Продукти:
за блата
300 гр бисквити PETIT( може и обикновени или чаени , въпрос на предпочитание)
180 гр масло
2-3 с. л. захар
2-3 с.л. мед
за пълнежа:
350 гр извара( аз ползвам на Елби)
1 ч.ч захар
400 гр заквасена сметана
4 яйца
настъргана кора от 1 лимон
ванилия
За розите и укарасата
5-6 ябълки
2-3 лъжици мед
Начин на приготвяне:
Натрошете
бисквитите , аз го правя като ги изсипвам в плик и с точилката минавам
няколко пъти отгоре.Смесете ги със захарта и меда.Разтопете маслото и го
изсипете в бисквитите.Хубаво разбъркайте с ръка.Получават се трохи.
Разстелете сместа във форма за торта със свалящи се страни. Намажете
стените на формата с масло. Хубаво притиснете сместа като направите и
борд ,ако трябва леко си намокрете ръцете с вода.Става и с чаша с равно
дъно да притискате бисквитената смес за да се получи хубав блат.
Оставете в хладилник докато направите пълнежа.
Сложете изварата в дълбок съд, добавете захарта и разбийте с миксера на хубав , гладък крем.
Отначало
става на трохи но като продължите с разбиването се получава крема.
Добавете лимонената кора , ванилията и едно по едно яйцата като
продължавате с разбиването, накрая добавете и сметаната. Изсипете сместа
върху бисквитеният блат. Идва ред на ябълковите рози , идеята взех от Йоли от тук можете да видите точно как се правят. Не бих могла да ви го представя по точно.Правите розите и ги слагате в пълнежа намазвате с меда и печете в предварително загрята фурна на 170
градуса около 40 мин или до златист цвят на пълнежа. Извадете от
фурната и оставете да се охлади напълно без да отваряте формата.
Забележка: Не се тревожете, че пълнежа е още мек. Точно така и трябва - леко да се
движи при разклащане. Когато изстине той ще се стегне и ще стане
кремообразен. Ако го препечете има опасност да стане твърд и сух.
Да ви е сладко !
За съжаление не можах да снимам парче- просто се изяде :) !
четвъртък, 31 октомври 2013 г.
вторник, 29 октомври 2013 г.
СЛАДКИШ С ПЕЧЕНИ ДЮЛИ
Това не ме задоволи и спретнах ей тази прелест :)
Продукти за тестото:
125 г меко масло
3 с.л.захар
1 ванилия
настъргана кора от 1/2 лимон
1 яйце
200 г брашно
1/4 ч.л.бакпулвер
За пълнежа
4 средно големи дюли
2 с.л. захар
2 с.л. масло
1 кутия кондензирано мляко 9% ( 395 гр)
100гр. орехи
Начин на приготвяне:
Почваме от дюлите, изчистваме и ги нарязваме на филийки, слагаме ги в тавичка и ги поръсваме със захарта и маслото. Запичаме ги за 15 мин в предварително загрята на 180 * фурна. Оставяме ги малко да изстинат.
Разбъркайте маслото със захарта и ванилията. Прибавете яйцето и лимоновата кора. С брашното, предварително пресято с бакпулвера бързо замесете меко тест.
.Отделете една топчица с големина на яйце от тестото за настъргване отгоре( замесете я с още малко брашно да може по лесно да се стърже)
Да ви е сладко!
понеделник, 28 октомври 2013 г.
ТУРШИЯ - ГРЪЦКА САЛАТА
Благодаря !
Продукти:
1/2 кг. маслини
2 кг. зелени домати
1/2 кг. люти чушлета пукани( може и сладки)
1 кг. моркови
2 кг. месести чушки ( червени и зелени)
магданоз
копър
чесън
1ч.ч вода
1 1/2 ч.ч. оцет
1 к.ч. олио
5 с.л сол
400 гр захар
и още
аспирин или салицил
Начин на приготвяне:
Зеленчуците се измиват и нарязват Заливат се със студената марината и престояват 24 часа като от време на време се разбъркват.
След това се напълват бурканите. Слага се аспирин ( по 3 хапчета на компотен буркан) или салицил( 1гр. на компотен буркан).Аз ползвам салицил.Затваряте и разклащате да може салицила или аспирина да се разтвори .
Прибират се на хладно!
ШОКОЛАДОВO - КАРАМЕЛЕН СЛАДКИШ
Продукти:
200 гр захар
170 гр маргарин
150 гр брашно
200 гр +4 с.л. течна сметана( ако ползвате подсладена намалете захарта)
45 гр какао
1/2 ч.л. сода
1/2 ч.л. бакпулвер
2 яйца
кората на един лимон
Глазура:
50гр черен шоколад
50 гр бял шоколад 2 с.л. олио
Начин на приготвяне:
Карамелизирайте захарта, добавете маргарина и 4 с.л. сметана. Бъркайте на слаб огън докато се разтопи карамела и маргарина.
В съд смесете сухите съставки.
Разбийте яйцата и сметаната и ги добавете към сухaтa смес.
Добавете поизстиналят карамел . Бъркайте до гладка хомогенна смес.Прибавете лимоновата кора. Изсипете в малка тавичка ( 18 -20 см.) в която предварително сте сложили хартия за печене. Печете в предварително загрята фурна на 180* около 40- 45 мин.
Оставете сладкиша да изстине и го залейте с глазурата която приготвяте по следният начин:
разтопете шоколадите на водна баня (по отделно) със олиото.
Изсипете първо черният и тук там от белият шоколад като леко ги смесвате със върха на ножа. ЗАБЕЛЕЖКА:
Може да ползвате само един вид шоколад!
Оставете глазурата да стегне и му се насладете!
200 гр захар
170 гр маргарин
150 гр брашно
200 гр +4 с.л. течна сметана( ако ползвате подсладена намалете захарта)
45 гр какао
1/2 ч.л. сода
1/2 ч.л. бакпулвер
2 яйца
кората на един лимон
Глазура:
50гр черен шоколад
50 гр бял шоколад 2 с.л. олио
Начин на приготвяне:
Карамелизирайте захарта, добавете маргарина и 4 с.л. сметана. Бъркайте на слаб огън докато се разтопи карамела и маргарина.
В съд смесете сухите съставки.
Разбийте яйцата и сметаната и ги добавете към сухaтa смес.
Добавете поизстиналят карамел . Бъркайте до гладка хомогенна смес.Прибавете лимоновата кора. Изсипете в малка тавичка ( 18 -20 см.) в която предварително сте сложили хартия за печене. Печете в предварително загрята фурна на 180* около 40- 45 мин.
Оставете сладкиша да изстине и го залейте с глазурата която приготвяте по следният начин:
разтопете шоколадите на водна баня (по отделно) със олиото.
Изсипете първо черният и тук там от белият шоколад като леко ги смесвате със върха на ножа. ЗАБЕЛЕЖКА:
Може да ползвате само един вид шоколад!
Оставете глазурата да стегне и му се насладете!
събота, 19 октомври 2013 г.
НАПУКАНИ ШОКОЛАДОВИ СЛАДКИ
Много изискани, меки и невероятно вкусни!
Продукти:
около 2 ч.ч брашно
1/2 ч.ч какао на прах
2ч.л бакпулвер
щипка сол
1 пакетче масло( 125 гр)
3/4ч.ч кафява захар
1/4ч.ч захар
2 яйца
ванилия
70 гр. настърган шоколад
Около 1ч.ч пудра захар, пресята
Начин на приготвяне:
Пресейте брашното с какаото, бакпулвера и солта.
С миксер разбийте маслото със захарта до гладък крем.
Прибавете едно по едно яйцата и ванилията. Намалете оборотите на миксера и прибавете към масления крем сухата смес. Бъркайте докато се получи меко тесто. Прибавяме настъргания шоколад и объркайте докато се размеси добре с тестото.
Покрийте тестото с фолио и поставете в хладилника за 1 час.
Загрейте фурната до 180С.
Покрийте две големи тави с хартия за печене.
Поставете пудрата захар в купа. Извадете тестото от хладилника. Взимайте по 1ч.л от тестото и оформете топчета. Топчетата оваляйте добре в пудрата захар и поставете върху хартията в тавата за печене, на около 5-6 см едно от друго.
Печете докато топчетата се напукат и станат леко твърди на пипане, около 10-12 минути.(Внимавайте да не ги препечете, отвън стават твърди, но отвътре трябва да останат меки!) Готовите сладки оставете върху хартията до пълното им изстиване. Може да се съхраняват в добре затворена кутия до 1 седмица.
Дозата е за около 48бр.
Продукти:
около 2 ч.ч брашно
1/2 ч.ч какао на прах
2ч.л бакпулвер
щипка сол
1 пакетче масло( 125 гр)
3/4ч.ч кафява захар
1/4ч.ч захар
2 яйца
ванилия
70 гр. настърган шоколад
Около 1ч.ч пудра захар, пресята
Начин на приготвяне:
Пресейте брашното с какаото, бакпулвера и солта.
С миксер разбийте маслото със захарта до гладък крем.
Прибавете едно по едно яйцата и ванилията. Намалете оборотите на миксера и прибавете към масления крем сухата смес. Бъркайте докато се получи меко тесто. Прибавяме настъргания шоколад и объркайте докато се размеси добре с тестото.
Покрийте тестото с фолио и поставете в хладилника за 1 час.
Загрейте фурната до 180С.
Покрийте две големи тави с хартия за печене.
Поставете пудрата захар в купа. Извадете тестото от хладилника. Взимайте по 1ч.л от тестото и оформете топчета. Топчетата оваляйте добре в пудрата захар и поставете върху хартията в тавата за печене, на около 5-6 см едно от друго.
Печете докато топчетата се напукат и станат леко твърди на пипане, около 10-12 минути.(Внимавайте да не ги препечете, отвън стават твърди, но отвътре трябва да останат меки!) Готовите сладки оставете върху хартията до пълното им изстиване. Може да се съхраняват в добре затворена кутия до 1 седмица.
Дозата е за около 48бр.
сряда, 9 октомври 2013 г.
ПИЛЕ С ЛИМОНИ
Продукти:
4 пилешки плешки или бутчета
100 гр маслини нарязани ( аз сложих черни и зелени)
3 глави червен лук
4-5 скилидки чесън - нарязан
сока от един лимон
1 червена чушка
1 зелена чушка
1 пилешки бульон
1 ч.ч. топла вода за разтваряне на бульона
2 лимона нарязани на кръгчета ( махнете семките)
мащерка ( хубаво е да е прясна)
сол
черен пипер
1/2 к.ч. олио
Начин на приготвяне:
1. Сложете олиото в тиган да загрее и изпържете месото от двете страни до златисто.
2. Сложете ги в тавичка и в същата мазнина изпържете за кратко ( само да омекне) нарязаният на полумесеци лук.
3. Добавете нарязаните на жулиени чушки.
4.Сложете и чесъна.
5. Разтворете бульона във водата и заедно със сока от лимона излейте върху лука и чушките.
6. Добавете солта, черният пипер и мащерката.
7. Като заври го махнете и изсипете върху пилешкото месо.
8.Сложете тавичката в предварително загрята фурна на 180* за около 20 мин.
9. Извадете от фурната добавете нарязаните маслини и наредете кръгчетата лимони отгоре.
10. Печете още 15-20 мин.
Насладете се на невероятния вкус с чаша вино!
4 пилешки плешки или бутчета
100 гр маслини нарязани ( аз сложих черни и зелени)
3 глави червен лук
4-5 скилидки чесън - нарязан
сока от един лимон
1 червена чушка
1 зелена чушка
1 пилешки бульон
1 ч.ч. топла вода за разтваряне на бульона
2 лимона нарязани на кръгчета ( махнете семките)
мащерка ( хубаво е да е прясна)
сол
черен пипер
1/2 к.ч. олио
Начин на приготвяне:
1. Сложете олиото в тиган да загрее и изпържете месото от двете страни до златисто.
2. Сложете ги в тавичка и в същата мазнина изпържете за кратко ( само да омекне) нарязаният на полумесеци лук.
3. Добавете нарязаните на жулиени чушки.
4.Сложете и чесъна.
5. Разтворете бульона във водата и заедно със сока от лимона излейте върху лука и чушките.
6. Добавете солта, черният пипер и мащерката.
7. Като заври го махнете и изсипете върху пилешкото месо.
8.Сложете тавичката в предварително загрята фурна на 180* за около 20 мин.
9. Извадете от фурната добавете нарязаните маслини и наредете кръгчетата лимони отгоре.
10. Печете още 15-20 мин.
Насладете се на невероятния вкус с чаша вино!
Абонамент за:
Публикации (Atom)