Невероятен аромат, сочна и вкусна.
Продукти за блата
5 яйца
200 гр захар
200 мл. олио
250 гр брашно
30 гр какао
1 бакпулвер
1 ванилия
2 ч.л. ром ( по желание)
Крем :
4 ябълки ( средно големи)
150 гр захар
120 мл. вода
3 л. ром
200гр маргарин
100гр натурален шоколад
Глазура:
100 гр шоколад
50 мл. прясно мляко
2 с.л. олио
Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата със захарта на пухкав крем. Добавете олиото, след това какаото примесено с брашното и бакпулвера. Сложете и рома. Изсипете във форма ( 24- 26 см) със свалящи се страни в която сте сложили хартия за печене. Печете на 180* около 40 мин. Оставете блата да изстине напълно.
За крема: обелете ябълките и ги нарежете на парчета. Сложете ги в съд за варене и добавете водата и захарта. Оставете ги около 5 мин да врат. Махнете ги от котлона и ги пасирайте горещи. добавете в тях маргарина и шоколада да се разтопят.
Разрежете изстиналият блата на две като оставите по голяма част за основа. Разрязаната горна част от блата раздробете в крема и изсипете върху блата ( като го оставите във формата). Оставете тортата в хладилник да стегне.
За глазурата: сложете на водна баня шоколада , млякото и олиото и бъркайте докато се получи гладък крем. Излейте глазурата вурху тортата. Оставете да стегне.
Насладете се на страхотният вкус!
вторник, 26 ноември 2013 г.
неделя, 3 ноември 2013 г.
БЕЗУМНО ВКУСЕН ЗАХАРЕН ПИРОГ
Много просто и лесно за изпълнение, а е толкова вкусно!
Една страхотна и по- различна закуска!
Заливката от сметана става като крем и е....мммм -прекрасно!
Предварително се извинявам за лошото качество на снимките но са правени с мобилен телефон :(
Ще кача хубави снимки като повторя рецептата ( а това със сигурност ще стане) , но нямах търпение да споделя тази прелест с вас приятели!
Продукти:
280 гр брашно
2 ч.л. суха мая
2 яйца
100мл. прясно мляко
100 гр разтопено масло
щипка сол
ванилия
1 с.л. захар
За поръската
100 - 150 гр захар
50 гр масло
За заливката:
200 гр заквасена сметана ( може и течна)
2 с..л. захар ( ако ползвате течна посладена сметана не слагайте повече захар)
Начин на приготвяне:
1. В топлото мляко разтворете маята и 1 с.л. захар.
2.Добавете разбитите яйца и разтопеното масло.
3. Бъркайте с лъжица и сипете брашното.
4.Тестото е меко и лепкаво.
5.Оставя се на топло да втаса.( аз загрявам фурната на 50*, изключвам и слагам покритото тесто вътре)
6. Изсипете тестото в малка тавичка с размери 20см./20 см. предварително намаслена с олио.
7.Разпределете равномерно тестото с намазнени ръце.
8.Оставете още 30мин да втасва.
9. Намаслете палеца и направете дупки в тестото ( навсякъде. доколкото е възможно)
10. Претрийте захарта и мекото масло( на стайна температура) на трохи.
11.Посипете сладкиша.
12. Печете в предварително загрята фурна на 180* за 25-30 мин.
13. Извадете и залейте със сметаната.
14. Върнете във фурната за още 8-9 мин.
Насладете му се топло и студено!
Една страхотна и по- различна закуска!
Заливката от сметана става като крем и е....мммм -прекрасно!
Предварително се извинявам за лошото качество на снимките но са правени с мобилен телефон :(
Ще кача хубави снимки като повторя рецептата ( а това със сигурност ще стане) , но нямах търпение да споделя тази прелест с вас приятели!
Продукти:
280 гр брашно
2 ч.л. суха мая
2 яйца
100мл. прясно мляко
100 гр разтопено масло
щипка сол
ванилия
1 с.л. захар
За поръската
100 - 150 гр захар
50 гр масло
За заливката:
200 гр заквасена сметана ( може и течна)
2 с..л. захар ( ако ползвате течна посладена сметана не слагайте повече захар)
Начин на приготвяне:
1. В топлото мляко разтворете маята и 1 с.л. захар.
2.Добавете разбитите яйца и разтопеното масло.
3. Бъркайте с лъжица и сипете брашното.
4.Тестото е меко и лепкаво.
5.Оставя се на топло да втаса.( аз загрявам фурната на 50*, изключвам и слагам покритото тесто вътре)
6. Изсипете тестото в малка тавичка с размери 20см./20 см. предварително намаслена с олио.
7.Разпределете равномерно тестото с намазнени ръце.
8.Оставете още 30мин да втасва.
9. Намаслете палеца и направете дупки в тестото ( навсякъде. доколкото е възможно)
10. Претрийте захарта и мекото масло( на стайна температура) на трохи.
11.Посипете сладкиша.
12. Печете в предварително загрята фурна на 180* за 25-30 мин.
13. Извадете и залейте със сметаната.
14. Върнете във фурната за още 8-9 мин.
Насладете му се топло и студено!
четвъртък, 31 октомври 2013 г.
ЧИЙЗ КЕЙК С ЯБЪЛКИ
Продукти:
за блата
300 гр бисквити PETIT( може и обикновени или чаени , въпрос на предпочитание)
180 гр масло
2-3 с. л. захар
2-3 с.л. мед
за пълнежа:
350 гр извара( аз ползвам на Елби)
1 ч.ч захар
400 гр заквасена сметана
4 яйца
настъргана кора от 1 лимон
ванилия
За розите и укарасата
5-6 ябълки
2-3 лъжици мед
Начин на приготвяне:
Натрошете бисквитите , аз го правя като ги изсипвам в плик и с точилката минавам няколко пъти отгоре.Смесете ги със захарта и меда.Разтопете маслото и го изсипете в бисквитите.Хубаво разбъркайте с ръка.Получават се трохи. Разстелете сместа във форма за торта със свалящи се страни. Намажете стените на формата с масло. Хубаво притиснете сместа като направите и борд ,ако трябва леко си намокрете ръцете с вода.Става и с чаша с равно дъно да притискате бисквитената смес за да се получи хубав блат.
Оставете в хладилник докато направите пълнежа.
Сложете изварата в дълбок съд, добавете захарта и разбийте с миксера на хубав , гладък крем.
Отначало става на трохи но като продължите с разбиването се получава крема. Добавете лимонената кора , ванилията и едно по едно яйцата като продължавате с разбиването, накрая добавете и сметаната. Изсипете сместа върху бисквитеният блат. Идва ред на ябълковите рози , идеята взех от Йоли от тук можете да видите точно как се правят. Не бих могла да ви го представя по точно.Правите розите и ги слагате в пълнежа намазвате с меда и печете в предварително загрята фурна на 170 градуса около 40 мин или до златист цвят на пълнежа. Извадете от фурната и оставете да се охлади напълно без да отваряте формата.
Забележка: Не се тревожете, че пълнежа е още мек. Точно така и трябва - леко да се движи при разклащане. Когато изстине той ще се стегне и ще стане кремообразен. Ако го препечете има опасност да стане твърд и сух.
Да ви е сладко !
За съжаление не можах да снимам парче- просто се изяде :) !
за блата
300 гр бисквити PETIT( може и обикновени или чаени , въпрос на предпочитание)
180 гр масло
2-3 с. л. захар
2-3 с.л. мед
за пълнежа:
350 гр извара( аз ползвам на Елби)
1 ч.ч захар
400 гр заквасена сметана
4 яйца
настъргана кора от 1 лимон
ванилия
За розите и укарасата
5-6 ябълки
2-3 лъжици мед
Начин на приготвяне:
Натрошете бисквитите , аз го правя като ги изсипвам в плик и с точилката минавам няколко пъти отгоре.Смесете ги със захарта и меда.Разтопете маслото и го изсипете в бисквитите.Хубаво разбъркайте с ръка.Получават се трохи. Разстелете сместа във форма за торта със свалящи се страни. Намажете стените на формата с масло. Хубаво притиснете сместа като направите и борд ,ако трябва леко си намокрете ръцете с вода.Става и с чаша с равно дъно да притискате бисквитената смес за да се получи хубав блат.
Оставете в хладилник докато направите пълнежа.
Сложете изварата в дълбок съд, добавете захарта и разбийте с миксера на хубав , гладък крем.
Отначало става на трохи но като продължите с разбиването се получава крема. Добавете лимонената кора , ванилията и едно по едно яйцата като продължавате с разбиването, накрая добавете и сметаната. Изсипете сместа върху бисквитеният блат. Идва ред на ябълковите рози , идеята взех от Йоли от тук можете да видите точно как се правят. Не бих могла да ви го представя по точно.Правите розите и ги слагате в пълнежа намазвате с меда и печете в предварително загрята фурна на 170 градуса около 40 мин или до златист цвят на пълнежа. Извадете от фурната и оставете да се охлади напълно без да отваряте формата.
Забележка: Не се тревожете, че пълнежа е още мек. Точно така и трябва - леко да се движи при разклащане. Когато изстине той ще се стегне и ще стане кремообразен. Ако го препечете има опасност да стане твърд и сух.
Да ви е сладко !
За съжаление не можах да снимам парче- просто се изяде :) !
вторник, 29 октомври 2013 г.
СЛАДКИШ С ПЕЧЕНИ ДЮЛИ
Това не ме задоволи и спретнах ей тази прелест :)
Продукти за тестото:
125 г меко масло
3 с.л.захар
1 ванилия
настъргана кора от 1/2 лимон
1 яйце
200 г брашно
1/4 ч.л.бакпулвер
За пълнежа
4 средно големи дюли
2 с.л. захар
2 с.л. масло
1 кутия кондензирано мляко 9% ( 395 гр)
100гр. орехи
Начин на приготвяне:
Почваме от дюлите, изчистваме и ги нарязваме на филийки, слагаме ги в тавичка и ги поръсваме със захарта и маслото. Запичаме ги за 15 мин в предварително загрята на 180 * фурна. Оставяме ги малко да изстинат.
Разбъркайте маслото със захарта и ванилията. Прибавете яйцето и лимоновата кора. С брашното, предварително пресято с бакпулвера бързо замесете меко тест.
.Отделете една топчица с големина на яйце от тестото за настъргване отгоре( замесете я с още малко брашно да може по лесно да се стърже)
Да ви е сладко!
понеделник, 28 октомври 2013 г.
ТУРШИЯ - ГРЪЦКА САЛАТА
Благодаря !
Продукти:
1/2 кг. маслини
2 кг. зелени домати
1/2 кг. люти чушлета пукани( може и сладки)
1 кг. моркови
2 кг. месести чушки ( червени и зелени)
магданоз
копър
чесън
1ч.ч вода
1 1/2 ч.ч. оцет
1 к.ч. олио
5 с.л сол
400 гр захар
и още
аспирин или салицил
Начин на приготвяне:
Зеленчуците се измиват и нарязват Заливат се със студената марината и престояват 24 часа като от време на време се разбъркват.
След това се напълват бурканите. Слага се аспирин ( по 3 хапчета на компотен буркан) или салицил( 1гр. на компотен буркан).Аз ползвам салицил.Затваряте и разклащате да може салицила или аспирина да се разтвори .
Прибират се на хладно!
ШОКОЛАДОВO - КАРАМЕЛЕН СЛАДКИШ
Продукти:
200 гр захар
170 гр маргарин
150 гр брашно
200 гр +4 с.л. течна сметана( ако ползвате подсладена намалете захарта)
45 гр какао
1/2 ч.л. сода
1/2 ч.л. бакпулвер
2 яйца
кората на един лимон
Глазура:
50гр черен шоколад
50 гр бял шоколад 2 с.л. олио
Начин на приготвяне:
Карамелизирайте захарта, добавете маргарина и 4 с.л. сметана. Бъркайте на слаб огън докато се разтопи карамела и маргарина.
В съд смесете сухите съставки.
Разбийте яйцата и сметаната и ги добавете към сухaтa смес.
Добавете поизстиналят карамел . Бъркайте до гладка хомогенна смес.Прибавете лимоновата кора. Изсипете в малка тавичка ( 18 -20 см.) в която предварително сте сложили хартия за печене. Печете в предварително загрята фурна на 180* около 40- 45 мин.
Оставете сладкиша да изстине и го залейте с глазурата която приготвяте по следният начин:
разтопете шоколадите на водна баня (по отделно) със олиото.
Изсипете първо черният и тук там от белият шоколад като леко ги смесвате със върха на ножа. ЗАБЕЛЕЖКА:
Може да ползвате само един вид шоколад!
Оставете глазурата да стегне и му се насладете!
200 гр захар
170 гр маргарин
150 гр брашно
200 гр +4 с.л. течна сметана( ако ползвате подсладена намалете захарта)
45 гр какао
1/2 ч.л. сода
1/2 ч.л. бакпулвер
2 яйца
кората на един лимон
Глазура:
50гр черен шоколад
50 гр бял шоколад 2 с.л. олио
Начин на приготвяне:
Карамелизирайте захарта, добавете маргарина и 4 с.л. сметана. Бъркайте на слаб огън докато се разтопи карамела и маргарина.
В съд смесете сухите съставки.
Разбийте яйцата и сметаната и ги добавете към сухaтa смес.
Добавете поизстиналят карамел . Бъркайте до гладка хомогенна смес.Прибавете лимоновата кора. Изсипете в малка тавичка ( 18 -20 см.) в която предварително сте сложили хартия за печене. Печете в предварително загрята фурна на 180* около 40- 45 мин.
Оставете сладкиша да изстине и го залейте с глазурата която приготвяте по следният начин:
разтопете шоколадите на водна баня (по отделно) със олиото.
Изсипете първо черният и тук там от белият шоколад като леко ги смесвате със върха на ножа. ЗАБЕЛЕЖКА:
Може да ползвате само един вид шоколад!
Оставете глазурата да стегне и му се насладете!
събота, 19 октомври 2013 г.
НАПУКАНИ ШОКОЛАДОВИ СЛАДКИ
Много изискани, меки и невероятно вкусни!
Продукти:
около 2 ч.ч брашно
1/2 ч.ч какао на прах
2ч.л бакпулвер
щипка сол
1 пакетче масло( 125 гр)
3/4ч.ч кафява захар
1/4ч.ч захар
2 яйца
ванилия
70 гр. настърган шоколад
Около 1ч.ч пудра захар, пресята
Начин на приготвяне:
Пресейте брашното с какаото, бакпулвера и солта.
С миксер разбийте маслото със захарта до гладък крем.
Прибавете едно по едно яйцата и ванилията. Намалете оборотите на миксера и прибавете към масления крем сухата смес. Бъркайте докато се получи меко тесто. Прибавяме настъргания шоколад и объркайте докато се размеси добре с тестото.
Покрийте тестото с фолио и поставете в хладилника за 1 час.
Загрейте фурната до 180С.
Покрийте две големи тави с хартия за печене.
Поставете пудрата захар в купа. Извадете тестото от хладилника. Взимайте по 1ч.л от тестото и оформете топчета. Топчетата оваляйте добре в пудрата захар и поставете върху хартията в тавата за печене, на около 5-6 см едно от друго.
Печете докато топчетата се напукат и станат леко твърди на пипане, около 10-12 минути.(Внимавайте да не ги препечете, отвън стават твърди, но отвътре трябва да останат меки!) Готовите сладки оставете върху хартията до пълното им изстиване. Може да се съхраняват в добре затворена кутия до 1 седмица.
Дозата е за около 48бр.
Продукти:
около 2 ч.ч брашно
1/2 ч.ч какао на прах
2ч.л бакпулвер
щипка сол
1 пакетче масло( 125 гр)
3/4ч.ч кафява захар
1/4ч.ч захар
2 яйца
ванилия
70 гр. настърган шоколад
Около 1ч.ч пудра захар, пресята
Начин на приготвяне:
Пресейте брашното с какаото, бакпулвера и солта.
С миксер разбийте маслото със захарта до гладък крем.
Прибавете едно по едно яйцата и ванилията. Намалете оборотите на миксера и прибавете към масления крем сухата смес. Бъркайте докато се получи меко тесто. Прибавяме настъргания шоколад и объркайте докато се размеси добре с тестото.
Покрийте тестото с фолио и поставете в хладилника за 1 час.
Загрейте фурната до 180С.
Покрийте две големи тави с хартия за печене.
Поставете пудрата захар в купа. Извадете тестото от хладилника. Взимайте по 1ч.л от тестото и оформете топчета. Топчетата оваляйте добре в пудрата захар и поставете върху хартията в тавата за печене, на около 5-6 см едно от друго.
Печете докато топчетата се напукат и станат леко твърди на пипане, около 10-12 минути.(Внимавайте да не ги препечете, отвън стават твърди, но отвътре трябва да останат меки!) Готовите сладки оставете върху хартията до пълното им изстиване. Може да се съхраняват в добре затворена кутия до 1 седмица.
Дозата е за около 48бр.
сряда, 9 октомври 2013 г.
ПИЛЕ С ЛИМОНИ
Продукти:
4 пилешки плешки или бутчета
100 гр маслини нарязани ( аз сложих черни и зелени)
3 глави червен лук
4-5 скилидки чесън - нарязан
сока от един лимон
1 червена чушка
1 зелена чушка
1 пилешки бульон
1 ч.ч. топла вода за разтваряне на бульона
2 лимона нарязани на кръгчета ( махнете семките)
мащерка ( хубаво е да е прясна)
сол
черен пипер
1/2 к.ч. олио
Начин на приготвяне:
1. Сложете олиото в тиган да загрее и изпържете месото от двете страни до златисто.
2. Сложете ги в тавичка и в същата мазнина изпържете за кратко ( само да омекне) нарязаният на полумесеци лук.
3. Добавете нарязаните на жулиени чушки.
4.Сложете и чесъна.
5. Разтворете бульона във водата и заедно със сока от лимона излейте върху лука и чушките.
6. Добавете солта, черният пипер и мащерката.
7. Като заври го махнете и изсипете върху пилешкото месо.
8.Сложете тавичката в предварително загрята фурна на 180* за около 20 мин.
9. Извадете от фурната добавете нарязаните маслини и наредете кръгчетата лимони отгоре.
10. Печете още 15-20 мин.
Насладете се на невероятния вкус с чаша вино!
4 пилешки плешки или бутчета
100 гр маслини нарязани ( аз сложих черни и зелени)
3 глави червен лук
4-5 скилидки чесън - нарязан
сока от един лимон
1 червена чушка
1 зелена чушка
1 пилешки бульон
1 ч.ч. топла вода за разтваряне на бульона
2 лимона нарязани на кръгчета ( махнете семките)
мащерка ( хубаво е да е прясна)
сол
черен пипер
1/2 к.ч. олио
Начин на приготвяне:
1. Сложете олиото в тиган да загрее и изпържете месото от двете страни до златисто.
2. Сложете ги в тавичка и в същата мазнина изпържете за кратко ( само да омекне) нарязаният на полумесеци лук.
3. Добавете нарязаните на жулиени чушки.
4.Сложете и чесъна.
5. Разтворете бульона във водата и заедно със сока от лимона излейте върху лука и чушките.
6. Добавете солта, черният пипер и мащерката.
7. Като заври го махнете и изсипете върху пилешкото месо.
8.Сложете тавичката в предварително загрята фурна на 180* за около 20 мин.
9. Извадете от фурната добавете нарязаните маслини и наредете кръгчетата лимони отгоре.
10. Печете още 15-20 мин.
Насладете се на невероятния вкус с чаша вино!
неделя, 22 септември 2013 г.
ЧЕСНОВА ПИТКА
Продукти:
250 мл. топло мляко
1 пакетче суха мая
1 ч.л.сол
1 ч.л.захар
1 яйце + един белтък
1 с.л. олио
400- 500 гр брашно ( за съжаление никога не меря брашното)
За чесновата паста
чесън ( зависи колко искате аз сложих около 10 скилидки , бяха малки)
4-5 клонки магданоз
40 -50 гр. разтопено масло
жълтък за намазване
Замесете меко тесто и оставете да втасва, през това време си направете чесноватат паста като счукате чесъна и магданоза с малко сол. Добавяте разтопеното масло и бъркате.
Разделете вече втасалото тесто на 4 топки. Всяка топка разточвате на правоъгълник и намазвате с пастата. режете на 4 ленти които слагате една върху друга. Режете на 4 равни парчета и ги редите в намаслена тава изправени. Слагате първо по крайщата.
Оставете да втаса и намажете със разбития белтък.
Печете в загрята фурна на 180* до готовност.
Има само един недостатък : МНОГО БЪРЗО СЕ ИЗЯЖДА :) :) :)
Ето, това остана само!
250 мл. топло мляко
1 пакетче суха мая
1 ч.л.сол
1 ч.л.захар
1 яйце + един белтък
1 с.л. олио
400- 500 гр брашно ( за съжаление никога не меря брашното)
За чесновата паста
чесън ( зависи колко искате аз сложих около 10 скилидки , бяха малки)
4-5 клонки магданоз
40 -50 гр. разтопено масло
жълтък за намазване
Замесете меко тесто и оставете да втасва, през това време си направете чесноватат паста като счукате чесъна и магданоза с малко сол. Добавяте разтопеното масло и бъркате.
Разделете вече втасалото тесто на 4 топки. Всяка топка разточвате на правоъгълник и намазвате с пастата. режете на 4 ленти които слагате една върху друга. Режете на 4 равни парчета и ги редите в намаслена тава изправени. Слагате първо по крайщата.
Оставете да втаса и намажете със разбития белтък.
Печете в загрята фурна на 180* до готовност.
Има само един недостатък : МНОГО БЪРЗО СЕ ИЗЯЖДА :) :) :)
Ето, това остана само!
КАРТОФЕНА ЗАПЕКАНКА
Много се чудех как да приготвя едно сварено домашно пиле.
Реших пиле и гарнитура на едно
.Получи се голяма вкусотия!
Продукти:
1 1/2 кг. картофи
1 обезкостено пиле
100 гр топено сирене
2 чушки
2 яйца
50 мл. олио
сол
черен пипер
копър
100 гр кашкавал
Приготвяне
Сварете обелените картофи и ги намачкайте , добавете горещо олио и подправките. Разбъркайте добре и добавете яйцата. Объркайте добре и ако трябва добавете малко от водата в която са врели.
В намаслена тавичка разстелете половината от пюрето, разпределете пилешкото месо, нарежете топеното сирене и чушката и ги сложете върху месото.
Покрийте всичко с останалото пюре.
Сл;ожете в загрята фурна на 180* и печете около 30 мин.
Извадете и поръсете обилно с настърган кашкавал.
Печете до зачервяване!
Да ви е сладко!
Съвет: Можете да импровизирате и да сложите всичко което обичате!
Реших пиле и гарнитура на едно
.Получи се голяма вкусотия!
Продукти:
1 1/2 кг. картофи
1 обезкостено пиле
100 гр топено сирене
2 чушки
2 яйца
50 мл. олио
сол
черен пипер
копър
100 гр кашкавал
Приготвяне
Сварете обелените картофи и ги намачкайте , добавете горещо олио и подправките. Разбъркайте добре и добавете яйцата. Объркайте добре и ако трябва добавете малко от водата в която са врели.
В намаслена тавичка разстелете половината от пюрето, разпределете пилешкото месо, нарежете топеното сирене и чушката и ги сложете върху месото.
Покрийте всичко с останалото пюре.
Сл;ожете в загрята фурна на 180* и печете около 30 мин.
Извадете и поръсете обилно с настърган кашкавал.
Печете до зачервяване!
Да ви е сладко!
Съвет: Можете да импровизирате и да сложите всичко което обичате!
БАНАНОВИ МЪФИНИ
Мъфините с банан са изключително ароматни и много лесни за приготвяне!
1. 1 ½ чаена чаша брашно
2. 2 добре узрели банана
3. 1 есенция ванилия / 2 ванилии на прах
4. 1 чаена чаша захар
5. ½ чаена чаша олио
6. ½ чаена чаша кисело мляко
7. 2 яйца
8. 1 пакетче бакпулвер
Начин на приготвяне:
в купа с миксер разбийте яйцата и захарта и добавете останалите течни съставки – олиото и киселото мляко. Към така получената смес малко по малко, при непрекъснато бъркане добавете брашното смесено с бакпулвера. Накрая добавете и смачканите банани и ванилията и разбъркайте, но не с миксера, а с лъжица.
Идва момента, в който трябва да изсипете сместа за банановите мъфини във формичките за мъфини. Аз го правя с помоща на лъжица за сладолед , много е удобно Ако ползвате силиконова форма за мъфини, леко намазнете отделните гнезда изсипете сместа, като тя трябва да е ¾ от обема. Ако ползвате тефлонова форма с отделени гнезда, то сложете във всяко гнездо по една хартийка за мъфини и отново пълнете на ¾ от обема, тъй като при печене банановите мъфини ще се надигнат.. Печете мъфините на предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20-25 минути. Преди да извадите мъфините от фурната ги бучнете с клечка за зъби, за да проверите дали са изпечени, клечката трябва да остане суха.
Да ви е сладко!
1. 1 ½ чаена чаша брашно
2. 2 добре узрели банана
3. 1 есенция ванилия / 2 ванилии на прах
4. 1 чаена чаша захар
5. ½ чаена чаша олио
6. ½ чаена чаша кисело мляко
7. 2 яйца
8. 1 пакетче бакпулвер
Начин на приготвяне:
в купа с миксер разбийте яйцата и захарта и добавете останалите течни съставки – олиото и киселото мляко. Към така получената смес малко по малко, при непрекъснато бъркане добавете брашното смесено с бакпулвера. Накрая добавете и смачканите банани и ванилията и разбъркайте, но не с миксера, а с лъжица.
Идва момента, в който трябва да изсипете сместа за банановите мъфини във формичките за мъфини. Аз го правя с помоща на лъжица за сладолед , много е удобно Ако ползвате силиконова форма за мъфини, леко намазнете отделните гнезда изсипете сместа, като тя трябва да е ¾ от обема. Ако ползвате тефлонова форма с отделени гнезда, то сложете във всяко гнездо по една хартийка за мъфини и отново пълнете на ¾ от обема, тъй като при печене банановите мъфини ще се надигнат.. Печете мъфините на предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20-25 минути. Преди да извадите мъфините от фурната ги бучнете с клечка за зъби, за да проверите дали са изпечени, клечката трябва да остане суха.
Да ви е сладко!
САЛАТА "КАПРЕЗЕ" С ОРЕХОВ ДРЕСИНГ
За една салата:
2 домата
1 моцарелка
3-4 скилидки чесън
босилек ( пресен)
ядките от два ореха
3-4 с.л. зехтин
Нарежете доматите и моцарелата на кръгчета и наредете в чиния като ги редувате .
Скълцайте ореховите ядки и чесъна ,добавете и босилека
Разбъркайте като прибавите зехтина.
Наръсете навсякъде върху доматите и сиренето!
Може да украсите със маслинки!
Добавете и ракийка ..... НАЗДРАВЕ!
2 домата
1 моцарелка
3-4 скилидки чесън
босилек ( пресен)
ядките от два ореха
3-4 с.л. зехтин
Нарежете доматите и моцарелата на кръгчета и наредете в чиния като ги редувате .
Скълцайте ореховите ядки и чесъна ,добавете и босилека
Разбъркайте като прибавите зехтина.
Наръсете навсякъде върху доматите и сиренето!
Може да украсите със маслинки!
Добавете и ракийка ..... НАЗДРАВЕ!
СИРОПИРАНА ПИТА СЪС СИНИ СЛИВИ
Тази рецепта видях от тук , заинтригува ме и реших да пробвам.
Много сочно и вкусно!
Продукти :
500 гр кори за баница
5 големи яйца
1ч.ч. захар
1ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. грис
120мл. олио
1ч.л. бакпулвер
ванилия
1кг, сини сливи нарязани на четвъртинки
Сироп:
300 гр. захар
450 мл. вода
ванилия
Начин на приготвяне:
Първо почнете от сиропа за да може да изстине. Сложете захарта и водата в съд на котлон и като заври оставете 3-4 мин. после махнете , добавете ванилията и оставете настрани да изстине.
Разбиват се яйцата със захарта, добавя се олиото, киселото мляко и гриса с ванилията.
В намазана тава с олио се слага 1 кора маже се със сместа( аз слагах 6-7 с.л.).Поставете още една кора ,пак от сместа и така общо 4 кори.На четвъртата кора се слага смес и половината от сливите. Пак се слагат четири кори които се мажат ( всяка една) със смес. Добавете другите сливи и пак по същият начин остатъка от корите ( при мен бяха 5) . Оставете си 2-3 лъжици от сместа за отгоре . Разнесете по цялата пита и след това я нарежете на парчета. Печете в предварително загрята фурна на 200* 10 мин. после намалете фурната на 180 * и печете още 40 мин.
Като извадите готовата пита залейте със сиропа.
Оставете да изстине и се насладете на вкуса!
Много сочно и вкусно!
Продукти :
500 гр кори за баница
5 големи яйца
1ч.ч. захар
1ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. грис
120мл. олио
1ч.л. бакпулвер
ванилия
1кг, сини сливи нарязани на четвъртинки
Сироп:
300 гр. захар
450 мл. вода
ванилия
Начин на приготвяне:
Първо почнете от сиропа за да може да изстине. Сложете захарта и водата в съд на котлон и като заври оставете 3-4 мин. после махнете , добавете ванилията и оставете настрани да изстине.
Разбиват се яйцата със захарта, добавя се олиото, киселото мляко и гриса с ванилията.
В намазана тава с олио се слага 1 кора маже се със сместа( аз слагах 6-7 с.л.).Поставете още една кора ,пак от сместа и така общо 4 кори.На четвъртата кора се слага смес и половината от сливите. Пак се слагат четири кори които се мажат ( всяка една) със смес. Добавете другите сливи и пак по същият начин остатъка от корите ( при мен бяха 5) . Оставете си 2-3 лъжици от сместа за отгоре . Разнесете по цялата пита и след това я нарежете на парчета. Печете в предварително загрята фурна на 200* 10 мин. после намалете фурната на 180 * и печете още 40 мин.
Като извадите готовата пита залейте със сиропа.
Оставете да изстине и се насладете на вкуса!
Абонамент за:
Публикации (Atom)