неделя, 28 юли 2013 г.

АНГЕЛСКА НАСЛАДА

Горещо ви го препоръчвам!

Продукти:
за блата
1 1/2 ч.ч. брашно
1 1/2 ч.л. бакпулвер
125гр. масло
4с.л. захар
2 яйца
още малко брашно за доомесване
ванилия
за плънката

700 гр. извара ( аз ползвам на Елби)
непълна чаша захар ( ако обичате по сладко сложете цяла)
4 жълтъка
2с.л. нишесте ванилия
200 гр. заквасена сметана
3-4 праскови
за суфлето
4 белтъка
7 с.л. захар

Приготвяне:
Брашното се смесва с бакпулвера , захарта и ванилията. Добавят се яйцата и мекото масло.Замесете меко тесто и приберете завито във фолио в хладилник за 30 мин.
За плънката разбийте с миксер изварата и захарта до получаване на гладък крем.Добавете жълтъците и нишестето като продължавате да разбивате. Прибавете сметаната и разбийте до хомогенна смес.В тава с размери 26-28 см. сложете хария за печене , разточете тесто( то е малко ронливо) сложете го в тавата като направите борд около 1 1/2 - 2 см.. Изсипете плънката и отгоре наредете нарязаните на филии праскови. Печете за 30 мин. на 180 гр.
През това време разбийте белтъците на сняг, добавете захарта и продължавате да разбивате до получаване на твърди връхчета :)
Извадете сладкиша от фурната  и изсипете отгоре белтъчната смес.
Не се притеснявайте ако ви се струва още меко.
Върнете във фурната като намалите температурата на 150 градуса  печете около 15 мин., изключете и го оставете вътре докато изстине.
Приберете в хладилник за 2-3 часа и му се насладете максимално!









ПИЛЕШКО МИКС

Това ястие видях в предаването на Рудолф, но аз промених някои съставки,получи се много вкусно и пикатно !

Продукти
1 кг. пилешко месо от бут или филе
2 моркова
300 гр гъби
1 голяма глава червен лук
1 кутия червен боб
1 настърган домат или 3-4 л. дом. пюре
1 к.ч. бяло вино
поправки по избор( аз сложих прясна мащерка, чубрица и черен пипер)
1 люта чушка по желание

за канапето от ориз
1ч.ч. ориз
3 ч.ч.вода
1ч.л. сол
2-3 с.л.олио
черен пипер
Начин на приготвяне:

Сложете ориза да се свари в подсолена вода, добавете и олиото.Като е готов махнете от котлона, добавете сол ако е необходимо и подправете с черен пипер на вкус.Оставете го захлупен с капак за да не засъхва.
Нарежете месото на хапки и в тиган с малко мазнина запържете под капак. Добавете виното и поправките.Нарежете гъбите , морковите и  лютата чушка и ги сложете при месото.Махате капака и пържите до омекване на зеленчуците.Нарежете лука на шайби и го добавете към месото( аз обичам лука да хрупка затова го добавям почти в края.Ако не предпочитате хрупкав го прибавете  със гъбите и морковите. Идва ред и на настъргания домат или доматеното пюре.
Изцедете боба и го сложете при останалите продукти.. Пържете още малко.
Сервирайте върху канапе от ориз.

Съвет: може да добавите една сръбска наденица или наденица "чоризо" нарязана на парчета и запържена заедно с месото. Получава се още по- голяма вкусотийка.:)

Да ви е сладко!







сряда, 3 юли 2013 г.

ПОСТЕН СЛАДКИШ С КАЙСИИ


Този сладкиш видях от labrex,
Бях много скептична отначало,  но реших да пробвам..... е получи се нещо ужасно вкусно!
Пробвайте!
След сладкият вариант вижте и соленият от вида "разчисти хладилника' пак със същото тесто!

За тестото:
2 - 2 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. гореща вода
щипка сол
захар за поръсване


1. Смесваме горещата вода с олиото, а брашното с бакпулвера. Замесваме тесто и оставяме да почине около половин час.

Ако тестото стане по-твърдо (използвате 2 1/2ч.ч брашно) и се меси с усилие, след като почине, става еластично, добре се точи, държи форма и не пропуска сока от плодовете.
Ако го замесите по-меко, с по-малко брашно (да кажем около 1.5-2 ч.ч.), то може да се тегли, сладкиша от него става мек и нежен. Удобно е за руло.

2. Тестото разточваме на кръг с диам. около 40 см върху хартия за печене и го слагаме в тавичка. така става по - лесно. Ако ползвате пресни плодове. поръсете кората със захар и тогава наредете плодовете. Имайте предвид, че плънката се слага в центъра и частично се закрива от краищата на разточения кръг. За да се застраховате, тъй като плънката обикновено е по-сочна и не е малко, оставете тестото в центъра по дебело, отколкото в краищата.

3. Загънете върху плънката свободните краища, прави се на гънки – както се получи. Ако оставите по-малки крайчета, има опасност да изпадне плънка, затова я прикрийте по-добре и оставете открит центъра. Между другото, най-вкусно е мястото, където плодовете са скрити с тесто. Горната част напръскайте с вода и поръсете със захар.

4. Печете при 180С примерно около30- 40 мин,

5. Плънки (могат да бъдат сладки, солени, от плодове, гъби, извара, кашкавал и др):