Малко промених рецептата т.е. увеличих малко продуктите,()по-голяма част от сладкиша замина за столицата :). Много ароматен и изключително сочен,все едно хапвате баклава с крем.
За блата
8 яйца ( бяха по малки)
1 чаена чаша захар
1 1/2чаена чаша галета
1 1/2 чаена чаша нарязани орехи
2 ч.л. канела
1 1/2 ч.л. бакпулвер
8 яйца ( бяха по малки)
1 чаена чаша захар
1 1/2чаена чаша галета
1 1/2 чаена чаша нарязани орехи
2 ч.л. канела
1 1/2 ч.л. бакпулвер
За сироп
2 чаени чаши вода
2 чаени чаши захар
1 чаена лъжичка лимонов сок
3 супени лъжици уиски или коняк
2 чаени чаши вода
2 чаени чаши захар
1 чаена лъжичка лимонов сок
3 супени лъжици уиски или коняк
За крема
2 пакетчета ванилов пудинг (едното е 70 гр,другото 37 гр)
1 чаена чаша захар
1 литър мляко
2 пакетчета ванилов пудинг (едното е 70 гр,другото 37 гр)
1 чаена чаша захар
1 литър мляко
50гр масло
За глазурата
100 грама тъмен шоколад
100 мл сметана
20-30 грама. мед
малко коняк (по желание)
Начин на приготвяне
100 грама тъмен шоколад
100 мл сметана
20-30 грама. мед
малко коняк (по желание)
Начин на приготвяне
Пригответе сиропа от водата, захарта и лимоновия сок. Махнете от
огъня, добавете алкохола и оставете настрана да изстине.
блат
Разбийте с миксер яйцата със захарта за около 15 минути, докато станат пухкави.В купа смесете галета, канела, бакпулвера и се изсипва в сместа с яйцата, като леко се разбърква с помощта на шпатула.Накрая добавете орехите и разбъркването продължава до хомогенност.Изсипете сместа в намаслена тавичка (38x28 см приблизително) и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 35-40 минути .Проверете с клечка за зъби,като боднете в сладкиша и я извадите трябва да е суха.
Разбийте с миксер яйцата със захарта за около 15 минути, докато станат пухкави.В купа смесете галета, канела, бакпулвера и се изсипва в сместа с яйцата, като леко се разбърква с помощта на шпатула.Накрая добавете орехите и разбъркването продължава до хомогенност.Изсипете сместа в намаслена тавичка (38x28 см приблизително) и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 35-40 минути .Проверете с клечка за зъби,като боднете в сладкиша и я извадите трябва да е суха.
Като извадите сладкиша от фурната внимателно и изсипвате сироп по цялата повърхност.
За крема
В купа слагате 1 чаша мляко, пудинга и захар и разбъркайте добре. Другото мляко загрейте до завиране и при непрекъснато бъркане добавете разтворения пудинг.
В купа слагате 1 чаша мляко, пудинга и захар и разбъркайте добре. Другото мляко загрейте до завиране и при непрекъснато бъркане добавете разтворения пудинг.
Вари се на умерен огън, като се разбърква непрекъснато,
докато се сгъсти. Като го махнете от котлона добавете маслото и бъркайте докато се разтопи.Сложете домакинско фолио директно върху крема за да не хване коричка.
След като кремът се охлади, старателно го разстилате върху блата.
След като кремът се охлади, старателно го разстилате върху блата.
глазура
Загрява се сметаната и преди да заври , изсипвате шоколада начупен на парчета. Добавете меда ( ако искате коняк) и разбъркайте добре, докато се образува хомогенна смес.
Оставете глазурата да се охлади леко и изсипете върху крема,аз предпочетох да го сипя с лъжица тук там и с шиш да го разнасям т.е. да се получи мраморен ефект. Сладкишът трябва да се постави в хладилник за няколко часа преди да го нарежете.
ДА ВИ Е СЛАДКО!
Загрява се сметаната и преди да заври , изсипвате шоколада начупен на парчета. Добавете меда ( ако искате коняк) и разбъркайте добре, докато се образува хомогенна смес.
Оставете глазурата да се охлади леко и изсипете върху крема,аз предпочетох да го сипя с лъжица тук там и с шиш да го разнасям т.е. да се получи мраморен ефект. Сладкишът трябва да се постави в хладилник за няколко часа преди да го нарежете.
ДА ВИ Е СЛАДКО!
Няма коментари:
Публикуване на коментар