Тази торта видях в блога на Руми и реших да я направя за посрещането на моя внук Калоян .
Не се пече, лесна и бърза. Аз промених малко рецептата защото не исках да ползвам сурови яйца.
Благодаря ти, Руми за поредната рецепта!
Ето я и моята версия!
За блата
400 гр бишкоти
150 мл. прясно мляко ( по рецепта 50 мл.)
100мл. силно еспресо ( по рецепта 50 мл.)
250 гр меко краве масло
4 с.л. пудра захар
2-3 с.л. уиски или коняк,ром ,по ваш вкус
4 яйца
100 гр. захар на кристали
3 с.л. какао
2 ванилии
За крокана
За ползвах готов фъстъчен крокан, но може да направите орехов
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. счукани орехи
За шоколадовият ганаш
150 гр натурален шоколад
150 гр течна сметана
1 с.л. олио
Начин на приготвяне
Ако
ще правите крокан ,няма да ползвате готов първо почваме от
него.Карамелизирайте захарта и в нея сипете орехите.Разбъркайте и
изсипете върху дъска или тава ,покрита с хартия за печене. Като изстине
го натрошете на дребно.
Не съм привърженик
на суровите яйца в сладкишите, аз направих крема като сложих яйцата със
захарта на водна баня . Бъркайте докато се сгъсти ,сместа отнема около
15 мин.
Поради това че направих крема на
водна баня увеличих количеството на течните съставки в блата( кафето и
млякото) Оставете крема да изстине.
Разбийте добре маслото със пудрата захар и добавете изстиналият яйчен крем.
Смесете млякото ,кафето ,алкохола и какаото.
Бишкотите нарежете на парченца,отделете от тях 1/4 които ще сложите накрая
Напръскайте
ги с млякото и объркайте. Добавете крема и 2/3 от крокана другия е за
декорацията.. Разбъркайте внимателно всичко..Сега е момента да сложите
и заделените нарязани бишкоти. Целта на тези бишкоти е да се запазят по
цели парченца за да изглежда по декоративно при разрез.
Изсипете готовата смес в тортена форма със свалящи се страни и я притиснете леко.
Загладете я о оставете в хладилник да се стегне за 4-5 часа , може и цяла нощ.
За
ганаша ,загрейте сметаната до завиране ,отстранете от котлона и
добавете в нея начупеният шоколад. бъркайте до гладък крем. прибавете и
олиото. Оставете малко да изстине и залейте тортата, като преди това я
извадите от формата и облепите страните с заделеният крокан( аз забравих
и първо я залях с ганаша).Оставете в хладилник да стегне ганаша и
украсете по желание.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар