неделя, 29 ноември 2015 г.

ЛИМОНОВ ТРЮФЕЛ

Останалата сметана от една торта която ще ви покажа по натам трябваше да се използва и  реших да измисля нещо. Получи се нещо вкусно,шоколадово и галещо небцето.


Продукти за блата

2 яйца
2/3 ч.ч. захар
2 с.л. с връх какао
100 мл. течна сметана
3 с.л. с връх брашно
1 бакпулвер
1 желатин
кората от един лимон
сока на 1/2 лимон
какао за поръсване

За крема
400 мл. течна сметана
200 гр течен шоколад
50м гр натурален шоколад

Начин на приготвяне

Разделете белтъци от жълтъци.Разбийте белтъците на сняг със щипка сол.
Сложете захарта в жълтъците и разбийте на крем. Добавете течната сметана и по малко от брашното и разтворения в лимоновият сок бакпулвер. Прибавяте по -малко от белтъчният сняг и бъркайте със шпатула . Изсипете сместа в тавичка със свалящи се стени с размери 24 см. Печете в предварително загрята фурна  на 180 * около 30 мин.
През това време загрейте сметаната до завиране ( не трябва да завира ) добавете в нея течния шоколад и натуралният и бъркайте като изключите котлона до пълното разтваряне . Разтворете желатина в 50 мл. вода да набъбне, след това като махнете шоколадовата смес и я оставите за 5 мин. да поизстине добавете желатина в нея и бъркайте до пълното му разтваряне. Оставете сместа да изстине и да се посгъсти.
За по - бързо изстиване сложете съда със шоколада в съд със студена вода. След това може да го сложите във фризера  за 10 мин.
Блата вече и изстинал и го заливаме със шоколада ,изравнете като не махаме ринга на формата,. поръсваме  с какаото и слагаме в хладилника  да стегне.
Да ви е сладко!




неделя, 22 ноември 2015 г.

ПЪРЛЕНКИ НА ТИГАН

Ммммм   вкусни и ароматни !!!

Продукти
1 яйце
400 гр кисело мляко
1 п.суха мая
1 с.л. сол
1ч.л.захар
4 с.л. олио
100 мл.вода
щипка сода за хляб

Начин на приготвяне

Замесваме тесто от необходимите продукти. Добре да имате повече от половин килограм брашно – пропорциите на брашното, когато става дума за тесто не са винаги точни.
Омесете хубаво гладко тесто,оставете на топло за 30 -40 мин .
Късате топки (големината зависи от тигана) и разточвате с точилка  или просто разстилате със ръце.В загрят тиган или скара слагате разточената пърленка и печете, изпичат се бързо за около 4-5 мин всяка.
Смес за намазване на пърленките:
 50 гр меко масло се смесва с 4-5 скилидки счукан чесън и копър или шарена сол.
Може да ги намажете преди изпичане или като мен веднага след изваждането от тигана.

Да ви е сладко!







ПЪРЖОЛИ ПО МЪЖКИ

Идеята  на съпруга беше за" гирос на фурна"  ,но нещо не бил разбрал как се редят пържолите и се получиха "пържоли по мъжки''.  Много крехки и ароматни.
Прекрасна вечеря за специални гости или хубав повод.

Продукти
10 вратни пържоли без кост
2 глави червен лук

За маринатата
50 мл. соев сос
50 мл.олио
50 мл.червено вино
кимион
мащерка ( хубаво е да е прясна)
черен пипер
1 с.л. мед
 конец за връзване
Начин на приготвяне

Всички съставки за марината се смесват и се заливат пържолите.Оставят се да престоят 3-4 часа ( дори и цяло денонощие).
Лука се нарязва на щайби.
Приготвя се конеца за връзването на месото.
Пържолите се редят една върху друга като между тях се слагат щайби лук.
Връзват се със конеца и се слагат в гювеч,заливат се със марината ,слага се фолио или капак  и се пече на 180 * за 2 часа. Махнете фолиото ,полейте със отделеният сос и оставете да се запекат ,да получат красив загар.

Добър апетит!