неделя, 28 септември 2014 г.

ТОРТА С НАТРОШЕНИ БИСКВИТИ

На този ден преди 28 години сключихме брак с моя съпруг, един прекрасен човек който е бил винаги до мен. Дай боже още дълги години да сме заедно !
По този повод направих тази малка но вкусна торта с  тънички блатове и много крем!

Продукти
120 гр бисквити ще ви трябват за корите и крема, аз ползвах обикновени, но може всякакви.
Натрошете ги но не на пясък.

за един блат

4 белтъка
4 с.л. захар
4 с.л натрошени бисквити
1/2 пакетче бакпулвер
изпичат се 3 блата

За крем 1
12 жълтъка
150 гр захар
100 гр черен шоколад

крем 2
2  ванилови пудинга ( 40 гр пакетче)
0,600 мл. прясно мляко
5 с.л. захар

200 гр масло
остатъка от натрошените бисквити

Начин на приготвяне
 Почваме от кремовете защото изискват време за изстиване.
Отделете белтъците от жълтъци( белтъците разделете в 3 купички по 4  защото трябва да се разбиват по отделно за всяка кора). Жълтъците разбийте със захарта   в съд  който да е подходящ за водна баня .Сложете съда на водна баня и бъркайте до получаване на гладък крем. Не трябва да е много силен котлона, това отнема около 15 мин. Начупете шоколада и го пуснете в крема. Дръпнете настрани съда с водната баня и оставете да се разтопи шоколада като бъркате от време на време. Като се разтопи шоколада  махнете съда със крема  от водата за да изстине. Сложете 0,500 мл мляко да загрее, отделно разтворете пудинга със захарта и остатъка от млякото на гладка каша. В горещото мляко изсипете пудинговата каша и бъркайте до получаване на гъст крем. Оставете и двата  крема да изстинат напълно.
За блатовете разбийте 4 белтъка на сняг със щипка сол, добавете захарта и продължете разбиването до разтварянето й. Добавете натрошените бисквити и бакпулвера и бъркайте леко със шпатула. В тавичка с размери 26см.  сложете хартия за печене  и разстелете белтъчната  смес. Печете на 180* 20 мин. Извадете  блата от формата но не махайте хартията. Изпечете по същият начин и другите блатовете. Оставете да изстинат.
Разбийте мекото масло и към него  прибавете първо шоколадовият крем като бъркате със миксера постоянно после млечния крем. Трябва да получите гъст гладък крем, към него добавете остатъка от натрошените бисквити.
Пристъпваме към сгобяване на тортата, слагаме блат, 1/3 от крема блат крем и така накрая измазваме цялата торат с крем. Оставяме да стегне , хубаво да стои цяла нощ в хладилник.
След това  украсяваме по желание със сметана или шоколад ,въпрос на вкус.
Да ви е сладко!










понеделник, 22 септември 2014 г.

СЛАДКИШ С ЯБЪЛКИ

 В последно време съм на вълна маслени теста, обичам сладкишете с такова тесто.
Може да използвате плодове по избор и според сезона, аз това имах в момента.
Горещо ви го препоръчвам!



Продукти за тестото:

300 гр брашно
100 гр захар
100 гр. масло
1 яйце
2с.л. прясно мляко
1ч.л. бакпулвер
ванилия

За крема
700 мл. прясно мляко
2 пудинга ванилия( общо 80 гр)
10 с.л. захар
200 гр извара или крема сирене
400 гр заквасена сметана
3-4 с.л. захар

4-5 обелени и зчистени ябълки
2-3 с.л. захар ванилия




Начин на приготвяне:
Почваме от крема, сложете 600 мл. мляко в тенджера и го загрейте. .В купа разбъркваме пудинга и захарта и 100мл. мляко на гладка каша. При постоянно бъркане изсипваме пудинга във горещото мляко. Сваряваме гъст крем. Оставете малко да изстине. Разбийте изварата със захарта на гладък крем, добавете сметаната и разбъркайте. Смесете двата крема, разбийте със миксер.
В купа сместе брашното .захарта, бакпулвера и ванилията.Нарежете маслото на малки парчета и го добавете  към брашното.Добавете и яйцето и млякото. Бъркайте до получаването на тесто.
Отделете 150 гр от тестото увийте го във фолио или плик и го приберете във фризера.
Сложете хартия за печене  във форма ахарза торта със падащи страни отбележете дъното на хартията и я извадете. Разточете тестото  по голямо от очертаното дъно защото ще трябва и борд. Пренесете хартията във формата.Оформете. Излейте крема, изравнете и върху него сложете нарязаните на кубчет ябълки, поръсете със захарта и ванилията... Извадете топката тесто от фризера и я настържете върху ябълките. Печете в предварително загрята фурна на 180* 35- 40 мин.
Оставете сладкиша във формата да изстине напълно. Дори е хубаво да стой цяла нощ в хладилника.
Да ви е сладко!







KРЕМ СУПА С ТОПЕНО СИРЕНЕ

Тази рецепта видях при моята приятелка Лилето,заинтригува ме, а и знам, че тя е един прекрасен кулинар и прави много вкусни ястия.
У дома бяха много скептични ,какво ше се получи , но накрая не ни стигна. 
Това което промених е целината - просто нямах, сложих малко повече картофи и не ползвах бульон,не го обичам.
Благодаря ти Лиле!

Продукти
6 картофа
1 морков
2 литра вода
чубрица, мащерка, целина ,сол
1 голям стрък праз
2 п. зеленчуков бульон ( за тези който предпочитат)
4 триегълничета топено сирене( 70 гр)
200 гр фиде
 Начин на приготвяне:

Сложете 2л. вода в тенджера, обелените и нарязани зеленчуци и сварете до готовност.Пасирайте всичко и добавете нарязаното топено сирене, подправките и  фидето. Варете до готовност. Ако ще слагате бульон, разтворете го във вода и го прибавете със топеното сирене. Ако ви се стува че е много гъста може да добавите още малко вода.
Крем супите ги обичаме със кротони, за целта нарязах филийки хляб на кубчета посипах  ги със шарена сол и зехтин или олио и ги запекох в тавичка за 15 мин на 200* 
Бързо лесно и мноого вкусно!
Приятен апетит!