понеделник, 8 май 2023 г.

Ябълков сладкиш със стафиди и маслени орехови трохи

Много,много вкусно!

 Продукти

4 яйца

150 гр захар

100 мл олио

100 мл прясно мляко

270 гр брашно

50 гр стафиди

5 ябълки обелени и нарязани на парчета

Сока от половин лимон

1 бакпулвер

Ванилия

За трохите

1 с л. меко масло 

1-2 с.л. захар

50 гр смлени орехи

1 с.л. брашно


Начин на приготвяне

Обелете и нарежете ябълките,смесете ги със сока от лимона да не потъмнеят. Стафидите накиснете в алкохол по желание или в гореща вода като мен.

Разбийте яйцата със захарта на пухкава смес до побеляване. Добавете олиото и млякото и разбийте още малко до хомогенизиране. 

Добавете на два, три пъти пресято брашно с бакпулвера. Бъркайте с шпатула. Прибавете ябълките и изцедените стафиди.

Разбъркайте до хомогенност.

Изсипете във форма за торта с диаметър 26 см с подвижен ринг и предварително сложена на дъното хартия за печене.

В купичка сложете мекото масло,захарта орехите и брашното и претрийте да станат трохи. Ако е необходимо добавете още орехи или малко брашно.

Поръсете сладкиша с тях.

Печете в предварително загрята фурна на 180 * без вентилатор за около 40 мин или до готовност,проверете с клечка .

Оставете да изстине малко и го извадете от формата и търпение до пълното изстиване преди да го нарежете!

Да ви е сладко!









понеделник, 13 февруари 2023 г.

Крекери със семена

 Много вкусни и пристрастяващи!

Рецептата е от Тук като аз промених малко съставките

 Продукти 

1 ч.ч.кисело мляко 

1 ч.ч.олио 

3 ч.ч.брашно 

1 /2 ч.ч микс семена( маково,сусам ленено семе) ползвах пакетче микс за поръска 

1 ч. ч. белени слънчогледови семки 

3 гр суха мая 

60 гр царевично нишесте

1 бакпулвер 

1/4 ч л. сода бикарбонат 

1 ч.л.захар 

1 ч.л. сол 

Начин на приготвяне 

Всички продукти се смесват,замесва се  меко тесто нелепнещо .Увива се във стреч фолио и се оставя 30-40 Мин да почива. От него се разточва на набрашнен плот кора и се режат формички. Аз го рязах на триъгълници и ленти. Редят се в тава върху хартия за печене без да се оставя голямо разстояние между тях. Пече се в предварително загрята на 200* фурна до зачервяване.









неделя, 22 януари 2023 г.

Брауни с ягоди

 Видях тази рецепта днес във ФБ и много ме заинтригува,без шоколад и масло.

Е, заслужаваше си!😘😘😘 

Минимум продукти - резултат на макс!

Продукти

3 яйца 

250 гр захар ( по рецепта е 300 гр)

65 гр какао 

150 гр олио 

85 гр брашно 

ванилия

щипка сол 

10 -15 бр замразени ягоди или малини (може и без тях)

Начин на приготвяне 

Разбийте яйцата със захарта до побеляване т.е. много добре.

Разбъркайте какаото със олиото и го добавете към яйчената смес,разбийте със миксера. Прибавете и брашното,солта и ванилията.

Разбийте до хомогенност. 

В тавичка с размери 20см-20 см поставете хартия за  печене, излейте сместа,сложете ягодите произволно,без да ги натискате много в сместа. В предварително загрята фурна на 180* печете за около 30-35 мин.

Оставете сладкиша да изстине напълно!

Да ви е сладко!❤️❤️❤️ 











неделя, 15 януари 2023 г.

Постни бързи питки

 Рецептата е от блога на Ваня Джорджевич 

Много бързи , вкусни и хрупкави.

Леко ги попрепекох,не нарочно😏

но не съжалявам,хрупат,хрупат. 

Единственият недостатък е,че не можеш да спреш да ядеш🙆 

Продукти 

320 гр брашно

100 мл газирана вода 

100мл олио 

3 с.л. лютеница 

1 ч.л. сол 

1 ч.л. бакпулвер 

белени слънчогледови семки за овалване 

Начин на приготвяне 

В купа пресейте брашното,отделете 3-4 с.л. ,накрая ще добавите при замесването колко е неоходимо,добавете солта и бакпулвера. Разбъркайте. След това добавете останалите съставки.

Омесете  меко тесто,ако е необходимо добавете и отделеното брашно. Оформете топчета и оваляйте в слънчогледовите семки.

Наредете в тава с хартия за печене.

В предварително загрята фурна на 180* печете за около 25- 30 Мин.

Да ви в сладко! 







събота, 14 януари 2023 г.

Запечени круши със синьо сирене , орехи и мед

 Да поглезим малко душата с нещо сладко - солено! 

Не давам точни грамажи на сиренето и орехите,това е според вкуса.

Продукти 

2 круши 

Синьо сирене 

Орехи 

Мащерка (по желание) 

Мед 

Начин на приготвяне 

Измийте и нарежете крушите на половина. С помощта на лъжица изчистете семенната част. Сложете нарязани орехи в ямката,след това натрошено синьо сирене ,поръсете с мащерка и после пак орехи. Наредете ги в тава върху хартия за печене и в предварително загрята фурна на 180* печете за около 25 Мин.

Оставете ги за около 5 Мин и полейте  отгоре с мед!

Насладете се! 








събота, 7 януари 2023 г.

Чийзкейк- баклава

 Отдавна му се канех , реших да го направя по случай Ивановден.

Да са ми живи и здрави  имениците!!!

Четох много рецепти и накрая направих един сбор по мой избор.

Ще ви се види дълга рецептата ,но не е нещо трудно и сложно!

Много е вкусно!

Продукти 

За сиропа 

150 мл вода 

70 гр захар 

3 с.л. пълни мед 

канела на вкус 

За чийзкрема 

300 гр крема сирене или сладкарска извара( аз ползвах извара) 

3 яйца 

100 гр захар 

300 гр гъсто кисело мляко( може и заквасена сметана,но аз нямах) 

25 гр ванилов пудинг за варене 

ванилия

За основата 

70-80 гр разтопено масло

10-15 кори за баница 

150-200 гр запечени орехи едро нарязани 

Начин на приготвяне 

Първо сваряваме сиропа за да изстине. Слага се водата,захарта и меда на котлон да заври. Оставя се около 3-4 Мин да поври и се маха от котлона. Добавя се канелата. Аз сложих малко ,вие избирате колко ,въпрос на вкус.

Разбърквате със шпатула  изварата или крема сиренето със захарта,добавяме едно яйце и разбъркваме докато се поеме изцяло и тогава добавяме другите.

След това изсипваме пудинга в сместа и пак разбъркваме,накрая и киселото мляко.

В тавичка 20 см диаметър слагаме хартия за печене която да стърчи извън страниците.Поставяме една кора като краищата  й са по стените на тавата,намазва се със масло и слагаме втора кора на кръст на първата. Всяка кора която слагаме се маже с масло. На всеки две кори ръсим с орехи. Така редим всички кори,като се стремим краищата да не увиснат от тавата за това помага и хартията. Когато сме приключили с корите и орехите изливаме чийзкрема. Поставяме тавата в предварително загрята фурна на 180* и печем около 70 Мин. По време на печенето ако видите че почват за загарят корите,свалете сладкиша на по -долна скара. Оставете за 2-3 Мин да изстине и със лъжица полейте със сиропа внимателно корите навсякъде. И да попадне върху крема не е проблем,леко ще наклоните тавата за да иде сиропа в корите. Оставете сладкиша да изстине напълно в тавичката. Може да го украсите по ваш избор с орехи или нещо друго. Аз от бързина просто забравих,но това не попречи на вкуса,повярвайте!

Да ви е сладко!