За тестото
300мл. хладка вода
1 пак. суха мая
10.гр.
4 с.л. олио
1ч.л. сол
1 ч.л.захар
брашно за меко тесто
Разтворете маята в топлата вода,сложете захарта и 3-4 с.л. брашно и оставете да шупне.
Сложете 1/2 кг. в съд добавете солта и олиото ,излейте шупналата мая и замесете меко тесто.Ще трябва да добавите още брашно. Оставете да втаса
Може да използвате и друго тесто за пица по ваш избор.
За соса
1 1/2 буркан стерилизирани домати
3-4 с.л. олио
1 ч.л. мед
4-5 скилидки чесън
сол на вкус
За пълнежа на пицата
200 гр филе( салам ,шунка)
150 гр кашкавал( моцарела)
мащерка
и още
250 гр кашкавал за поръсване върху пицата
Начин на приготвяне:
Пасирайте доматите и ги сложете в съд с олиото и меда да се посгъстят( около 10 мин. да поврат).Махнете ги от котлона и нарежете чесъна
Разточете тестото с дебелина около 5 мм. и го нарежете на квадрати с размери 5см-5см.
Нарежете филето и кашакавала на кубчета,поръсете с мащерката.
Във всяко квадратче сложете по малко от филето и кашкавала. Съберете краищата на вързопче и ги оваляйте на топка. Получават се 30 топчета.
Оставете ги около 30 мин.
Сипете 2/3 от доматената смес в тава с размери 25см./30см.,наредете топчетата върху соса.
Сложете с лъжица останалия сос върху всяко топче.
Настържете отгоре кашкавала.
Печете в предварително загрята фурна на 220* за 40 -45 мин.
Оставете ястието да изстине за 10 мин и му се насладете с чаша вино или бира.
Приятен апетит!
По желание на "клиента" настъргах още кашкавал :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар