неделя, 29 юни 2014 г.

ЛЯТНА ПЛОДОВА ПИТА

Тази пита видях при Рудолф като промених плода и количеството крем исках да има повече.
Един съвет от мен - разточете тестото по тънко в краищата и ще имате една прекрасна плодова пита.При мен се получи малко по дебел блат по краищата , но това не  е пречка за вкуса.

За тестото:

  • 100 мл прясно мляко
  • 4 с.л. захар
  • 1  пакетче суха мая
  • 2500 г брашно
  • 30 г меко масло
  • сол
  • 1  яйце

За пълнежа:

  • 400 мл прясно мляко
  • 1  ванилия
  • 75 г захар
  • 2  яйца
  • 3 с.л. брашно
  • 800 гр праскови и нектарини

За желето:


  • 1/2 пакетче желатин
  • 1  с.л. лим., сок
  • 100 мл вода
  • 50 г захар
  • 50-60 г сладко (аз сложих от портокали) може и друго

1. За тестото сипете брашното на плота, посолете го и направете кладенче в него. Затоплете съвсем леко млякото в тенджерка и поръсете маята. Сипете млякото с майта в кладенчето и поръсете със захарта. Добавете бучката масло и жълтъка. Разбъркайте продуктите в кладенчето, след това постепенно добавете брашното и омесете гладко тесто. поставете го в купа и го покрийте. Оставете тестото да втасва 30 минути, на топло.

2. Направете сладкарски крем, като в купа разбъркате яйцата с  захарта, 100 мл. студено прясно мляко и брашното на кашичка. Останалото мляко сложете в тенджерка  да заври. Сипете топлото мляко към яйчената смес, като бъркате енергично. След това върнете цялата смес в тенджерката и бъркайте крема докато се сгъсти, около 3 минути. Дръпнете от огъня.

3. Разточете тестото върху набрашнен плот, в кръгла форма. Разточвайте в двете посоки. Намаслете плитка форма /височина 2 см, диаметър 26 см/ за пай. Прехвърлете тестото върху формата и го напаснете добре по дъното и стените. Изрежете излишното тесто по краищата. Надупчете тестото по дъното.

4. Изсипете и разстелете равномерно сладкарския крем. Печете питата в предварително загрята фурна на 190 градуса за 20 минути.

5. За желето накиснете желатина в студена вода за 10 минути. В тенджерка сипете водата, захарта и лимоновия сок. Разбъркайте докато захарта се разтопи. Дръпнете от огъня и добавете желатина.. Разбъркайте. Добавете  сладкото и разбъркайте. Ако има едри парченца, прецедете желето.
Почистете и разрежете прасковите на филийки..
6. Извадете изстиналата пита от формата. Уверете се, че тя е изпечена и отдолу. Поставете я върху поднос и подредете нарязаните праскови върху нея, като правите кръгове, отвън навътре. Нанесете желето върху прасковите с помощта на четка.
7. Може да украсите със сметана.








четвъртък, 26 юни 2014 г.

КОКОСОВО СЛАДКИШЧЕ

  Тези където посещават моя скромен блог знаят моята страст към десeртите със извара или крема сирене. Такъв е и този сладкиш. От нищо ,стана невероятно сладкишче :)
Хрупкаво отвън - сочно вътре.Ароматно ,леко и с една дума прекрасно!

Продукти за подложката
1/2 ч.ч. кокосови стърготини
1/2 ч.ч. нарязани орехи
2с.л.масло

За пълнежа
0.500 гр. извара
1 непълна чаена чаша захар
3 яйца + 1жълтък
1 с.л. лимонов сок
ванилия
Заливка:

1 жълтък
3 с.л. захар
3 с.л. кокосови стърготини

Начин на приготвяне:

В тефлонов тиган запечете за малко орехите. сложете кокосовите стърготини да добият златист цвят. Сложете маслото и бъркайте докато се разтопи.Внимавайте да не изгорят стърготини.
Сложете ги в малка тавичка  ( 20 см. диаметър) върху хартия за печене.Разбийте изварата със захарта на крем. Добавете едно по едно яйцата, лимоновият сок и ваниилията. Излейте сместа върху подложката. Сложете в предварително загрята фурна на 180* и печете около 30-35 мин.
През това време разбийте белтъка на сняг добавете захарта. Като станат меки връхчета добавете кокосовите стърготини.Бъркайте с шпатула. Извадете сладкиша и нанесете глазурата. Разпределете равномерно навсякъде. Върнете във фурната и допечете още 10-15 мин..
Оставете сладкиша да изстине напълно. Разрежете и се насладете!
Да ви е сладко!






вторник, 24 юни 2014 г.

СЛАДКА БАНИЦА С ПРАСКОВИ

Тази баницо-торта видях тук.Въпреки дългия работен ден рецептата ме заинтригува и реших да я направя. Промених  я малко, вместо сладко сложих пресни плодове. Много сочна и вкусна баница с вкус на праскови.


Продукти
  • 500 гр кори за баница
  • 7 яйца
  • 400 г заквасена сметана
  • 250 гр. извара или крем сирене
  • 10 с.л. захар 
  • 3 праскови
  • 1 с.л. нишесте
  • 3 с.л.захар за изварата
  • 1 яйце
  • 60 г масло
  • 60 мл олио


Начин на приготвяне:
  • Загрейте заедно маслото и олиото. Изчакайте да се разтопи маслото и отстранете от котлона.
  • В тава (кръгла, с диаметър между 26 - 28 см) сложете хартия за печене.
  • Разбийте в купа яйцата, сметаната, захарта и ванилията.
  • Корите разрежете на две по дължина.
  • Започнете да редите лентите кори в тавата, като ги разпределяте като ветрило, със застъпване около 3 - 5 см. (да обхващат и стените на тавата)
  • Поръсете с малко мазнина и повторете още едно подреждане на кори (така ще си подсигурите по-стабилно дъно на баницата).
  • Поръсете отново с малко мазнина.
  • След това излейте около 1/5 - 1/6 от сместа с яйцата и сметаната. С помощта на лъжичка намажете и корите, които са в ролята на стена.
  • Отгоре разпределете пак ветрилообразно кори за баница.
  • Крема сиренето или изварата разбийте със захарта ,яйцето и нишестето.
  • Обелете прасковите и ги нарежете на кубчета.
  • Смесете крема сиренето със нарязаните праскови.
  • Върху корите напръскайте малко мазнина и с малка лъжичка сложете купчинки от крем сирене.
  • Налейте част от яйчната смес (около 1/4 - 1/5 от останалото количество)
  • След това пак ред кори, мазнина и само яйчна плънка.
  • Нов ред кори, мазнина, крем сирене с прасковите, малко от яйчната смес. После отново кори и така, докато не свършат съставките. Не забравяйте да мажете и стените.
  • Завършваме с ред от кори, намазваме с мазнина, а ако ни е останала от течната плънка, намазваме и с нея (при мен е само с мазнина).
  • Загряваме фурната на 180 (С) градуса.
  • Поставяме да печем баницата,  като отгоре поставяме алуминиево фолио. 
  • Пече се по-дълго, на не много силна фурна и покрита, за да не прегорят корите по стените.
  • Когато започне същинското печене, баницата започва да се надува. От този момент засечете около 20 - 30 минути. След това извадете от фурната и оставете да се охлади, както си е в тавата.
  • Напълно изстинала може да я извадите от тавата с помощта на хартията.
  • За финал я поръсих с пудра захар.