Тази торта видях в блога на Руми и реших да я направя за посрещането на моя внук Калоян .
Не се пече, лесна и бърза. Аз промених малко рецептата защото не исках да ползвам сурови яйца.
Благодаря ти, Руми за поредната рецепта!
Ето я и моята версия!
За блата
400 гр бишкоти
150 мл. прясно мляко ( по рецепта 50 мл.)
100мл. силно еспресо ( по рецепта 50 мл.)
250 гр меко краве масло 
4 с.л. пудра захар
2-3 с.л. уиски или коняк,ром ,по ваш вкус
4 яйца
100 гр. захар на кристали 
3 с.л. какао
2 ванилии
За крокана
За ползвах готов фъстъчен крокан, но може да направите орехов 
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. счукани орехи
За шоколадовият ганаш
150 гр натурален шоколад
150 гр течна сметана
1 с.л. олио
Начин на приготвяне
Ако
 ще правите крокан ,няма да ползвате готов първо почваме от 
него.Карамелизирайте захарта и в нея сипете орехите.Разбъркайте и 
изсипете върху дъска или тава ,покрита  с хартия за печене. Като изстине
 го натрошете на дребно.
Не съм привърженик 
на суровите яйца в сладкишите, аз  направих крема като сложих яйцата със
 захарта на водна баня . Бъркайте докато се сгъсти ,сместа  отнема около
 15 мин.
Поради това че направих крема на 
водна баня увеличих количеството на течните съставки в блата( кафето и 
млякото) Оставете крема да изстине.
Разбийте добре маслото със пудрата захар и  добавете изстиналият яйчен крем.
Смесете млякото ,кафето ,алкохола и какаото.
Бишкотите нарежете на парченца,отделете от тях 1/4 които ще сложите накрая 
Напръскайте
 ги с млякото и объркайте. Добавете  крема и  2/3 от крокана другия е за
 декорацията.. Разбъркайте внимателно всичко..Сега е момента да сложите 
 и заделените нарязани бишкоти. Целта на тези бишкоти е да се запазят по
 цели парченца за да изглежда по декоративно при разрез.
Изсипете готовата смес в тортена форма със свалящи се страни и я притиснете леко.
Загладете я о оставете в хладилник да се стегне за 4-5 часа , може и цяла нощ.
За
 ганаша ,загрейте сметаната до завиране ,отстранете от котлона и 
добавете в нея начупеният шоколад. бъркайте до гладък крем. прибавете и 
олиото. Оставете малко да изстине и залейте тортата, като преди това я 
извадите от формата и облепите страните с заделеният крокан( аз забравих
 и първо я залях с ганаша).Оставете в хладилник да стегне ганаша и 
украсете по желание.
 Да  ви е сладко!






Няма коментари:
Публикуване на коментар