Идеята за тази торта дойде от Ваня Джорджевич
https://privanya.blogspot.com/2020/08/blog-post_6.html
,като аз промених доста неща.Получи се нещо фантастично,два пъти я правих,за съжаление нямам разрез просто нямаше възможност за снимки. Правих я да почерпя приятели и колеги по случай раждането на моята внучка Калина! Желая й много здраве,щастие и късмет!
Продукти
За блата
3 яйцa
150 гр захар
180 гр смлени орехи
20 гр галета
Щипка сол
Ванилия
За крема
2/3 ч.ч.мляко
2 с.л. брашно
2 с.л.захар
250 гр масло
1 консерва дулсе де лече(карамелизирано кондензирано мляко)
За целувките
4 белтъка
210 гр захар
Щипка сол
Начин на приготвяне
За блата отделяме белтъци от жълтъци,белтъците разбиваме със солта на сняг добавяме половината захар и разбиваме до меки връхчета.Жълтъците разбиваме със останалата захар.Смесваме орехите с галетата.Слагаме по- малко от белтъците и орехите в жълтъчната смес и бъркаме със шпатула бавно .Сместа изсипваме в тортена форма с размери 24- 26 см покрита с хартия за печене.
Пече се в предварително загрята фурна на 175 * за 25-30 мин.Оставете блата да изстине напълно.
За крема разтворете брашното с малко мляко,другото мляко сложете да се загрее на котлона със захарта.Изсипете брашняната смес в горещото мляко и сварете крем.Сложете фолио за свежо съхранение отгоре да не хване коричка и оставете да изстине.
Разбийте мекото масло,добавете кондензираното мляко и бъркайте с миксер,лъжица по лъжица прибавете и млечният крем.Разбъркайте до хомогенна смес. За целувките Разбийте белтъците със щипка сол на сняг,прибавете по малко от захарта и разбийте до твърд сняг.С пош шприцовайте малки целувки върху хартия за печене
Печете в загрята фурна на 120* за около час и половина ,до готовност.
Слагаме блата в тортена чиния и намазваме с 2/3 от крема,изравняваме,редим по цялата повърхност целувки.Следващите целувки намазваме обилно с крем от долу и ги лепим върху първия ред,малко по навътре и така до като свършат.Да стане като купол. Украсете по желание,може да полеете с разтопен шоколад или карамел.
Да вие сладко!