Тези мъфини са по рецепта на Ваня,за което и БЛАГОДАРЯ!
Ще ви кажа само че за два дни изпекох три дози,първата се изяде за закуска още топли.
Продукти
85 гр брашно
40 гр какао
150 гр захар
1/2 ч.л.сода бикарбонат
1/2 ч.л. бакпулвер
щипка сол
1 яйце
100мл кисело мляко
50 мл. олио
и още
100 мл. горещо кафе
Начин на приготвяне
Смете всички сухи съставки.В друг съд смесете мокрите.Изсипете мокрите в сухите и разбъркайте,не ви е необходим миксер. Разбъркайте до хомогенна смес.Добавете горещото кафе.Сместа е рядка но така трябва да бъде,
Сипете във форми за мъфини като напълните 2/3 от обема.
Печете в предварително загрята фурна на 180* за 20 мин.
Оставете ги малко да изстинат и поръсете с пудра захар.
Да ви е сладко!
Честит празник на всички носещи имена на цветя!
Бъдете благословени!
Чудех се какво да приготвя нещо соленко за почерпка за празника и се спрях на тези кифлички
Правила съм много неща по нейни рецепти и са много точни и безупречни.
Това което казва Руми за кифлите, че са божествени е малко,тя пише ,че може да се замразят и или да се притоплят.При мен не се стигна до това,по голяма част замина за София ( ще чакам отзиви) а останалото се изяде.
Благодаря ти, Руми за прекрасната рецепта!
Продукти
1 кг брашно
0,500 мл.прясно мляко
0,200мл. олио
1 с.л. сол
1 с.л.захар
1 с.л.суха мая (20 гр прясна)
2 цели яйца+1 белтък
За плънката
200гр маргарин
200 гр сирене
още
1 жълтък+ 1с.л. олио+ 2 с.л. прясно мляко
сусам
Начин на приготвяне
Маята ,захарта , 3-4 с.л. брашно сложете в топлото мляко и оставете да шупне.
През това време разбъркайте 2 цели и един белтък смесете ги с олиото и солта.
Смесете всичко и изсипете в брашното.Замесете гладко тесто,то е доста мекичко,така трябва да бъде.
Сложете го в дълбок съд покрийте го и оставете да втаса и да удвои обема си.
През това време направете плънката,натрошете сиренето с вилица и го разбъркайте с маргарина .
Когато тестото е готово намажете работният плот с малко олио .Оформете го на дълъг салам и го нарежете на 32 парчета.
Всяко парче разплескайте с ръка и разточете на елипса около 30 см дълга.
От единият край около1/3 от елипсата нарежете на ленти или с валяче за тесто .
Сложете по една чаена лъжица от сместа и я размажете по повърхността на елипсата до среза.
Навийте кифличката и ги наредете в тава намаслена или с хартия за печене като оставите разстояние между тях.
Оставете да втасат ,намажете ги със жълтък разбит с олио и мляко,поръсете със сусам и печете на 180* до златист загар.
Вкусно ,бързо и идеално да изненадате семейството или гостите си.
Продуктите зависят от това колко порции ще направите. Може да ползвате всякакво месо,пилешко,телешко или заешко.
Продукти
свински карета
зехтин
чесън
4-5 чери доматчета и от консерва за запръжката
риган
черен пипер
сол
червено вино
За ризотото
1 ч.ч.ориз
300 гр гъби
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
2-3 с.л. зехтин
2/3 ч.ч.бяло вино
2 пилешки бульона разтворени в около 1 литър гореща вода
черен пипер
мащерка
50 гр пармезан
1 с.л. масло
Начин на приготвяне
Загрейте зехтина и маслото в тигана,сложете скилидки чесън и ги запържете за кратко след което ги извадете от мазнината. Сложете пържолите и ги пържете за по 3-4 мин от всяка страна.Налейте виното и изчакайте да се изпари алкохола.Посолете,поръсете с черен пипер,сипете около 2/3 чаша вода ,похлупете и оставете да се задуши около 5-6 мин. Добавете доматите от консервата и задушавайте докато се изпари водата и ястието остане на мазнина.
Малко преди да махнете ястието от котлона сложете и целите чери доматчета за 1-2 мин.
За ризотото,запържете леко лука и чесъна в мазнината,добавете нарязаните гъби и бъркайте докато се изпари водата.Слагаме ориза бърка се докато стане прозрачен,добавяме виното.
Когато течността се абсорбира в ориза, започва да се налива бульонът -
черпак по черпак, при непрекъснато разбъркване, като преди да се сложи
следващият, предишният трябва да се поеме напълно от ориза.
Опитайте ориза и ако е вече сварен добавете пармезана,махнете от котлона и бъркайте като добавите 1с.л. масло и подправките.
Сервирайте и се насладете!