понеделник, 28 януари 2019 г.

ШОКОЛАДОВ СЛАДКИШ

Изключителен десерт!
Лек и шоколадов!
Идеята за този разкош дойде от тук за което благодаря! Аз промених малко рецептата поради липса на лешников тахан. Замених го с течен шоколад ,със сигурност вкуса е различен,но това което се получи напълно задоволи вкусовите ми рецептори.

Продукти

блат
3 с.л. захар
1/3 ч.ч. еспресо кафе
3 с.л. какао с връх

90 гр брашно
1/2 ч.л.бакпулвер
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1 голямо и 2 малки яйца
1/2ч.ч.захар
60 гр разтопено масло
1/4 ч.ч. кафе еспресо
ванилия

крем
90 гр меко масло
6 с.л. какао
5 с.л. пудра захар ако искате да е по сладко увеличете количеството
3 с.л. с връх течен шоколад
250 гр маскарпоне или филаделфия може и рикота
Приготвяне

Смесваме първите три продукта.В отделна купа разбъркваме брашното и набухвателите.Разбиваме яйцето със захарта,добавяме маслото ,  кафето и ванилията.
Прибавяме ги към сухите продукти и разбъркваме. Добавяме и какаовата смес,ако има бучици минете през цедка.
Изсипете сместа в тава с размери 26-15 см в която сте сложили хартия за печене.
Печете в предварително загрята фурна на 180* за около 25-30 мин.
Проверете с клечка за зъби ,трябва да е суха.
Оставете блата да изстине напълно.
За крема,разбийте мекото масло със захарта на пухкав крем,добавете течния шоколад,какаото и сиренето.Разбийте на ниска скорост до еднородност.
Нанесете крема върху блата и изравнете,. може да настържете от горе шоколад или да украсите по ваше желание.Аз настъргах бял шоколад.
Оставете сладкиша за 2-3 часа в хладилник да стегне. 
Насладете се !













неделя, 27 януари 2019 г.

ПИЛЕШКИ РУЛЦА

Продукти
пилешки гърди
свинско пушено филе
кашкавал
черен пипер
яйца
галета
олио

точни количества на продуктите не давам,всичко зависи от порциите,

За млечния сос
2-3 скилидки чесън
половин кофичка кисело пълномаслено мляко
копър

Начин на приготвяне

Начукайте всяко парче филе,най-добре става като се сложи в плик за да не пръска.
Като изтъните пържолата поръсете със черен пипер.




Върху нея наложете свинското филе.

 Изрежете тънки ленти кашкавал и наложете върху филето.



Навийте на руло и закрепете с клечка за зъби.
Потопете в разбити яйца и оваляйте в галета. наредете в намаслена тава рулата.
Полейте с малко олио отгоре.Изпечете в предварително загрята фурна на 180* за около 40-45 мин.

Счукайте скилидките чесън  с малко сол и смесете с киселото мляко и копъра.
Сервирайте рулата с със соса.
Да ви е сладко!









АЙЛЕ СЛАДКИШ

Рецептата видях при моята приятелка Зиче и щом е сочен както казва тя ще се прави!


Продукти
1 пакет финни кори
3 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. кисело мляко
1./ 2ч.ч олио
1 ч.ч. брашно
1 бакпулвер

Сироп
2 ч.ч. захар
3 ч.ч. вода
сока на половин лимон
ванилия

Начин на приготвяне

Корите се нагъват на хармоника и се редят в намаслена тава. Запичат се до златист загар.
Яйцата се разбиват със захарта до побеляване,добавя се олиото като се разбива  непрекъснато. Прибавя се киселото мляко  след това брашното с бакпулвера. 
Заливат се корите с кексовата смес и се пече на 180*  до готовност.
Оставя се да изстине напълно. Сварява се сиропа и се залива сладкиша.
Може да го поръсите с кокос или смлени орехи.















ЯБЪЛКОВ ЧИИЗКЕЙК

За тестото
1 жълтък(белтъка за пълнежа)
120 гр. брашно
50 гр захар
60 гр масло
1/2 ч.л. бакпулвер
1 с.л. заквасена сметана

 За пълнежа
500 гр извара
125 гр заквасена сметана
60 гр масло
130 гр захар
2 яйца( отделно жълтъци и белтъци)
30 гр брашно
ванилия
4 големи ябълки

за карамелизираните ябълки
2-3 ябълки
2 с.л. захар
 2 с.л. масло

Начин на приготвяне

Почваме от тестото, пресейте брашното с бакпулвера,добавете захарта,жълтъка,заквасената сметана и мекото масло.Замесете тесто и го завийте в фолио за свежо съхранение и приберете в хладилник за 30 мин.
След това извадете тестото и го разточете или с пръсти разпределете тестото във форма за торта с падащи страни с диаметър 24 см.в която сте сложили хартия за печене.
Сложете в предварително загрята фурна на 180* за 15 мин. или до лек загар.
През това време разбийте мекото масло със захарта. Добавете жълтъците,като не спирайте да разбивате, изварата,заквасената сметана,брашното и ванилията.Отделно разбийте 3 белтъка на сняг и ги прибавете към изварената смес като бъркате леко със шпатула.Обелете ябълките и ги настържете на ренде. Като извадите тестото от фурната оставете за 5 мин. да се охлади леко. Разпределете ябълките върху него. След това изсипете изварената смес и изравнете. Намалете фурната на 160 * и сложете сладкиша да се пече за около 50 мин.
Като се изпече отворете вратата на фурната и го оставете така още 15 мин.
Изчакайте да изстине напълно и тогава отворете страниците и извадете сладкиша.
 За карамелените ябълки,обелете ги и ги нарежете на тънки резени.
Cложете в тиган маслото да се разтопи,след това добавете захарта и оставете леко да се карамелизира. Наредете резените в тигана и ги оставете да омекнат,да придобият лек златист загар и да се изпари отделения сок.
Наредете резените ябълки от горе върху сладкиша.
Насладете се на страхотния вкус!








ВКУСНИ ПИРОЖКИ

Една бърза и вкусна закуска. Плънката е по ваш избор.

Продукти за тестото
300 гр брашно
250 нл. вода
100 мл. олио
1/2 ч.л. сол

за пълнежа
200 гр сирене
100 гр настърган кашкавал

за намазване
1 жълтък
сусам за поръсване

може да ползвате за пълнеж шунка и кашкавал

Начин на приготвяне
 Смесете водата и олиото в съд и ги сложете на котлона да кипнат.
Пресейте брашното ,добавете солта. Изсипете горещата вода и олио в брашното и разбъркайте.
Замесете гладко ,меко тесто.
Разделете го на топчета. Всяко топче разточете на елипса ,сложете от плънката ,подгънете страничните краища и навийте на руло.Намажете с разбит жълтък и поръсете със сусам.
Наредете пирожките в тава с хартия и печете в предварително загрята фурна на 180* до златист загар.
Добър апетит!