неделя, 29 март 2015 г.

КЕКС С БАНАНИ

Честно казано не си падам по кексовете,не ги хапвам много ,но единия от синовете ми ги обожава и правя винаги когато си дойде в различни варианти ,по желание на клиента.
Този път бананов :) ,рецептата е пълна моя импровизация,но истината е че се получи вкусен влажен кекс.Направих и 3 мъфинки за съпруга ,но аз изядох две а бях на диета :( :( :( Имам още една рецепта за бананови мъфини но те са със кисело мляко ,мисля ,че тези с бътермилка са по влажни.

Продукти
4 яйца
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
150 мл.прясно мляко
1 ч.л. лимонов сок
2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
2 банана
ванилия

Начин на приготвяне:
Сложете лимоновия сок в прясното мляко и разбъркайте,оставете го така докато разбиете яйцата,това е т.н. бътер милк.
Разбиваме яйцата със захарта до побеляване,добавяме на струйка олиото и продължаваме да разбиваме.Сипваме една част от брашното с бакпулвера  и ванилията и бъркаме с шпатула,добавяме по- малко от бътермилка и така докато се  усвои цялото количество брашно и мляко.Намачкваме с вилица бананите и ги добавяме към сместа и разбъркваме..Изсипваме във намаслена и набрашнена форма за кекс  ( ако е силиконова не се намаслява) и печем около 40-45 мин. в предварително загрята фурна на 180*. Аз щом като го извадих от фурната го намазах с няколко лъжици течен шоколад и поръсих с кокосови стърготини.

ДА ВИ Е СЛАДКО!









ВРАТНИ ПЪРЖОЛИ СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ В ГЮВЕЧ

Много просто и лесно за приготвяне.Месото е толкова крехко и сочно!


Продукти:

8 вратни пължоли
1 голям стрък праз
2 големи моркова
400гр гъби
200 гр наденица чоризо
2 зеленчукова бульона на МАГИ
250 мл. бира
1/2 к .ч. олио( пържолите ми бяха по тлъсти)
малко сол

Начин на приготвяне:

Нарежете всички зеленчуци и  почнете да редите в гювеча първо морковите после праза след това наредете пържолите,върху тях разпределете нарязаната на жулиени наденица и гъбите. Натрошете бульоните,сипете олиото и бирата .Сложете капака и  във фурната ,включете на 180 * и оставете за 2 часа да се пече.
Добър апетит!



петък, 27 март 2015 г.

МАСЛЕН ЯБЪЛКОВ СЛАДКИШ

Божествен! Сочен,ароматен ,вътрешноста е влажна а горната кора хрупкава захаросана с препечни ядки.Почваш и не можеш да спреш.



Продукти;
5-6 средно големи ябълки
4 яйца
1 ч.ч. захар
щипка сол
3/4 ч.ч. олио
1 1/2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
малко масло за формата
1 ч.л. канела
За заливка:

75 гр масло
1/4 ч.ч. захар
50 гр орехи едро нарязани


1 ч.ч. е с вместимост 250 мл.


Начин на приготвяне
Ябълките обелете и ги нарежете на кубчета . Разделете белтъци и жълтъци.Разбийте белтъците със щипка сил на сняг.Жълтъците разбийте със захарта до побеляване,добавете олиото и постепенно добавете по малко от белтъчния сняг като бъркате със шпатула. Добавете по малко от брашното и бакпулвера и бъркайте леко докато се усвои цялото количество брашно.
Във форма за торта сложете хартия за печене и намаслете със малко масло и сложете нарязаните ябълки поръсете със канела и излейте  яйчената смес отгоре..Изравнете и сложете в предварително загрята фурна на 180* за 40 мин. През това време разтопете маслото и захарта  на слаб котлон ,добавете орехите. Извадете сладкиша от фурната и с лъжица полейте навсякъде със маслената смес.
Върнете във фурната и я изключете.Оставете сладкиша 30 мин във фурната.
Извадете и оставете напълно да изстине преди да го нарежете.

Да ви е сладко!!!