неделя, 8 май 2016 г.

МАСЛЕН ПАЙ С ЯГОДИ И ИЗВАРА

Невероятно вкусно, ще се влюбите още от първата хапка.
Благодаря за пореден път на Ивана от
 https://buonafurcettaivana.blogspot.bg/2016/05/sbriciolata-sbriciolata-ricotta-e.html?showComment=1462731292470#c82371918638018601
за споделената рецепта.

Продукти

280 гр брашно
130 гр масло
120 гр захар
1 ч.л. бакпулвер
ванилия
настъргана кора от 1 лимон

за крема
300 гр извара
300 гр ягоди
3 с.л. захар

 Начин на приготвяне


В купа изсипете брашното примесено с 1 ч.л. бакпулвер. Добавете захарта, яйцето, всички аромати и нарязаното на малки парчета краве масло. 
С ръце започнете да бъркате продуктите докато станат на трохи. 
Оставете ги в хладилник за 30 мин.
Пасирайте изварата със захарта и ароматизирайте с една ванилия.
 Добавете нарязаните на малки парченца ягоди. 
Застелете тавичка (22см -24см.) с хартия за печене. Изсипете половината от маслените трохи, отгоре разстелете крема и покрийте сладкиша с останалите маслени трохи. Изпечете пая на 180 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 35-40 мин. Извадете го от фурната, поръсете с пудра захар и охладете.






ЕДНО ТЕСТО ДВА ДЕСЕРТА

Добре ,че са измислили пареното тесто.че както ми искаха еклери и бине суфле трябваше да бъркам де теста. Тази рецепта я имам от много години и никога не ми се е случвало да не стане.

Продукти

400 мл. вода
100 мл. олио
300 гр брашно
8 яйца
щипка сол

Крем за еклерите

650 мл. мляко
2 яйца
1/2 ч.ч. захар
4 с.л. с връх брашно
50 гр масло
ванилия
шоколад за украса

 За сиропа за бине суфлето
500 мл. вода
2 ч.ч.захар
ванилия
сока от половин лимон

 Начин на приготвяне на еклери

Сложете в съд водата олиото и щипката сол. Като заврат се прибавя цялото количество брашно и бъркайте с дървена лъжица до отлепване на смесета от стените на съда.
След леко охлаждане към сместа се добавете едно по едно яйцата.като се бърка непрекъснато до пълното им поемане от тестото. Аз разбърквам с миксера като слагам бъркалките за тесто.
От него с лъжица или с пош се оформят топчета или се шприцоват .
Пекат се в предварително загрята фурна на 180* около 20 мин  ,до зачервяване. Фурната се отваря едва в края на печенето. 
За крема
Яйцата ,захарта и брашното се разбиват с 200 мл. мляко. Останалото мляко се загрява до завиране и при непрекъснато бъркане се прибавя брашнената смес. Вари се до сгъстяване. След като махнете крема от котлона добавете маслото и ванилията.Оставете го да изстине и и го прехвърлете в пош и напълнете еклерите. Ако не разполагате със такъв просто отрежете капаче от еклера ,напълнете и сложете капачето.

За бине суфле
 Първо сваряваме сиропа от захарта и водата. Оставете го да изстине. Като е готово добавете лимоновият сок и ванилията. Изсипете сиропа в тава за да е по лесно поемането му от бухтичките.
От готовото тесто гребвате с чаена лъжица  и пускате в дълбок съд  със загрято олио ,пържите до готовност. Топчетата се обръщат сами в мазнината ,не ги бодете с вилица..
Когато са изпържени ги извадете с решетъчна лъжица и ги пускате направо в захарният сироп.
Обръщайте ги няколко пъти в сиропа за да могат да поемат добре от него.
Оставете в хладилник за 2-3 часа.
Да ви е сладко!.










четвъртък, 5 май 2016 г.

СВИНСКА ПЛЕШКА С ЯБЪЛКОВ СОС

Това ястие приготвих по идея на сина ми Ивайло.
Много изискано и вкусно1


Продукти

цяла свинска плешка( бяхме доста хора,ако сте по малко намалете количеството) около 2.5 кг.
2 пълни супени  лъжици мед
2 с.л. горчица
около50 мл соев сос
50 мл. зехтин
1 голям морков
6-7 скилидки чесън
черен пипер
мащерка
4-5 ябълки
сол
150 мл бира
30-40 гр масло
Начин на приготвяне

Измийте месото и го подсушете. Нарежете моркова на пръчици с дължина около 3-4 см.
Обелете чесъна. Направете прорези  с остър нож в месото и вкарайте по едно морковче и чесънче в тях. така шпиковайте цялото месо.
Смесете соевият сос,зехтина,горчицата,меда и подправките и намажете цялото парче месо.
Ябълките обелете и нарежете на филийки.Поставете ги в тава и върху тях сложете месото .
Полейте с бирата отстрани месото ,завийте с фолио и печете в предварително загрята фурна на 180 * за 2 часа.
След като минат двата часа махнете фолиото и полейте месото с отделеният сос на няколко пъти. Оставете месото за още 30 -40 мин или докато получи приятен загар.
Като се запече месото го прехвърлете в отделен съд, пасирайте ябълките и соса , накрая добавете   маслото да се разтопи.
Нарежете месото на тънички филийки полейте със вкусният ароматен сос и сервирайте.

ДОБЪР АПЕТИТ!