Продукти:
за блата
1 1/2 ч.ч. брашно
1 1/2 ч.л. бакпулвер
125гр. масло
4с.л. захар
2 яйца
още малко брашно за доомесване
ванилия
за плънката
700 гр. извара ( аз ползвам на Елби)
непълна чаша захар ( ако обичате по сладко сложете цяла)
4 жълтъка
2с.л. нишесте ванилия
200 гр. заквасена сметана
3-4 праскови
за суфлето
4 белтъка
7 с.л. захар
Приготвяне:
Брашното се смесва с бакпулвера , захарта и ванилията. Добавят се яйцата и мекото масло.Замесете меко тесто и приберете завито във фолио в хладилник за 30 мин.
За плънката разбийте с миксер изварата и захарта до получаване на гладък крем.Добавете жълтъците и нишестето като продължавате да разбивате. Прибавете сметаната и разбийте до хомогенна смес.В тава с размери 26-28 см. сложете хария за печене , разточете тесто( то е малко ронливо) сложете го в тавата като направите борд около 1 1/2 - 2 см.. Изсипете плънката и отгоре наредете нарязаните на филии праскови. Печете за 30 мин. на 180 гр.
През това време разбийте белтъците на сняг, добавете захарта и продължавате да разбивате до получаване на твърди връхчета :)
Извадете сладкиша от фурната и изсипете отгоре белтъчната смес.
Не се притеснявайте ако ви се струва още меко.
Върнете във фурната като намалите температурата на 150 градуса печете около 15 мин., изключете и го оставете вътре докато изстине.
Приберете в хладилник за 2-3 часа и му се насладете максимално!