неделя, 27 януари 2019 г.

ЯБЪЛКОВ ЧИИЗКЕЙК

За тестото
1 жълтък(белтъка за пълнежа)
120 гр. брашно
50 гр захар
60 гр масло
1/2 ч.л. бакпулвер
1 с.л. заквасена сметана

 За пълнежа
500 гр извара
125 гр заквасена сметана
60 гр масло
130 гр захар
2 яйца( отделно жълтъци и белтъци)
30 гр брашно
ванилия
4 големи ябълки

за карамелизираните ябълки
2-3 ябълки
2 с.л. захар
 2 с.л. масло

Начин на приготвяне

Почваме от тестото, пресейте брашното с бакпулвера,добавете захарта,жълтъка,заквасената сметана и мекото масло.Замесете тесто и го завийте в фолио за свежо съхранение и приберете в хладилник за 30 мин.
След това извадете тестото и го разточете или с пръсти разпределете тестото във форма за торта с падащи страни с диаметър 24 см.в която сте сложили хартия за печене.
Сложете в предварително загрята фурна на 180* за 15 мин. или до лек загар.
През това време разбийте мекото масло със захарта. Добавете жълтъците,като не спирайте да разбивате, изварата,заквасената сметана,брашното и ванилията.Отделно разбийте 3 белтъка на сняг и ги прибавете към изварената смес като бъркате леко със шпатула.Обелете ябълките и ги настържете на ренде. Като извадите тестото от фурната оставете за 5 мин. да се охлади леко. Разпределете ябълките върху него. След това изсипете изварената смес и изравнете. Намалете фурната на 160 * и сложете сладкиша да се пече за около 50 мин.
Като се изпече отворете вратата на фурната и го оставете така още 15 мин.
Изчакайте да изстине напълно и тогава отворете страниците и извадете сладкиша.
 За карамелените ябълки,обелете ги и ги нарежете на тънки резени.
Cложете в тиган маслото да се разтопи,след това добавете захарта и оставете леко да се карамелизира. Наредете резените в тигана и ги оставете да омекнат,да придобият лек златист загар и да се изпари отделения сок.
Наредете резените ябълки от горе върху сладкиша.
Насладете се на страхотния вкус!








Няма коментари:

Публикуване на коментар