вторник, 26 ноември 2013 г.

ШОКОЛАДОВО- ЯБЪЛКОВА ТОРТА

Невероятен аромат, сочна и вкусна.







Продукти за блата
5 яйца
200 гр захар
200 мл. олио
250 гр брашно
30 гр какао
1 бакпулвер
1 ванилия
2 ч.л. ром ( по желание)

Крем :
4 ябълки ( средно големи)
150 гр захар
120 мл. вода
3 л. ром
200гр маргарин
100гр натурален шоколад

Глазура:
100 гр шоколад
50 мл. прясно мляко
2 с.л. олио

Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата със захарта на пухкав крем. Добавете олиото, след това какаото примесено с брашното и бакпулвера. Сложете и рома. Изсипете във форма ( 24- 26 см) със свалящи се страни в която сте сложили хартия за печене. Печете на 180* около 40 мин. Оставете блата да изстине напълно.
За крема: обелете ябълките и ги нарежете на парчета. Сложете ги в съд за варене и добавете водата и захарта.  Оставете  ги около 5 мин да врат. Махнете ги от котлона и ги пасирайте горещи. добавете в тях маргарина и шоколада да се разтопят.
Разрежете изстиналият блата на две като оставите по голяма част за основа. Разрязаната горна част от блата раздробете в крема и изсипете върху блата ( като го оставите във формата). Оставете тортата в хладилник да стегне.
За глазурата: сложете на водна баня шоколада , млякото и олиото и бъркайте докато се получи гладък крем. Излейте глазурата вурху тортата. Оставете да стегне.
Насладете се на страхотният вкус!


неделя, 3 ноември 2013 г.

БЕЗУМНО ВКУСЕН ЗАХАРЕН ПИРОГ

Много просто и лесно за изпълнение, а е толкова вкусно!
 Една страхотна и по- различна закуска!
Заливката от сметана става като крем и е....мммм -прекрасно!
Предварително се извинявам за лошото качество на снимките но са правени с мобилен телефон :(
Ще кача хубави снимки като повторя рецептата ( а това със сигурност ще стане) , но нямах търпение да споделя тази прелест с вас приятели!

Продукти:
280 гр брашно
2 ч.л.  суха мая
2 яйца
100мл. прясно мляко
100 гр разтопено масло
щипка сол
ванилия
1 с.л. захар

За поръската
100 - 150 гр захар
50 гр масло
 За заливката:
200 гр заквасена сметана ( може и течна)
2 с..л. захар ( ако ползвате течна посладена сметана не слагайте повече захар)

Начин на приготвяне:
1. В топлото мляко разтворете маята и 1 с.л. захар.
2.Добавете разбитите яйца и разтопеното масло.
3. Бъркайте с лъжица и сипете брашното.
4.Тестото е меко и лепкаво.
5.Оставя се на топло да втаса.( аз загрявам фурната на 50*, изключвам и слагам покритото тесто вътре)
6. Изсипете тестото в малка тавичка  с размери 20см./20 см. предварително намаслена с олио.
7.Разпределете равномерно тестото с намазнени ръце.
8.Оставете още 30мин да втасва.
9. Намаслете палеца и направете дупки в тестото ( навсякъде. доколкото е възможно)
10. Претрийте захарта и мекото масло( на стайна температура) на трохи.
11.Посипете  сладкиша.
12. Печете в предварително загрята фурна  на 180* за 25-30 мин.
13. Извадете и залейте със сметаната.
14. Върнете във фурната за още 8-9 мин.

 Насладете му се топло и студено!




четвъртък, 31 октомври 2013 г.

ЧИЙЗ КЕЙК С ЯБЪЛКИ

Продукти:
за блата
300 гр бисквити PETIT( може и обикновени или чаени , въпрос на предпочитание)
180 гр масло
2-3 с. л. захар
2-3 с.л. мед

за пълнежа:

350 гр извара( аз ползвам на Елби)
1 ч.ч захар
400 гр заквасена сметана
4 яйца
настъргана кора от 1 лимон
ванилия

За розите и укарасата
 5-6 ябълки
2-3 лъжици мед
 Начин на приготвяне:

Натрошете бисквитите , аз го правя като ги изсипвам в плик и с точилката минавам няколко пъти отгоре.Смесете ги със захарта и меда.Разтопете маслото и го изсипете в бисквитите.Хубаво разбъркайте с ръка.Получават се трохи. Разстелете сместа във форма за торта със свалящи се страни. Намажете стените на формата с масло. Хубаво притиснете сместа като направите и борд ,ако трябва леко си намокрете ръцете с вода.Става и с чаша с равно дъно да притискате бисквитената смес за да се получи хубав блат.
Оставете в хладилник докато направите пълнежа.
Сложете изварата в дълбок съд, добавете захарта и  разбийте с миксера на хубав , гладък крем.
 Отначало става на трохи но като продължите с разбиването се получава крема. Добавете лимонената кора , ванилията и едно по едно яйцата като продължавате с разбиването, накрая добавете и сметаната. Изсипете сместа върху бисквитеният блат. Идва ред на ябълковите рози , идеята взех от Йоли от тук  можете да видите точно как се правят. Не бих могла да ви го представя по точно.Правите розите и ги слагате в пълнежа намазвате с меда и печете в предварително загрята фурна на 170 градуса  около 40 мин или до златист цвят на пълнежа. Извадете от фурната и оставете да се охлади напълно без да отваряте формата.

Забележка: Не се тревожете, че пълнежа е още мек. Точно така и трябва - леко да се движи при разклащане. Когато изстине той ще се стегне и ще стане кремообразен. Ако го препечете има опасност да стане твърд и сух.
Да ви е сладко !

За съжаление не можах да снимам парче- просто се изяде :) !


вторник, 29 октомври 2013 г.

СЛАДКИШ С ПЕЧЕНИ ДЮЛИ


Доста се чудех какво да измисля с едни дюли които бяха тръгнали  да се развалят :) Нарязах ги на парчета, посипах ги с малко захар и 2 с.л. масло и ги запекох.
 Това не ме задоволи и спретнах ей тази прелест :)

Продукти за тестото:

125 г меко масло
3 с.л.захар
1 ванилия
настъргана кора от 1/2 лимон
1 яйце
200 г брашно
1/4 ч.л.бакпулвер

За пълнежа
4 средно големи дюли
2 с.л. захар
2 с.л. масло
1 кутия кондензирано мляко  9% ( 395 гр)
100гр. орехи
Начин на приготвяне:

Почваме от дюлите, изчистваме и ги нарязваме на филийки, слагаме ги в тавичка и ги поръсваме със захарта и маслото. Запичаме ги за 15 мин в предварително загрята на 180 * фурна. Оставяме ги малко да изстинат.

 Разбъркайте маслото със захарта и ванилията. Прибавете яйцето и лимоновата кора. С брашното, предварително пресято с бакпулвера бързо замесете меко тест.
.Отделете една топчица с големина на яйце от тестото за настъргване отгоре( замесете я с още малко брашно да може по лесно да се стърже)
Покрийте дъното на тортена форма с хартия за печене. Сложете 2/3 от тестото върху нея и с пръсти го разнесете равномерно по дъното на формата. Не е необходимо да го разточвате на кора и после да го прехвърляте във формата. Така е много по-лесно. С остатъка от тестото направете тънки фитили и ги залепете по страницата на формата. Отново с пръсти притиснете и оформете висок борд.Разпределете  дюлите отгоре, посипете със едро нарязаните орехи и ги залейте със кондензираното мляко. Настържете отделеното тесто и печете на 180 * около 40-45 мин или до хубав златист загар.

Да ви е сладко!








понеделник, 28 октомври 2013 г.

ТУРШИЯ - ГРЪЦКА САЛАТА

Рецептата видях от в. ЛАКОМНИК" на Маруся Димитрова от Попово. Направих някои промени и останах много доволна от резултата
 Благодаря !
Продукти:
1/2 кг. маслини
2 кг. зелени домати
1/2 кг. люти чушлета пукани( може и сладки)
1 кг. моркови
2 кг.  месести чушки ( червени и зелени)
магданоз
копър
 чесън
 За маринатата:
1ч.ч вода
1 1/2 ч.ч. оцет
1 к.ч. олио
5 с.л сол
400 гр захар
 и още
аспирин или салицил

 Начин на приготвяне:

 Зеленчуците се измиват и нарязват Заливат се със студената марината и престояват 24 часа като от време на време се разбъркват.
След това се напълват бурканите. Слага се аспирин ( по 3 хапчета на компотен буркан)  или салицил( 1гр. на компотен буркан).Аз ползвам салицил.Затваряте и разклащате да може салицила или аспирина да се разтвори .
 Прибират се на хладно!









ШОКОЛАДОВO - КАРАМЕЛЕН СЛАДКИШ

Продукти:

200 гр захар
170 гр маргарин
150 гр брашно
200 гр +4 с.л. течна сметана( ако ползвате подсладена намалете захарта)
45 гр какао
1/2 ч.л. сода
1/2 ч.л. бакпулвер
2 яйца
кората на един лимон

Глазура:
50гр черен шоколад
50 гр бял шоколад 2 с.л. олио

Начин на приготвяне:
Карамелизирайте захарта, добавете маргарина и 4 с.л. сметана. Бъркайте  на слаб огън докато се разтопи карамела и маргарина.
В съд смесете сухите съставки.
Разбийте яйцата и сметаната и ги добавете към сухaтa смес.
Добавете поизстиналят карамел . Бъркайте до гладка хомогенна  смес.Прибавете лимоновата кора. Изсипете в малка тавичка ( 18 -20 см.) в която предварително сте сложили хартия за печене. Печете в предварително загрята фурна на 180* около 40- 45 мин.
Оставете сладкиша да изстине и го залейте с глазурата която приготвяте по следният начин:
разтопете шоколадите на водна баня (по отделно) със олиото.
Изсипете първо черният и тук там от белият шоколад като леко ги смесвате със върха на ножа. ЗАБЕЛЕЖКА:
 Може да ползвате само един вид шоколад!
  Оставете глазурата да стегне и му се насладете!







събота, 19 октомври 2013 г.

НАПУКАНИ ШОКОЛАДОВИ СЛАДКИ

Много изискани, меки и невероятно вкусни!


Продукти:
около 2 ч.ч брашно
1/2 ч.ч  какао на прах
2ч.л бакпулвер
щипка сол
1 пакетче масло( 125 гр)
3/4ч.ч кафява захар
1/4ч.ч захар
2 яйца
 ванилия
70 гр. настърган  шоколад
Около 1ч.ч пудра захар, пресята

 Начин на приготвяне:
 Пресейте брашното с какаото, бакпулвера и солта.
С миксер разбийте маслото със захарта до гладък крем.
Прибавете едно по едно яйцата и ванилията. Намалете оборотите на миксера и прибавете към масления крем сухата смес. Бъркайте докато се получи меко тесто. Прибавяме настъргания  шоколад и объркайте докато се размеси добре с тестото.
Покрийте тестото с фолио и поставете в хладилника за 1 час.
Загрейте фурната до 180С.
Покрийте две големи тави с хартия за печене.
Поставете пудрата захар в купа. Извадете тестото от хладилника. Взимайте по 1ч.л от тестото и оформете топчета. Топчетата оваляйте добре в пудрата захар и поставете върху хартията в тавата за печене, на около 5-6 см едно от друго.
 Печете докато топчетата се напукат и станат леко твърди на пипане, около 10-12 минути.(Внимавайте да не ги препечете, отвън стават твърди, но отвътре трябва да останат меки!) Готовите сладки оставете върху хартията до пълното им изстиване. Може да се съхраняват в добре затворена кутия до 1 седмица.
Дозата е за около 48бр.


сряда, 9 октомври 2013 г.

ПИЛЕ С ЛИМОНИ

Продукти:

4 пилешки плешки или бутчета
100 гр маслини нарязани ( аз сложих черни и зелени)
3 глави червен лук
4-5 скилидки чесън - нарязан
сока от един лимон
1 червена чушка
1 зелена чушка
1 пилешки бульон
1 ч.ч. топла вода за разтваряне на бульона
2 лимона нарязани на кръгчета ( махнете семките)
мащерка ( хубаво е да е прясна)
сол
черен пипер
1/2 к.ч. олио

Начин на приготвяне:
1. Сложете олиото в тиган да загрее и изпържете месото от двете страни до златисто.
2. Сложете ги в тавичка и в същата мазнина изпържете за кратко ( само да омекне) нарязаният на полумесеци лук.
3. Добавете нарязаните на жулиени чушки. 
4.Сложете и чесъна.
5. Разтворете бульона във водата и заедно със сока от лимона  излейте върху лука и чушките.
6. Добавете солта, черният пипер и мащерката.
7. Като заври го махнете и изсипете върху пилешкото месо.
8.Сложете тавичката в предварително загрята фурна на 180* за около 20 мин.
9. Извадете от фурната добавете нарязаните маслини и наредете кръгчетата лимони отгоре.
10. Печете още 15-20 мин.
Насладете се на невероятния вкус с чаша вино!





неделя, 22 септември 2013 г.

ЧЕСНОВА ПИТКА

Продукти:

250 мл. топло мляко
1 пакетче суха мая
1 ч.л.сол
1 ч.л.захар
1 яйце + един белтък
1 с.л. олио
 400- 500  гр брашно ( за съжаление никога не меря брашното)
 За чесновата  паста
чесън ( зависи колко искате аз сложих около 10 скилидки , бяха малки)
4-5 клонки магданоз
40 -50  гр. разтопено масло

жълтък за намазване

 Замесете меко тесто и оставете да втасва, през това време си направете чесноватат паста като счукате чесъна и магданоза с малко сол. Добавяте разтопеното масло и бъркате.
Разделете вече втасалото тесто на 4 топки. Всяка топка разточвате на правоъгълник и намазвате с пастата. режете на 4 ленти които слагате една върху друга. Режете на 4 равни парчета и ги редите в намаслена тава  изправени. Слагате първо по крайщата.
Оставете да втаса и намажете със разбития белтък.
Печете в загрята фурна на 180* до готовност.

 Има само един недостатък : МНОГО БЪРЗО СЕ ИЗЯЖДА :) :) :) 




  Ето, това остана  само!

КАРТОФЕНА ЗАПЕКАНКА

Много се чудех как да приготвя едно сварено домашно пиле.
 Реших пиле и гарнитура на едно
.Получи се голяма вкусотия!

Продукти:
1 1/2 кг. картофи
1 обезкостено пиле
100 гр топено сирене
2 чушки
2 яйца
50 мл. олио
сол
черен пипер
копър
100 гр кашкавал

Приготвяне
Сварете обелените картофи и ги намачкайте , добавете горещо олио  и подправките. Разбъркайте добре и добавете яйцата. Объркайте добре и ако трябва добавете малко от водата в която са врели.
В намаслена тавичка разстелете половината от пюрето, разпределете пилешкото месо, нарежете топеното сирене и чушката и  ги сложете върху месото.
Покрийте всичко с останалото пюре.
Сл;ожете в загрята фурна на 180* и печете около 30 мин.
Извадете и поръсете обилно с настърган кашкавал.
Печете до зачервяване!
Да ви е сладко!

Съвет:  Можете да импровизирате и да сложите всичко което обичате!






БАНАНОВИ МЪФИНИ

Мъфините с банан са изключително ароматни и много лесни за приготвяне!
1. 1 ½ чаена чаша брашно
2. 2 добре узрели банана
3. 1 есенция ванилия / 2 ванилии на прах
4. 1 чаена чаша захар
5. ½ чаена чаша олио
6. ½ чаена чаша кисело мляко
7. 2 яйца
8. 1 пакетче бакпулвер

Начин на приготвяне:

 в купа  с миксер разбийте яйцата и захарта и добавете останалите течни съставки – олиото и киселото мляко. Към така получената смес малко по малко, при непрекъснато бъркане добавете брашното смесено с бакпулвера. Накрая добавете и смачканите банани и ванилията и разбъркайте, но не с миксера, а с лъжица.
 Идва момента, в който трябва да изсипете сместа за банановите мъфини във формичките за мъфини. Аз го правя с помоща на лъжица за сладолед , много е удобно Ако ползвате силиконова форма за мъфини, леко намазнете отделните гнезда изсипете  сместа, като тя трябва да е ¾ от обема. Ако ползвате тефлонова форма с отделени гнезда, то сложете във всяко гнездо по една хартийка за мъфини и отново пълнете на ¾ от обема, тъй като при печене банановите мъфини ще се надигнат.. Печете мъфините на предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20-25 минути. Преди да извадите мъфините от фурната ги бучнете с клечка за зъби, за да проверите дали са изпечени,  клечката  трябва да остане суха.
Да ви е сладко!



САЛАТА "КАПРЕЗЕ" С ОРЕХОВ ДРЕСИНГ

За една салата:

 2 домата
1 моцарелка
3-4 скилидки чесън
босилек ( пресен)
ядките от два ореха
3-4 с.л. зехтин

 Нарежете доматите  и моцарелата на кръгчета и наредете в чиния като  ги редувате .
Скълцайте  ореховите ядки и чесъна ,добавете и босилека 
Разбъркайте като прибавите зехтина.
Наръсете навсякъде върху доматите и сиренето!
Може да украсите със маслинки!
  
Добавете и ракийка ..... НАЗДРАВЕ!


СИРОПИРАНА ПИТА СЪС СИНИ СЛИВИ

Тази рецепта видях от   тук , заинтригува ме и реших да пробвам.
 Много сочно и вкусно!

Продукти :
500 гр кори за баница
5 големи  яйца
1ч.ч. захар
1ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. грис
120мл. олио
1ч.л. бакпулвер
ванилия
1кг, сини сливи нарязани на четвъртинки

Сироп:
300 гр. захар
450 мл. вода
ванилия

 Начин на приготвяне:
 Първо почнете от сиропа за да може да изстине. Сложете захарта и водата в съд  на котлон и като заври оставете 3-4 мин. после махнете , добавете ванилията и оставете настрани да изстине.
Разбиват се  яйцата със захарта, добавя се олиото, киселото мляко и гриса с ванилията.
В намазана тава с олио се слага 1 кора маже се със сместа( аз слагах 6-7 с.л.).Поставете още една кора ,пак от сместа и така общо 4 кори.На четвъртата кора се слага смес и половината от сливите. Пак се слагат четири кори които се мажат ( всяка една) със смес. Добавете другите сливи и пак по същият начин остатъка от корите ( при мен бяха 5) . Оставете си 2-3 лъжици от сместа за отгоре . Разнесете по цялата пита и след това я нарежете на парчета. Печете в предварително загрята фурна  на 200* 10 мин. после намалете фурната на 180 * и печете още 40 мин.
Като извадите готовата пита залейте със сиропа.
 Оставете да изстине и се насладете на вкуса!