петък, 25 декември 2015 г.

ФУНИЙКИ

Отдавна исках да ги направя но все ми се струваше ,че е голяма врътка.Най -накрая се реших и ги направих. Врътката си заслужава щом си хапнеш и забравяш :)

Продукти

3 яйца
1/2 ч.ч. кисело мляко
1 п. бакпулвер
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
ванилия
около 800 гр брашно
За крема
1.л. прясно мляко
3-4 яйца
1 ч.ч брашно
1 ч.ч. захар
ванилия
150 гр маргарин

Начин на приготвяне

Започва се с приготвянето на крема. Отделя се чаша и половина от прясното мляко. Яйцата се разбиват със захарта с помощта на тел. Прибавя се постепенно брашното , захарта и отделеното прясното мляко. Разбърква се до получаване на гладка смес.
Останалото мляко се слага да заври. Отмества се от котлона и в него се изсипва горната смес. Разбърква се хубаво и се връща на слаб огън до завиране, като се бърка непрекъснато.
Крема се оставя да изстине напълно. Разбива се маргарина с миксер на гладък крем и към него при непрекъснато разбъркване се прибавя лъжица по лъжица от млечният крем. 
 
За основа на фунийките могат да се ползват готови формички или да се направят от фолио, капачки от буркани и дори от форми за печене за еднократна употреба.
Брашното се пресява и в него се прави кладенче. Яйцата се разбиват леко със захарта и се изсипват в него. Прибавят се киселото мляко с разтворената в него сода и останалите продукти. Замесва се нелепнещо  и меко тесто. Не слагайте всичкото брашно в началото и добавяйте постепенно, за да не се получи прекалено твърдо тесто. Оставя се за 20- 25  минути покрито с чиста кърпа, да почине.
Взима се част от него и се разточва на правоъгълник с дебелина около 4 мм и дължина около 25 см в зависимост от големината на формата ( моите са големички и аз навивам  2/3 от формичката . Режат се ленти широки около 1.5 см.  Формичките се намазват много леко с олио. Навиват се на фунийките, като се застъпват леко и се нареждат в тава, застлана с хартия за печене. 
Пекат се в загрята на 180* фурна. Изпичат се сравнително бързо, така че внимавайте да не ги изгорите или препечете,като се зачервят ги извадете.Вадят се още горещи от формичките.
Като изстинат ги напълнете в готовият крем и потопете в смлени орехи,кокос или настърган шоколад.
Добре е да престоят до другият ден за да поеме тестото от крема.
 Да ви е сладко!







 
 
Да ви е сладко!


МАСЛЕНИ БИСКВИТКИ С ОРЕХИ

ЧЕСТИТА КОЛЕДА, ПРИЯТЕЛИ!

Здраве,щастие,смях и веселие,радост и усмивки,светлина и топлина-нека от всичко да има в дома ви на този светъл празник!
Всичко,за което се молите в мислите и сърцето си - нека пребъде!


 Продукти
1 ч.ч. брашно
1/3 ч.ч.какао
1/4ч.л.сол
125 гр меко масло 
2/3 ч.ч.захар
2 жълтъка
2 с.л. мляко
ванилия 
1 1/4 ч.ч. орехи смлени

Начин на приготвяне:
Смесете брашното,какаото и солта. 
Разбийте маслото със захарта ,добавете жълтъците,млякото и ванилията.Добавете брашнената смес и бъркайте с шпатула след това с ръка до получаването на гладко тесто.Покрийте с фолио и оставете за час в хладилник.
Разбийте леко белтъците с вилица.От охладеното тесто оформете топчета колкото малък орех,потопете в белтъците и след това в орехите.
Подредете ги в тавичка върху хартия за печене  на разстояние 3-4 см.,направете им вдлъбнатина в средата .
Пекат се в предварително загрята фурна  на 180* за 12 мин.
След като се извадят сладките оставете ги да изстинат и 
запълнете вдлъбнатинките с конфитюр,или бял шоколад по ваше желание.
Да ви е сладко!






неделя, 6 декември 2015 г.

"БАРНИ" МЪФИНИ

По-вкусни мъфини не съм правила и не съм опитвала!
Като се знае чия е рецептата просто няма място за съмнение това е Ваня Джорджевич!
Снощи като ги видях реших да ги направя тази сутрин за закуска,защото стават много бързо.
Повярвайте едвам успях да снимам,нападнаха ги още горещи !

БЛАГОДАРЯ ТИ, ВАНЯ!

Продукти
2 яйца
150 гр захар
10 с.л. олио
200гр заквасена сметана
150 гр грис
150 гр брашно
1 бакпулвер
ванилия
течен шоколад

Приготвяне

Разбийте яйцата със захарта до пухкава смес,добавете олиото след това сметаната.
Идва ред на гриса и брашното с бакпулвера и ванилията.
 Всичко бъркате с миксер ( най- обичам така).
Разпределяте във форми за мъфини ( аз винаги слагам в тях хартиени кошнички за по -лесно изваждане после)
В средата на всяко мъфинче слагате по чаена лъжичка течен шоколад или парче шоколад.
Моите са  със течен бял и кафяв шоколад .
Печете в предварително загрята фурна на 180* за 20 -25 мин.
Да ви е сладко!









ПИЛЕ В СЛАДКО КИСЕЛ СОС

Рецептата видях при Маги  и реших че ще е нещо много вкусно,ястията и са перфектни и доста добре обяснени.
В краен случай се получи вкусно китайско ястие с допълнение от мен на карамелизирани моркови.
БЛАГОДАРЯ ТИ МАГИ !

Продукти
2 пилешки филета ( 2 пеперуди)
За соса
5-6 с.л. тъмен соев сос
3 с.л натурално нишесте
2 с.л. червен пипер ( ако обичате пикантно,сложете 2 с.л. сладък и 1 с.л. лют)
2 с.л. мед
сока от един лимон
3 с.л. сусам
150 мл. вода
олио
.2 моркова
1 с.л. мед 
Начин на приготвяне:
Нарежете филето на кубчета.
В сух тиган сложете сусама и запечете при непрекъснато бъркане до златисто.
Прехвърлете го в купа ще ни трябва за накрая.
В купа смесете съставките за соса ,трябва да получите гладка хомогенна каша. Опитайте за да прецените дали е сладко кисел или трябва да добавите нещо.
Сипете 5-6 с.л. олио в тигана и сложете парчетата месо ,аз  ги изпържих на два пъти за да не са едно върху друго. Пържете кубчетата месо от едната страна докато остане малко розово от горе след това ги обърнете от другата страна.Като добият златист загар ги махнете и изпържете и останалото месо.Ако е необходимо добавете още малко олио.
Нарежете морковите на пръчици,объркайте ги със супена лъжица мед и ги изпържете за 3-4 мин в тигана след като сте махнали месото.Когато морковите са готови върнете месото в тигана и залейте с  приготвения сос.Бъркайте плавно за да може всяко парче месо да се потопи в соса .Оставете да поври около  3-4 мин.Добавете сусама и разбъркайте.

Невероятно вкусно ястие!
ДОБЪР АПЕТИТ!









САЛАТА С ПЕЧЕН СИН ДОМАТ

Продукти
1 син домат
2 червени домата
1/2 стрък праз
200 гр сирене
сока от един лимон
1-2 с.л. зехтин
магданоз
сол на вкус

Начин на приготвяне
Опечете с кората синият домат. Като изстине го нарежете на кубчета.
Нарежете н кубчета и червените домати,а праза на кръгчета.
Разбъркайте всичко и натрошете сиренето отгоре.
Подправете със лимоновият сок и зехтина.Поръсете с магданоз( хубаво е да е пресен,аз имах замразен)
Сипете една ракийка и се насладете!
Наздраве!








неделя, 29 ноември 2015 г.

ЛИМОНОВ ТРЮФЕЛ

Останалата сметана от една торта която ще ви покажа по натам трябваше да се използва и  реших да измисля нещо. Получи се нещо вкусно,шоколадово и галещо небцето.


Продукти за блата

2 яйца
2/3 ч.ч. захар
2 с.л. с връх какао
100 мл. течна сметана
3 с.л. с връх брашно
1 бакпулвер
1 желатин
кората от един лимон
сока на 1/2 лимон
какао за поръсване

За крема
400 мл. течна сметана
200 гр течен шоколад
50м гр натурален шоколад

Начин на приготвяне

Разделете белтъци от жълтъци.Разбийте белтъците на сняг със щипка сол.
Сложете захарта в жълтъците и разбийте на крем. Добавете течната сметана и по малко от брашното и разтворения в лимоновият сок бакпулвер. Прибавяте по -малко от белтъчният сняг и бъркайте със шпатула . Изсипете сместа в тавичка със свалящи се стени с размери 24 см. Печете в предварително загрята фурна  на 180 * около 30 мин.
През това време загрейте сметаната до завиране ( не трябва да завира ) добавете в нея течния шоколад и натуралният и бъркайте като изключите котлона до пълното разтваряне . Разтворете желатина в 50 мл. вода да набъбне, след това като махнете шоколадовата смес и я оставите за 5 мин. да поизстине добавете желатина в нея и бъркайте до пълното му разтваряне. Оставете сместа да изстине и да се посгъсти.
За по - бързо изстиване сложете съда със шоколада в съд със студена вода. След това може да го сложите във фризера  за 10 мин.
Блата вече и изстинал и го заливаме със шоколада ,изравнете като не махаме ринга на формата,. поръсваме  с какаото и слагаме в хладилника  да стегне.
Да ви е сладко!




неделя, 22 ноември 2015 г.

ПЪРЛЕНКИ НА ТИГАН

Ммммм   вкусни и ароматни !!!

Продукти
1 яйце
400 гр кисело мляко
1 п.суха мая
1 с.л. сол
1ч.л.захар
4 с.л. олио
100 мл.вода
щипка сода за хляб

Начин на приготвяне

Замесваме тесто от необходимите продукти. Добре да имате повече от половин килограм брашно – пропорциите на брашното, когато става дума за тесто не са винаги точни.
Омесете хубаво гладко тесто,оставете на топло за 30 -40 мин .
Късате топки (големината зависи от тигана) и разточвате с точилка  или просто разстилате със ръце.В загрят тиган или скара слагате разточената пърленка и печете, изпичат се бързо за около 4-5 мин всяка.
Смес за намазване на пърленките:
 50 гр меко масло се смесва с 4-5 скилидки счукан чесън и копър или шарена сол.
Може да ги намажете преди изпичане или като мен веднага след изваждането от тигана.

Да ви е сладко!







ПЪРЖОЛИ ПО МЪЖКИ

Идеята  на съпруга беше за" гирос на фурна"  ,но нещо не бил разбрал как се редят пържолите и се получиха "пържоли по мъжки''.  Много крехки и ароматни.
Прекрасна вечеря за специални гости или хубав повод.

Продукти
10 вратни пържоли без кост
2 глави червен лук

За маринатата
50 мл. соев сос
50 мл.олио
50 мл.червено вино
кимион
мащерка ( хубаво е да е прясна)
черен пипер
1 с.л. мед
 конец за връзване
Начин на приготвяне

Всички съставки за марината се смесват и се заливат пържолите.Оставят се да престоят 3-4 часа ( дори и цяло денонощие).
Лука се нарязва на щайби.
Приготвя се конеца за връзването на месото.
Пържолите се редят една върху друга като между тях се слагат щайби лук.
Връзват се със конеца и се слагат в гювеч,заливат се със марината ,слага се фолио или капак  и се пече на 180 * за 2 часа. Махнете фолиото ,полейте със отделеният сос и оставете да се запекат ,да получат красив загар.

Добър апетит!











ПЪСТРА САЛАТА С НАХУТ

Може странно да звучи за някои, но не бях пробвала нахут. При едно бързо госте при децата опитах от салатата останала от вечерта и останах очарована,хареса ми много.В рамките на една седмица я приготвих два пъти, гостите ми също много я харесаха.
Приготвя се много бързо.

Продукти
1 буркан сварен нахут
1 кутия сладка царевица ( от по- малките)
1 буркан кисели краставици
4-5 печени чушки
1-2 глави червен лук нарязан на шайби
сока от един лимон
1-2 с.л. зехтин ( може и без)
сол на вкус

Начин на приготвяне:
Нарежете чушките и краставичките на кубчета .
Смесете всички продукти .
Полейте със сока от лимона и зехтина и разбъркайте.
Сипете ракийката  и се насладете.

Добър апетит!