Идеята дойде от тук
С малки промени според наличните продукти.
В клипа картофите са сурови, но според мен трябва да са леко сварени, наложи се да я доопека защото някои от картофите не бяха се опекли.
Много е вкусно,всичко се топи в устата.
Продукти
6-7 леко сварени картофа
300 гр пушено филе
300 гр кашкавал
100 гр топено сирене
200 гр заквасена сметана
3 яйца
сол
черен пипер
копър
Начин на приготвяне
Нарежете картофите на колелца като за пържене и ги посолете.В намаслена тавичка ( моята е 20-20см) наредете един пласт картофи,отгоре наредете нарязаното на тънко филе,върху него тънички парчета кашкавал. Следват пак картофи,филе ,топеното сирене. Третият ред картофи ,филе кашкавал и последен ред картофи. Отгоре поръсете с копър.
Настържете малко кашкавал върху тях. Разбийте яйцата добавете сметаната ,разбъркайте до хомогенност и залейте запеканката.
Сложете в загрята фурна на 180* за 45-50 мин.
Оставете малко да изстине и сервирайте.
вторник, 17 януари 2017 г.
КУМАНОВА ГЪБЕНА ЧОРБИЦА
Неустоима в този студен зимен ден.Гореща, ароматна,вкусна.
Поредното изкушение на Йоли!
Благодаря ти, Йоли за споделената рецепта.
Продукти
500 гр гъби ( аз имах печурки)
2 с.л. масло
1,300-1,400 л. вода
сол на вкус
черен пипер
1 ч.ч. прясно мляко
2 с.л.масло
1 ч.л.червен пипер
чесън
оцет
лют червен пипер
Начин на приготвяне
В тенджерата в която ще приготвите чорбицата сложете маслото и нарязаните на едро гъби.
Запържете ги ,след което долейте водата и варете 30 мин.
След това прибавете млякото. Кипнете.
Загрейте двете супени лъжици масло и сложете червеният пипер. Веднага излейте в супата.
Отделно счукайте чесън,добавете оцет малко вода и лют червен пипер.
Сервирайте чорбицата като добавите от чесновата смес.
Да ви е вкусно!
Поредното изкушение на Йоли!
Благодаря ти, Йоли за споделената рецепта.
Продукти
500 гр гъби ( аз имах печурки)
2 с.л. масло
1,300-1,400 л. вода
сол на вкус
черен пипер
1 ч.ч. прясно мляко
2 с.л.масло
1 ч.л.червен пипер
чесън
оцет
лют червен пипер
Начин на приготвяне
В тенджерата в която ще приготвите чорбицата сложете маслото и нарязаните на едро гъби.
Запържете ги ,след което долейте водата и варете 30 мин.
След това прибавете млякото. Кипнете.
Загрейте двете супени лъжици масло и сложете червеният пипер. Веднага излейте в супата.
Отделно счукайте чесън,добавете оцет малко вода и лют червен пипер.
Сервирайте чорбицата като добавите от чесновата смес.
Да ви е вкусно!
ЙОГУРТ ПИТА
Изключително лек и свеж десерт!
Горещо ви го препоръчвам!
Продукти
за тестото
250 гр брашно
170 гр масло
100 гр захар
4 жълтъка
1 бакпулвер
ванилия
за крема
600 гр гъсто кисело мляко
400 гр заквасена сметана
150 гр захар
4 белтъка
5 с.л. с връх брашно
ванилия
Начин на приготвяне
Замесете тесто от продуктите и го разделете на две топки.Увийте ги във фолио за свежо съхранение и приберете във фризер за около два часа.
За крема разбийте белтъците на сняг.В друг съд смесете киселото мляко ,сметаната.захарта ванилията и брашното.Разбъркайте добре да не останат бучици от брашното .Сместа от йогурта разбъркайте внимателно с белтъците.
Включете фурната на 180*.
В тава с размери 20-30 см. сложете хартия за печене . Извадете тестото от фризера и настържете на ренде едната топка в тавата .Разпределете равномерно тестото. Изсипете сместа за крема и изравнете. От горе настържете другата топка тесто.Сложете във фурната и печете около 40-45 мин.. Оставете да изстине напълно и нарежете..
Да ви е сладко!
Горещо ви го препоръчвам!
Продукти
за тестото
250 гр брашно
170 гр масло
100 гр захар
4 жълтъка
1 бакпулвер
ванилия
за крема
600 гр гъсто кисело мляко
400 гр заквасена сметана
150 гр захар
4 белтъка
5 с.л. с връх брашно
ванилия
Начин на приготвяне
Замесете тесто от продуктите и го разделете на две топки.Увийте ги във фолио за свежо съхранение и приберете във фризер за около два часа.
За крема разбийте белтъците на сняг.В друг съд смесете киселото мляко ,сметаната.захарта ванилията и брашното.Разбъркайте добре да не останат бучици от брашното .Сместа от йогурта разбъркайте внимателно с белтъците.
Включете фурната на 180*.
В тава с размери 20-30 см. сложете хартия за печене . Извадете тестото от фризера и настържете на ренде едната топка в тавата .Разпределете равномерно тестото. Изсипете сместа за крема и изравнете. От горе настържете другата топка тесто.Сложете във фурната и печете около 40-45 мин.. Оставете да изстине напълно и нарежете..
Да ви е сладко!
събота, 7 януари 2017 г.
АРМЕНСКА БАКЛАВА
Много отдавна не съм правила баклава,реших за Нова Година да я приготвя.
Рецептата е отново от блога Вкуснотека
Много интересно се навива на тънка пръчка, аз ползвах счупена пръчица от щори,Ани обяснява ,че може и с тънка точилка или пръчка от старите дървени закачалки.
Аз малко промених грамажа на корите и сиропа.
Продукти
500 гр фини кори
2 ч.ч. смлени орехи
2 ч.л. канела
125 г. краве масло
за сиропа:
2 и 1/2 ч.ч. захар
2и 1/2 ч.ч. вода
сокът от половин лимон
С две ръце започнете да набръчквате рулото от краищата, към центъра, като внимавате да не разкъсвате корите.
Рецептата е отново от блога Вкуснотека
Много интересно се навива на тънка пръчка, аз ползвах счупена пръчица от щори,Ани обяснява ,че може и с тънка точилка или пръчка от старите дървени закачалки.
Аз малко промених грамажа на корите и сиропа.
Продукти
500 гр фини кори
2 ч.ч. смлени орехи
2 ч.л. канела
125 г. краве масло
за сиропа:
2 и 1/2 ч.ч. захар
2и 1/2 ч.ч. вода
сокът от половин лимон
Почистете и смелете орехите на ситно. Разбъркайте ги в купа, заедно с канелата.
Стопете маслото на бавен огън на котлона.
Загрейте фурната на 170 градуса.
Разтворете фините кори на работния ви плот. Без да ги разделяте,
поръсете една от корите с ореховата плънка до средата на кората.
Сложете пръчката на късата страна на кората и завийте с нея руло от две кори.
Когато го набръчкате изтеглете пръчката от единия край и прехвърлете
рулото в намазана с масло тавичка. По същия начин навийте и останалите рула.
Залейте подредената баклава с разтопеното масло и печете 30-35 минути на
загрята фурна на 170 градуса, докато добие карамелен цвят.
Оставете я напълно да изстине.
През това време пригответе сиропа.
Сложете на котлона да кипне сместа за сиропа. Щом кипне, оставете да
поври 5 минути, след което добавете лимоновия сок. Залейте баклавата.Сиропа никак не е много ,ще го поеме.
Залива се студена баклава със горещ сироп.
Да ви е сладко!
сряда, 4 януари 2017 г.
СЛАДКИ С ТИКВА
Много меки и ароматни,изключително вкусни. Идеята дойде от тук
Благодаря ти, Ани за страхотната рецепта!
Продукти
2 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода
1 ванилия
щипка сол
1 ч.л. канела
2 яйца
1 ч.ч. кафява захар
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. пюре от тиква
продукти за белия крем:
175 г крема сирене
1 и 1/2 с.л. меко масло
1 ванилия
1 с.л. мед
Начин на приготвяне
Смесете в купа всички сухи съставки. Разбъркайте ги добре. Разбийте до побеляване яйцата заедно със захарта. Добавете олиото и тиквеното пюре и разбъркайте. Накрая изсипете сухите съставки в яйчената смес и разбийте с миксер до хомогенност.
Благодаря ти, Ани за страхотната рецепта!
Продукти
2 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода
1 ванилия
щипка сол
1 ч.л. канела
2 яйца
1 ч.ч. кафява захар
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. пюре от тиква
продукти за белия крем:
175 г крема сирене
1 и 1/2 с.л. меко масло
1 ванилия
1 с.л. мед
Начин на приготвяне
Смесете в купа всички сухи съставки. Разбъркайте ги добре. Разбийте до побеляване яйцата заедно със захарта. Добавете олиото и тиквеното пюре и разбъркайте. Накрая изсипете сухите съставки в яйчената смес и разбийте с миксер до хомогенност.
Покрийте тава с хартия за печене. С помощта на малка лъжичка оформете
кръгли, не-много големи сладки, като оставяте разстояние една от друга.
Печете ги в предварително загрята фурна на 180 * за около 8-9 минути, след това ги охладете напълно върху
решетка.
Разбъркайте в купа, с помощта на лъжица, съставките за крема. Слепете
сладките две по две с крем. По същия начин изпечете и останалите сладки и
ги слепете с крем.
Докато се приготвя за снимки останаха само тези,пак е нещо:)
САЛАТА С ВЕЯНА СКУМРИЯ
Това е салата както за ракийка така и да я хапвате когато решите да сте на диета.
Научих я от сина ми Ивайло,те много често си я хапват.
Продукти
1 салата айсберг
1 веяна скумрия обезкостена
1 буркан сварен нахут
1 глава червен лук
2 ябълки
2 мандарини
сока от 1 лимон
олио или зехтин
сол на вкус
Начин на приготвяне
Накъсайте айсберга(може и да го нарежете) на малки парчета. Почистете внимателно рибата от костите и я нарежете, добавете я към салатата. Ябълките обелете и нарежете на кубчета, по същият начин и мандарините. Лука се реже на шайби.Смесете всички продукти. Изстискайте лимона и полейте ,добавете олиото или зехтина, Разбъркайте салатата и сервирайте.
Наздраве!
Научих я от сина ми Ивайло,те много често си я хапват.
Продукти
1 салата айсберг
1 веяна скумрия обезкостена
1 буркан сварен нахут
1 глава червен лук
2 ябълки
2 мандарини
сока от 1 лимон
олио или зехтин
сол на вкус
Начин на приготвяне
Накъсайте айсберга(може и да го нарежете) на малки парчета. Почистете внимателно рибата от костите и я нарежете, добавете я към салатата. Ябълките обелете и нарежете на кубчета, по същият начин и мандарините. Лука се реже на шайби.Смесете всички продукти. Изстискайте лимона и полейте ,добавете олиото или зехтина, Разбъркайте салатата и сервирайте.
Наздраве!
Абонамент за:
Публикации (Atom)