събота, 13 март 2021 г.

ПАЙ ОТ БУТЕР ТЕСТО С КАРАМЕЛИЗИРАН ЛУК И СИРЕНА


 Пая е по рецепта на сина ми Ивайло,

ученика надмина учителя!

Уникална вкусотия !

Не бях правила досега карамелизиран лук и не бях и опитала.

Грешка голяма! От сега натам ще си го приготвям често!

Продукти за карамелизираният лук 

3 големи глави лук 

4-5 с.л. олио 

3с.л. захар 

2 с.л. оцет ( той слага балсамико,но аз нямах)

Още 

400 гр бутер тесто 

200 гр сирене бри 

3 триегълничета топено сирене 

100 грама кашкавал 

Може да го направите и с любимите ви сирена.

Начин на приготвяне 

Почваме от лука,нарязваме го на шайби и ги разделяме една от друга. В тиган с незалепващо покритие слагаме олиото и загряваме на слаб котлон,при мен на втора степен. Слагаме лука и капак. Така го задушаваме като бъркаме от време на време.След около 15  Мин като стане стъклен лука махаме капака и пържим като често разбъркваме. Като почне да се карамелизиран леко добавяме захарта и оцета. Не го оставяйте без надзор,разбърквайте често.Като стане карамелен го махнете от котлона. Оставете да изстине.  

В форма  с диаметър 24 см с падащи страни сложете хартия за печене и внимателно сложете бутер тестото да не се разкъса,крайщата да са от вън формата. Разпределете лука,след това нарежете сиренето бри,топеното сирене и поръсете с настъргания кашкавал. Загънете крайщата отгоре и сложете в предварително загрята фурна на 180 * за около 30- 35 Мин. Сервирайте топло!

Неустоим е,повярвайте!














петък, 12 февруари 2021 г.

Шоколадови бонбони

Меки, вкусни с хрупкава сърцевина!




 Продукти за около 25 бонбона 

250 мл.течна сметана 

250 гр черен шоколад 

Бисквити Милка 


Кокосови стърготини или какао за овалване

Начин на приготвяне
Загрейте сметаната до завиране,добавете в нея нарязания шоколад и оставете за 4-5 мин.след което бъркайте до гладка хомогенна смес. Сложете пластично фолио върху ганаша и оставете да престои най - добре за цяла нощ. Шоколадовите  бисквитки  нарежете  всяка на 4 парченца. От стегналия  ганаш загребвате със лъжичка  колкото искате да ви е голям бонбона 
,слагате вътре парченце бисквитка, оформяте и овалвате в кокосови стърготини или какао,аз ползвах стърготините. Слагате в хартиени кошнички и прибирате в хладилник за около 2 часа.  
Да ви е сладко! 

















вторник, 9 февруари 2021 г.

Бисквитки със сусамов тахан

 Рецептата е от Тук 

Много вкусни!

Продукти 

10 меки фурми 

1/2 ч.ч бял сусамов тахан 

120 гр масло 

3/4 ч.ч кафява захар 

щипка сол 

2 яйца 

1/2 ч.ч овесени ядки 

170 гр пълнозърнесто ръжено брашно 

1 1/2 ч.л. бакпулвер 

100 гр черен шоколад нарязан на дребно парчета.

 сусам за овалване

Начин на приготвяне  

Фурмите със захарта,маслото,солта и тахана пасираме в купа. Добавяме яйцата и продължаваме с пасирането. Прибавяме овесените ядки и пасираме. Накрая добавяме брашното с бакпулвера и разбъркваме. Получава се лепкава смес към която добавяме нарязания шоколад. Разбъркваме и слагаме в плик и във фризера за 20 минути. Оформяме топчета овалваме в сусам и ги редим на разстояние в тава върху хартия за печене. Печем в загрята фурна на 190* за 11 минути. Не ги препичайте,трябва да са меки. Оставете ги да изстинат в тавата. По същият начин процедираме и с другата тава.

Да ви е сладко!