четвъртък, 29 октомври 2015 г.

ПЛОДОВО БУТЕР РУЛО

Много лесно за приготвяне,може да сложите плодове по желание по ваш вкус и възможност.
Вкусно и ефектно.

Продукти:
800 гр. бутер тесто
4 яйца
200гр захар
200 гр брашно
4 с.л. гореща вода
1ч.л. бакпулвер
плод 300 гр. аз използвах замразени къпини
пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Пресейте брашното и го смесете с бакпулвера.
Бутер тестото разделете на две еднакви части.Сложете единият лист  тесто на хартия за печене и леко минете отгоре с точилка.
Разбийте на пухкав крем яйцата със захарта.
Добавете брашното с бакпулвера  на части  и бъркайте с шпатула внимателно.
Прибавете горещата вода.
Разпределете половината от сместа върху листа бутер тесто като оставите 2-3 см. в краищата
без смес.


 Разпределете върху сместа 1/2 от плода.


С помощта на хартията навийте на руло. Заедно с хартията го пренесете в тава с размери20 - 33см. Ако е по -широка тавата  при печене рулата няма да се надигнат много.
По същият начин процедирайте с другото руло.
Печете в предварително загрята фурна на  200*  за 30- 35 мин.
Може да намажете рулата  със жълтък ( аз не го направих) преди печене.
Оставете да изстинат рулата и поръсете с пудра захар.










четвъртък, 15 октомври 2015 г.

ГЪБЕНА БАНИЦА

С наличните гъби и сметана исках да направя нещо по различно и реших да ги скрия в кори за баница. Получи се много вкусно и сочно ястие. Става голяма баница така ,че ако сте по- малко  хора намалете количеството на продуктите наполовина.
Опитайте , няма да съжалявате!

Продукти
400 гр кори за баница
0,500 кг гъби
2 големи глави червен лук
0,200 кг филе,колбас или шунка
2 с.л. брашно
400 гр заквасена сметана ( половината за пълнежа а другата за заливка)
1/2 ч.ч вода
4 яйца
100 мл. прясно мляко
сол
мащерка
олио


Начин на приготвяне

Нарежете гъбите и в 3-4 с,л, олио ги запържете.

 През това време нарежете лука на полумесеци а филето на кубчета.

Добавете ги при гъбите.


Като поомекне лука добавете  брашното и бъркайте,сипете водата.

Оставете за 1-2 минути да поври и добавете половината от сметаната и оставете да поври до сгъстяване. Тук е момента да посолим и да сложим и мащерката.
Оставете малко да изстине и почваме да редим баницата.

Слагаме  1 кора  намазваме с четка с олио и налагаме другата кора ,намазваме и налагаме и третата кора. Върху нея разпределяме 1/4 от гъбената смес ( както ще видите от снимките при мен са 5 рула ,но едното е със сирене по желание на домочадието, иначе сместа от гъби идеално стига за 4 рула).
Навиваме на руло и слагаме в намаслена и поръсена с галета тава.
Така процедираме със всичките кори.

Разбиваме 4 яйца добавяме останалата заквасемна сметана и прясното мляко и щипка сол.
Заливаме баницата и печем в предварително загрята фурна на 180* около 40 -50 мин.
Оставете да "си обиколи нивата" и се насладете.






 Тук е вече изстинала, но и така е вкусна









сряда, 30 септември 2015 г.

ВКУСНА БИСКВИТЕНА ТОРТА

Покрай зимнините, сладкишите останаха на заден план, но за празника (  на 28. 09. 2015 с моя съпруг направихме 29 год. заедно) реших да спретна нещо сладичко, за да ние сладък живота :)
Реших да е нещо по-бързичко ,да не се пекат блатове( пусто време все не стига)

Продукти

1  голям пакет бисквити" Закуска " + 1 малък ( добре е да са какаови за да има контраст, аз не намерих в близкия магазин)
1 кутия шоколадови бисквити ТРАЯНА или други
0,500 мл. течна сметана
200 гр заквасена сметана
1 бурканче 450 гр. карамелизирано кондензирано мляко((ДУЛСЕ ДЕ ЛЕЧЕ има го в Куфланд ако ви се вижда скъпичко може да си го приготвите сами ,рецептата е тук
0,200 мл. прясно мляко за напояване на бисквитите

Начин на приготвяне
Разбийте течната сметана на пухкав крем ,добавяйте по-малко  от кондензираното карамелизираното мляко  и разбъркайте леко  с шпатула до пълното му поемане. Добавете и заквасената сметана. Бъркайте нежно до пълно хомогенизиране на крема.
В форма за торта със свалящ се ринг ( кръгла или правоъгълна) наредете първият ред бисквити Закуска като ги потапяте в прясното мляко .Празните места във кръглата форма ги запълнете със начупени бисквити. Сложете крем и изравнете. От горе за вторият ред начупете на две  шоколадовите бисквити ( не ги потапяйте в мляко) и ги разпределете хаотично.Пак крем, бисквити Закуска напоени в мляко.Аз наредих три реда бисквити закуска и един от шоколадовите.
Измажете тортата от горе с крем и я оставете в хладилник за няколко часа ( 3-4 часа) извадете ,махнете ринга като преди това минете с нож по крайщата. Украсете по желание.
ДА ВИ Е СЛАДКО!