неделя, 13 ноември 2022 г.

Тиквеник със заливка

 Този много вкусен и сочен тиквеник видях при една голяма кулинарка  Бени 

За два дни два пъти го правих!

Продукти 

800 гр настъргана тиква 

10 кори за баница 

По 3 с.л. захар на руло от кори и тиква 

канела на вкус 

80 гр масло разтопено( аз го направих с олио ,на село не разполагах с масло)

Сложих по една с.л. олио между корите и 2 с.л. отгоре върху готовите рула. 

За заливката 

2 яйца 

130 мл прясно мляко 

щипка бакпулвер 

ванилия 

Глазура не правих а го поръсих с кристална захар към края на печенето. 

Ако искате да е с глазура може да видите в нейният блог има линк  качен в началото на публикацията.


Начин на приготвяне! 

Разделяте настърганата тиква на 5 части.

Взимате една кора,намазвате с олио или масло и слагате втора кора отгоре,разпределяте настъргана тиква ръсите захар и канела ,подгъвате от двете страни краищата 

и  навивате стегнато руло.

 Поставяте го в намазнена тава.

Така процедирате и с останалите 4 рула.

След като сте направили всичките рула ги разрязвате на 5 парчета.

Намазвате с олио или останалото масло.

За заливката,разбъркайте яйцата добавете бакпулвера,ванилията и млякото. Залейте тиквеника като се стремите да има навсякъде от нея. Печете в загрята фурна на 180*.  Като получи лек загар сложете фолио и печете към 20 мин , махнете поръсете захар по желание и печете още 5-6 Мин.

Да ви е сладко! 











.



събота, 5 ноември 2022 г.

Царевични мъфини със сирене

 Бързи и много вкусни!

 Продукти 

4 яйца 

200 гр заквасена сметана или кисело мляко 

150гр царевично брашно 

150 гр пшеничено брашно 

200мл олио 

1 бакпулвер 

1/2 ч.л.сол

200 гр сирене 

Начин на приготвяне 

Разбийте белтъците на сняг,в отделна купа разбийте жълтъците до побеляване,добавете олиото, двата вида брашно , бакпулвера и солта. Разбъркайте с миксер до хомогенност.Слагайте по-малко от белтъците в жълтъчната смес и бъркайте със шпатула докато се  поеме цялото количество белтъци. Натрошете сиренето и леко разбъркайте. Във форма за мъфини сложете хартиени капсули и сипвайте от сместа.

Печете в предварително загрята фурна на 190 * до златист загар,на мен ми отне около 25 Мин.

Да ви в сладко!









неделя, 3 юли 2022 г.

Торта "СНИКЪРС"

 Рецептата за тази торта е на Преслав Пенев 

https://youtu.be/Zy4hlgPjM-I

За три дни направих две торти!

Продукти за блата 

3 яйца 

80 гр захар 

50 гр прясно мляко 

50 млн олио 

80 гр брашно 

20 гр какао 

1 ч.л.бакпулвер 

За карамела 

220 гр захар 

100 гр масло 

160 гр течна сметана 

150 гр  обелени фъстъци 

1/2 ч.л.сол 

Ако ползвате готово опечени фъстъци като мен,те са леко солени и не добавих сол.

За крема 

500 гр маскарпоне или сирене Филаделфия 

100 гр пудра захар 

200 мл сметана течна 

Ванилия 

За глазурата 

100 гр черен  шоколад 

100 мл.сметана 

По желание начупени фъстъци

 Начин на приготвяне 

Разбийте яйцата със захарта до побеляване ,добавете олиото като продължавате да разбивате,след това добавете млякото,забийте да се смесят съставките. Пресято брашно с какаото и бакпулвера добавете към яйчената смес добавете на 2-3 пъти като бъркате със шпатула. Изсипете в тава с диаметър 20 см като преди това сложите хартия за печене на дъното. Изравнете,разбъркайте с дървен шиш малко и печете в предварително загрята фурна на 180 * за около 25 - 30 Мин.

Извадете формата ,оставете я малко да изстине и извадете блата и го обърнете на скара да изстине напълно. Аз го правя от предишният ден,увивам в стреч фолио и прибирам в хладилник.

За карамела,разтопете захарта на котлон до карамелен цвят,добавете маслото и бъркайте до поемането му ,след това изсипете сметаната.Внимавайте да не се изгорите! Варете около минута и го махнете от котлона. Изсипете фъстъците вътре. Ако ползвате опечени фъстъци те са леко солени, не добавяйте в карамела сол.

За крема разбийте крема сиренето с пудра захар. Отделно разбийте сметана на крем. Смесете двете смеси.

Блата разрежете на 3 . Във форма за торта сложете единият блат нанесете половината крем,като с лъжица оформите лек борд. Изсипете половината карамел в средата и леко разпределете до борда. Пак блат крем,карамел и третият блат. Увийте със стреч фолио и приберете в хладилник за около 4-5 часа.

Загрейте сметаната до завиране и добавете в нея  начупеният шоколад,оставете за около 2-3 Мин и бъркайте до хомогенност. Може да добавите в шоколада начупени фъстъци и залейте тортата. 

Да ви е сладко!