неделя, 20 юни 2021 г.

Маслен сладкиш с плодов пълнеж


 Рецептата е взаимствана от Тук,

Много са точни и хубави рецептите на Вали 

Сладкиша е изумителен! Аз избързах с рязането,но това не попречи на вкуса!

Аз направих доза и половина и пекох във форма с диаметър 24 см.

Продукти 

За блата: 220 г брашно 40 г Захар 120 г масло 1/2 ч л бакпулвер 2 жълтъка 1 суп л заквасена сметана ( или кисело мляко) 1 ванилена захар щипка сол

за плодовия пълнеж По 250 г вишни и череши 80-100 г захар 20 г нишесте 40 мл вода 1/3 ч л лимонена киселина 20 г масло

белтъчна смес 2 белтъка 300 г кремообразна извара ( или заквасена сметана) 100 г захар 15 г нишесте

за трохите: 30 г масло 30 г захар 50 г брашно


Начин на приготвяне

Почваме от плодовия пълнеж,махаме костилките на вишните и черешите,поставяме ги в съд с дебело дъно и добавяме захарта. Слагаме на котлона и варим около 15- 20 Мин като още в началото прибавяме лимонената киселина и маслото.След 15 Мин размиваме нишестето с водата и с постоянно бъркане го добавяме към плодовата смес,варим до сгъстяване. Изсипваме сместа в тава и оставяме да изстине.

Пресяваме брашното със бакпулвера добавяме студеното масло и солта и претриваме да се получат трохи. Прибавяме жълтъците и заквасена сметана ,ванилената захар и замесваме тесто,не е необходимо много месене просто да се споят съставките. Поставяме във фолио за свежо съхранение и прибираме в хладилник докато направим белтъчната смес. Разбиваме белтъците със щипка сол на сняг,добавяме постепенно захарта и продължаваме с разбиването твърди връхчета. Изварата се разбива за кратко и се добавя постепенно към белтъците.

Подгответе форма за торта с падащи страни. Сложете хартия за печене. Разточете тестото с по -голям диаметър за да се образува борд. Изсипете изстиналата плодова смес,върху нея нанесете белтъчната

За трохите смесете съставките и претрийте ,разпределете ги от горе. Печете сладкиша на 170* за 60 Мин. 

Оставете сладкиша да изстине напълно във формата,дори го приберете след това в хладилник за 1-2 часа и след това свалете ринга. 

Уверявам ви ще се насладите на нещо много вкусно!

Да ви е вкусно!








понеделник, 7 юни 2021 г.

Торта Павлова

 Лека,нежна и вкусна!

Продукти 

5 белтъка 

300 гр захар 

2 с.л. нишесте 

2 с.л. ябълков оцет или лимонов сок 

щипка сол

ванилия 

За ягодовия сос 

100гр ягоди 

1 с.л. захар 

За крема 

250 мл.течна сметана 

250 гр маскарпоне 

300-400 гр ягоди 

Начин на приготвяне 

Отделете внимателно белтъци от жълтъци. Купата в която ще разбиете трябва да е идеално чиста.

Почнете да разбивате белтъците със щипка сол на най - ниската степен на миксера като увеличавате скороста постепенно. Като стане на сняг добавяте постепенно захарта и продължавате разбиването. Трябва да остане твърда сместа,като се обърна купата да не изпада от сместа. Добавете оцета или лимоновия сок и нишестето  и бъркайте още малко. Очертайте си кръг с диаметър 24 см. на хартия за печене и я обърнете с начертанието към тавата. Изсипете белтъчната смес и оформете кръг. С лъжица леко направете вдъблатина,като изтегляте сместа в края на кръга и образувате борд. С лъжица може да направите шарки . Печете в предварително загрята фурна на 120 * за около 1.45 мин. Изключете и леко отворете врата и оставете блата да изстине напълно.

Ягодовия сос,направете като намачкате ягодите и добавете захарта,сложете на котлона и варете до извираме на сока. Оставете да изстине.

За крема разбийте сметаната до меки връхчета и добавете маскарпонето. Аз не добавих захар защото сметаната беше подсладена.

Напълнете блата с крем,оформете ,с лъжица нанесете от соса като оставите малко. Ягодите нарежете и ги наредете върху крема. Полейте с останалия сос. Може да сервирате веднага! 

Да ви е сладко!