сряда, 29 януари 2014 г.

ХЛЕБЕН ЯБЪЛКОВ ДЕСЕРТ

Продукти:
1 бял тостерен хляб
5-6 ябълки( средно големи)
3-4 лъжици мед
канела
масло
олио
За заливка:
1/2 л. прясно мляко
5 яйца
1ч.ч. захар
 ванилия
 Начин на приготвяне:

Изрежете корите на филиите и ги изпържете в сгорещената мазнина( маслото и олиото)
В подмазана тавичка наредете един ред от изпържените филии.Върху тях разстелете пласт от обелените и настъргани ябълки.Поръсете с канелата и меда.Покрийте плънката с още един пласт от пържените филии.Разбийте яйцата със захарта добавете млякото и ванилията.
С тази смес залейте сладкиша. Печете в предварително загрята фурна на 180* за 30-35 мин.
Оставете да изстине и поръсете с пудра захар.

Предположение: може да добавите и смлени орехи!





неделя, 26 януари 2014 г.

ТОРТА" РАФАЕЛО"

Такава торта беше направила за рождения си ден моята приятелка д-р Н. Николова.
Останах очарована( и не само аз) от невероятния вкус на шоколад, сметана и кокос.
Тази торта не е много евтина, но за специален повод си заслужава, става голяма за много хора. Аз  направих  от тази доза две по- малки торти за РД на сина ми Здравко.
Рецептата е от тук.
 Не се плашете от многото писане, тортата не е никак сложна.

Продукти за първия блат

3 яйца
100 гр. захар
100мл. олио
100мл. прясно мляко
100 гр. захар
200 гр. брашно
1 бакпулвер
За сиропиране на  блата
2/3 ч.ч. подсладено мляко( може да сложите вътре и  кокосов ликьор )

Разбиват се белтъците на сняг  и постепенно се добавя 100 гр захар.
Жълтъците се разбиват със останалата захар на крем, добавя се олиото и млякото, постепенно и по- малко се прибавя и белтъчният сняг като се бърка със шпатула.
Печете в предварително загрята на 180 гр фурна в голяма тава 42 - 29см. (аз ползвах кръгла форма за торта с диаметър 26 см., понеже направих две торти) върху хартия за печене около 20 -25 минути.
За втори блат:
5 белтъка
150 гр захар
150 гр кокосови стърготини
2 с.л. брашно
1/2 пакетче бакпулвер
ванилия
 Разбиват се белтъците на сняг, постепенно се добавя захарта.Със шпатула се добавя кокосовите стърготини, брашното, бакпулвера и есенцията. Бъркайте внимателно до хомогенна пухкава смес.Печете в загрята фурна на 180* върху хартия за печене 20-25 мин.

За крема:
700 мл. сметана
750 гр бял шоколад
1-2 ч.л. кокосов ликьор( може и без него)
1/2 пакетче желатин( 5 гр.)

Загрейте сметаната ( да не завира) добавете начупения шоколад и бъркайте докато се разтопи и се получи гладък крем. Желатина разтворете в 2-3 лъжици вода, след това го сложете на водна баня да се разтопи. Добавете го към сметаната и шоколада. Оставете да изстине.
Препоръка : Докато се пекат блатовете направете крема за да спестите време.

Сглобяване на тортата:
Сложете  първият блат в подходящ поднос и сиропирайте. Нанесете половината от крема , вторият блат и останалия крем.
 Поръсете обилно със кокосови стърготини.
Хубаво е да престой една нощ в хладилник преди поднасяне.












ТОРТА ЗА 50 ГОДИШНИНА

Малко късно качвам тази торта която направих за 50 годишнината на моя съпруг,  но имаше ред причини с които не бих искала да ви занимавам.
Много се чудех какъв крем да измисля и накрая събрах от няколко  рецепти идеи и се получи нещо фантастично( за всички които опитаха тортата) :)
Моля да ме извините за снимките но ги направих непосредствено преди рязането на тортата, и нямаше време за по добро фото :)

Продукти:

4 яйца
270 гр едро смлени орехи
1/2 ч.ч. брашно
1 ч.ч захар
1 бакпулвер
2 с.л. какао

 За крема:

400 гр крема сирене ( или извара)
400 гр заквасена сметана
1 бял шоколад
1 кутия кондензирано мляко 9%
1/2 ч.ч. захар
1 пакетче желатин

 Начин на приготвяне:

Разбийте белтъците на сняг, добавете по- малко половината захар. Отделно разбийте жълтъците с останалата захар на крем. Смесете брашното с бакпулвера и какаото и го прибавете по малко към жълтъците като редувате  една лъжица от брашното  една  от белтъците. Добавяте и по малко от орехите. Бъркайте със шпатула бавно за да остане пухкава сместа.Разделете сместа на две и изпечете 2 блата ( тавичката ми беше с размери 28 см. диаметър)на 180* върху хартия за печене. Оставете да изстината напълно.
За крема, разбийте на гладък крем крема сиренето или изварата със захарта.
Добавете сметаната и разбъркайте със шпатула.На водна баня или в МФ разтопете шоколада и при непрекъснато бъркане го излейте в крема , добавете и кондензирано мляко..В купа изсипете желатина и добавете 4-5 с.л. вода да набъбне.На водна баня  го разтворете  и сипете в крема.
ЗАБЕЛЕЖКА: Крема сиренето( изварата) и сметаната трябва да са със стайна температура.

Оставете крема около 30 мин. на хладно( хладилник) да стегне малко.
Сложете единият блат във форма за торта със свалящи се страни ( добре е да е по голяма от блата за да има крем и отстрани) сипете 2/3 от крема , другият блат и останалият крем. Загладете и оставете на хладно да стегне. Украсете по желание!





събота, 25 януари 2014 г.

КЕКС СЪС СЛАДКИ ЛИМОНОВИ ТРОХИ


Продукти за тестото:

175 гр. масло
175 гр. кристална захар
3 яйца( леко разбити)
225 гр брашно
1 1/2 ч.л. бакпулвер
2с.л. прясно мляко
настъргана кора от един лимон
сока на 1/2 лимон и 1/2 портокал

 За сиропиране на кекса :
сока на 1/2 лимон и 1/2 портокал
3 с,л, мед

За лимоновите трохи:
настъргана кора от 1 лимон
3-4 с.л. ситна кристална захар

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180*. Разбийте маслото със захарта на пухкав крем. Без да спирате да разбивате,на порции добавете яйцата, като сипвате по малко брашно, ако сместа почва де се разслоява. Прибавяте останалото брашно с бакпулвера, добавете млякото, лимоновата кора и сока от лимона и портокала. Сложете силиконова форма за кекс ( моята беше продълговата) в тавичка и сипете във формата сместа.Печете кекса около 50 минути,като проверите готовността  с клечка.
Докато кекса се пече, направете лимоновите трохи.Сложете в купичка лимоновата кора. на порции сипете захарта, като добре разбърквате за да се получат трохи. Преместете ги върху лист хартия за да позасъхнат.
Когато кекса е почти готов, загрейте сока и меда.  Надупчете  кекса със клечка за зъби или дървен шиш на няколко места.Полейте навсякъде кекса и го оставете да изстине.
Поръсете със лимоновите трохи.



















четвъртък, 23 януари 2014 г.

ВКУСНО СВИНСКО ИЛИ ПИЛЕШКО

Продукти:
1кг. свинско месо или едно пиле
250 -300 гр. гъби
200-250 гр. кашкавал
500-600 гр. картофи
500-600 мл. прясно мляко

За соса:
3-4 с.л. с връх брашно
 около 100 гр масло
сол
черен пипер
копър

Начин на приготвяне:

Сваряваме месото( ако ползвате пилешко го обезкостяваме)и го нарязваме.Сваряваме картофите и ги правим на пюре, овкусяваме със сол, черен пипер и копър.Запържваме брашното в маслото до златисто.Прибавяме и прясното мляко.Поръсваме с подправките. Махаме от котлона и на друго място запържваме измитите и нарязани  гъби, също в масло.След няколко минути прибавяме и месото.Отгоре поливаме със половината от соса.Изсипваме всичко в тава.Около месото с лъжица разпределяме картофеното пюре.Поливаме всичко с останалия сос .Настъргваме кашкавала и запичаме до златисто.
Да ви е сладко!







неделя, 19 януари 2014 г.

СЛАДКИШ С ЯБЪЛКИ И КОНДЕНЗИРАНО МЛЯКО

Много бърз и вкусен десерт!

Продукти за блата:

2 пакета чаени бисквити
1 пакет масло от 125 гр.

 За пълнежа:
3 жълтъка
3 средно големи ябълки
1 кутия кондензирано мляко 9 %
сока на 1/2 лимон

и още
3 белтъка
 4-5 с. л захар

Начин на приготвяне:

1.Бисквитите се смилат и се смесват със мекото масло.
2.Сместа се разстила в тавичка с размери 25-20см.
3.Оформете борд.
4. Запечете в предварително загрята фурна на 180* за 10  мин до леко златисто
5. Разбийте жълтъците с тел и смесете с кондензираното мляко и лимоновия сок.
6.Обелете ябълките и ги нарежете на кубчета.
7.Сложете ябълките върху запечената подложка и ги залейте със яйчената смес.
8. Разбийте белтъците със захарта на сняг и ги нанесете върху крема.
9. Запечете за още 25 мин.
10. Оставете да изстине и нарежете на парчета.
11. Насладете се на тази прелест с чаша кафе .