Представям ви едно изискано ястие приготвено от сина ми Ивайло.
Влага много любов и старание в готвенето и определено му се получава твърде добре.
Гордея се много, колкото и нескромно да звучи!
Продукти
една цяла сьомга около 1,100-1,300кг.
4-5 средно големи картофа
3 портокала
голяма кофичка заквасена сметана
2-3 глави чесън
копър
черен пипер
сол
зехтин или олио
мащерка за соса
Начин на приготвяне:
Обелете картофите и ги нарежете на шайби не много дебели
Чесъна измийте и отрежете само мустачките , сложете цели главичките,като се опече става много вкусен задушен.
Измийте рибата и подсушете леко с домакинска хартия .В коремната кухина поръсете сол и черен пипер,сложете няколко стръка копър( добре е да е пресен) и няколко кръга нарязан портокал.Направете няколко нареза на рибата
Настържете кората на един портокал смесете със сол и черен пипер и сложете в разрезите.
Полейте 2-3 с.л. зехтин в тава сложете картофите и чесъна поръсете със сол полейте пак отгоре със малко зехтин.
Поставете рибата с разрезите нагоре полейте върху нея с малко зехтин и сложете в предварително загрята фурна на 200 * и печете 10 мин след това намалете температурата на 170 и печете още 30- 35 мин.
Преди поднасяне на рибата направете соса
За соса
Изстискайте сока от два портокала и го сложете в съд за варене, добавете клонче мащерка( ако няма прясна може и сушена)
Загрейте сока до завиране и при непрекъснато бъркане добавете разбърканата сметана. Варим до сгъстяване около 6-7 мин. Добавете сол и черен пипер на вкус.
При сервиране полейте парчетата риба и картофи със соса . Насладете се!
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар