Рецептата за тази торта е на Преслав Пенев
За три дни направих две торти!
Продукти за блата
3 яйца
80 гр захар
50 гр прясно мляко
50 млн олио
80 гр брашно
20 гр какао
1 ч.л.бакпулвер
За карамела
220 гр захар
100 гр масло
160 гр течна сметана
150 гр обелени фъстъци
1/2 ч.л.сол
Ако ползвате готово опечени фъстъци като мен,те са леко солени и не добавих сол.
За крема
500 гр маскарпоне или сирене Филаделфия
100 гр пудра захар
200 мл сметана течна
Ванилия
За глазурата
100 гр черен шоколад
100 мл.сметана
По желание начупени фъстъци
Начин на приготвяне
Разбийте яйцата със захарта до побеляване ,добавете олиото като продължавате да разбивате,след това добавете млякото,забийте да се смесят съставките. Пресято брашно с какаото и бакпулвера добавете към яйчената смес добавете на 2-3 пъти като бъркате със шпатула. Изсипете в тава с диаметър 20 см като преди това сложите хартия за печене на дъното. Изравнете,разбъркайте с дървен шиш малко и печете в предварително загрята фурна на 180 * за около 25 - 30 Мин.
Извадете формата ,оставете я малко да изстине и извадете блата и го обърнете на скара да изстине напълно. Аз го правя от предишният ден,увивам в стреч фолио и прибирам в хладилник.
За карамела,разтопете захарта на котлон до карамелен цвят,добавете маслото и бъркайте до поемането му ,след това изсипете сметаната.Внимавайте да не се изгорите! Варете около минута и го махнете от котлона. Изсипете фъстъците вътре. Ако ползвате опечени фъстъци те са леко солени, не добавяйте в карамела сол.
За крема разбийте крема сиренето с пудра захар. Отделно разбийте сметана на крем. Смесете двете смеси.
Блата разрежете на 3 . Във форма за торта сложете единият блат нанесете половината крем,като с лъжица оформите лек борд. Изсипете половината карамел в средата и леко разпределете до борда. Пак блат крем,карамел и третият блат. Увийте със стреч фолио и приберете в хладилник за около 4-5 часа.
Загрейте сметаната до завиране и добавете в нея начупеният шоколад,оставете за около 2-3 Мин и бъркайте до хомогенност. Може да добавите в шоколада начупени фъстъци и залейте тортата.
Да ви е сладко!