Невероятен лек и вкусен десерт.
Благодаря за хубавата рецепта!
Продукти:
- 600 гр. течна сметана 35%
- 100 гр. прясно мляко
- 85 гр. захар
- 1 шушулка ванилия или др. аромат
- 10 гр. желатин на прах или 10 гр. желатин на листа
- 50 гр. вода за желатина
и още
50 гр натурален шоколад
ягоди
Начин на приготвяне:
Разтворете си желатина във водата и го оставете да набъбне, след това го втечнете на водна баня.
Прясното мляко, сметаната и захарта се смесват в подходящ съд (малка тенджера). Ваниловата шушулка се разрязва по дължина и ваниловите зрънца се остъргват с помощта на нож. Добавят се (заедно със двете половини на шушулката) към сметаната и млякото в тенджерата.
Тенджерата се слага на котлона. Загрява се на умерен огън, при периодично разбъркване, докато сместа заври. Сваля се от огъня и веднага се смесва с разтворения желатин. Разбърква се докато желатина се разтвори в сметановата смес. Ако се ползва алкохол, есенция или др. също се добавят на този етап. Аз отделих от тази смес около 150 мл. и разтворих 50гр. шоколад , насипах в чаши за сладолед по малко на дъното и сложих в хладилник да стегне.Ваниловите шушулки се изваждат от тенджерата. Може да се измият, подсушат и след това да се използват за декорация. Сместа за панакота се охлажда в съд с вода и лед.
Извадете чашите от хладилника и наредете парченца ягоди по стените на чашата или като пласт върху шоколадовата смес, въпрос на избор. Излейте бялата смес върху ягодите. Приберете в хладилник за 3-4 часа да стегне. Украсете и отгоре с ягоди.
Може да насипете сместа и в чашки за крем карамел и като стегнат леко се потапят в гореща вода и да ги обърнете върху чинийка.
Няма коментари:
Публикуване на коментар