Доста рецепти има за тази торта и от всички се вижда ,че тортата е много специална.
Затова реших да я направя за много светъл празник -КОЛЕДА.
Малко промених рецептата разрязах блата на две вместо три кори, обичам да има повече крем и по-малко блат. Но вие решавате как да си я направите,само може да ви уверя ,че е безумно вкусна торта.
Продукти за блата:
5 яйца
100 гр черен шоколад
150 гр захар
70 гр брашно
1 бакпулвер
1 ванилия
30 гр галета
3 с.л. смлени лешници( орехи)
70 гр масло
За крема
0,500 гр маскарпоне
0,500 мл. течна сметана
0,400гр течен шоколад
0,100гр запечени едро смлени лешници ( орехи)
0,100 гр вафли с лешников крем ( в моя случай 200 гр.)
За глазурата и украсата
200 гр черен шоколад
150 гр сметана
За сиропиране на блата
100 мл кафе еспресо с малко ром за разкош( по желание)
1ч.л. захар
Начин на приготвяне:
Разтопете на водна баня или в МФ маслото и шоколада,оставете да изстинат.
Разделете белтъци от жълтъци,разбийте белтъците на сняг
Жълтъците разбийте със захарта,добавете брашното с бакпулвера като бъркате със шпатула вече ,ванилията,галетата ,разтопеният шоколад и накрая белтъчния сняг. Бъркайте бавно за да не спадне сместа.
Във форма за торта с размер 26 см сложете хартия за печене изсипете сместа и печете в предварително загрята фурна на 200 гр за 30 мин.
Оставете блата да изстине напълно и го срежете напречно на три платки ( в моя случай на две)
За крема, разбийте маскарпонето с течния шоколад и смесете с разбитата течна сметана. Бъркайте със шпатула до хомогенност. Отделете в една купа малко крем за измазване.
Сложете единия блат(добре е да оставите най-долният блат за най-отгоре за да ви е равна тортата )във форма със свалящи се стени ,сиропирайте с 1/3 от кафето сложете крем, поръсете запечените ядки, и поръсете с нарязаните вафлички, така процедираме и с останалите блатове и крем. Измажете с малко крем отгоре и я сложете в хладилник за няколко часа.
След като сме я извадили от хладилника,свалете ринга и измажете тортата с крема където сме оставили.
Разтопяваме,шоколада на водна баня и част от него сипваме във пош,хартиена фунийка и върху хартия за печене рисуваме разни фигурки за да декорираме тортата.
Оставяме фигурките да стегнат.
В останалият шоколад сипваме предварително загрятата сметана и бъркаме до гладък крем, аз го прецеждам докато е горещо за да стане гладка глазурата.
Залейте тортата и я оставете да стегне в хладилник.
Украсете я с вече стегналите фигурки или по ваше желание.
Р.Р. Аз както обясних в началото изрязах блата на две, сложих крем орехи и нарязаните 200 гр вафли( те играеха роля на среден блат), но вие го направете по ваше осмотрение.
Да Ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар