Видях тази торта в блога на Христина .
Много вкусна и лека торта.
Снимките не станаха много добре но ...понякога и това се случва.
За блатовете от бутер тесто
800 гр. бутер тесто за два блата
За третия блат
2 яйца
180 брашно
180 гр захар
50 гр краве масло разтопено
200 мл. течна сметана
1 бакпулвер
кората на 1 лимон
сока на 1/2 лимон
ванилия
За крема
500 мл. прясно мляко
170 гр захар
4 жълтъка
5 с.л. с връх брашно
200 мл. течна сметана
ванилия
За сиропа
200 мл. вода
100 гр захар
пудра захар за поръсване.
Начин на приготвяне
Почваме от крема:жълтъците се разбиват със захарта, прибавя се брашното и се разрежда с малко от млякото .Останалото мляко се затопля до завиране.
Горещото мляко се добавя на струйка към яйчената смес. Връща се на котлона и се вари до сгъстяване. Крема се покрива със стреч фолио за да не хване коричка. Оставя се да изстине напълно.
Сваряваме сиропа и го оставяме да изстине.
Яйцата за та третия блат се разбиват със захарта до побеляване.
Добавя се разтопеното масло ,не трябва да е горещо.
Брашното се пресява с бакпулвера и се добавя на порции като се редува със сметаната.
Накрая се прибавя настърганата лимонова кора и сока от половината лимон.
Сместа се изсипва в тава с размери 33см -24см. Може да го изпечете и в кръга тава , имайте в предвид ,че в същата тава трябва да се изпекат и блатовете от бутер тесто.
Печете в предварително загрята фурна на 180 * за 20-25 мин.
Оставете блата да изстине.
Всеки лист от бутер тестото се разточва леко, надупчва се с вилица ,поставя се в същата тавичка в която изпекохме другият блат ърху хартия за печене. Пече се в предварително загрята фурна на 180 * за 10 - 15 мин..
Сметана се разбива до плътност .
Изстиналият крем се поставя в дълбока купа и се разбива с миксер.Към него се добавя разбита сметана и се разбърква със шпатула до хомогенност.
Ако е необходимо изравнете блатовете.
Сложете единият бутер блат в поднос и върху него нанесете половината от крема. Следва опеченият блат,сиропира се и върху него нанасяме останалият крем. Накрая се поставя и вторият блат от бутер тесто. Тортата се прибира в хладилник за 3-4 часа ,най добре за цяла нощ. Преди сервиране поръсете обилно със пудра захар и се насладете.
ДА ВИ Е СЛАДКО!
Няма коментари:
Публикуване на коментар