селски хора,добри,много трудолюбиви и всеотдайни!Винаги са били до мен и брат ми! 

 Да са ми живи и здрави!

Рецептата за кремовете е от тук с малко промяна от мен.

Блатове 

200 гр масло разтопено 

125 мл.прясно мляко 

240 гр брашно 

1 1/2ч.л. сода 

68 гр какао 

315 гр захар 

1/4 ч.л.сода 

2 яйца 

150 мл заквасена сметана 

125 мл.горещо кафе 


За белия крем 

Половин кутия кондензирано мляко 

180 гр масло 

200 мл.течна сметана 

Ванилия

За шоколадовия мус 

Половин кутия кондензирано мляко 

4 жълтъка 

1 с.л.какао размито в мaлко  вода 

200 гр шоколад черен 

100 гр масло 

200 мл.течна сметана 


Начин на приготвяне 

За блатовете смесете сухите съставки,брашно ,захар,содата,солта и какаото.

В отделна купа разбъркайте разтопеното масло с яйцата ,млякото ,заквасена сметана и ги сипете в сухата смес. Разбъркайте,може и без миксер но аз го ползвам за по -лесно. Накрая при непрекъснато бъркане добавете горещото кафе. Разпределете сместа в две тавичка с размер 26 см върху хартия и печете на 170 * за 20-25 мин. Оставете да изстинат напълно. Аз ги приготвям от предния ден. 

Белият крем,разбийте маслото и към него добавете кондензирано мляко,бъркайте за кратко. Отделно разбийте сметаната на сняг. Прибавете сметаната към масления крем и бъркайте със шпатула до хомогенност. 

Сложете единия блат във форма с подвижен ринг като сложите и хартия по висока от ринга,тортата става висока и да не изтече муса като го сложите.

Изсипете 2/3 от белия крем върху блата,след това сложите втория блат и остатъка от белия крем. Изравнете! Приберете в хладилника за 30 мин. 

През това време ще приготвим муса,в съд изсипете кондензирано мляко , жълтъците  и размитото какао , сложете на котлона като бъркате непрекъснато до сгъстяване. Не трябва да е силен да не загори. След като го махнете добавете нарязано на парчета масло и бъркайте. Разтопете шоколада на водна баня и го прибавете към сместа Сметаната се разбива на сняг и се добавя към шоколадовата като бъркате с шпатула. Нанесете муса върху белия крем на тортата и изравнете. Оставете в хладилник за цяла нощ. 

Може и така да я оставите и да я украсите по ваше желание. Аз я залях с шоколадов ганаш който приготвих от 100 мл. сметана и 100 грама черен шоколад. Загрях сметаната,добавих начупения шоколад и се бърка до лъскава смес след което се залива тортата.

Да ви е сладко!