неделя, 28 февруари 2016 г.

СЛАДКИШ С КОКОСОВ ТОПИНГ - НОВА ИНТЕРПРЕТАЦИЯ

Това е един прекрасен ,сочен и ароматен сладкиш който правих преди много време и днес реших да се върна назад.
Направих малка добавка към него - нутела 6-7 ч.л. тук там, с което стана още по прекрасен!
Горещо ви го препоръчвам!
Рецепта за сладкиша е тук

Нутелата се слага тук там върху блата,след това се слага топинга  и се пече.
Моя сладкиш малко се по препече  ,но по някога се случва и това ,но и така не е зле,кокоса хрупа много е приятно.









вторник, 23 февруари 2016 г.

РУЛЦА С ПИЛЕ, БЕШАМЕЛ И ЧУШКИ

Скучаейки в неделния ден(което много рядко ми се случва) и  гледайки в ФБ кой какво е спретнал,се натъкнах на тези рулца на Севдалина Нейкова.
Нямаше време за размисъл, почнаха се веднага.
ВКУСНИ И СОЧНИ!
Благодаря на Севдалина Нейкова за споделената рецепта!

Продукти

за тестото
200 мл.топла вода
500 гр брашно
1 пакетче суха мая
50 мл. олио
1 яйце + 1 белтък
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол

За соса
300мл. прясно мляко
3 с.л. с връх и една равна с.л. брашно ( 70 гр)
1 яйце
сол
20 гр масло + 1 с.л. олио
черен пипер

За плънката
300 гр пилешко месо от гърдите
1 глава червен лук
20 гр масло + 2 с.л. олио
2-3 скилидки чесън
2-3 печени чушки( по рецепта са 2 пресни зелена и червена чушки)
сол ,мащерка
За  намазване
1 жълтък + 1ч.л. прясно мляко.

Начин на приготвяне
Пресейте брашното, направете кладенче и в него  сложете солта,захарта и маята.В чаша смесете топлата вода и олиото.Сипвайте по малко от водата в брашното и замесете меко не лепещо тесто. Оставете на топло да втаса.
През това време се заемете със соса, разбийте яйцето със 50 мл. от млякото до хомогенна смес.
В тиган сложете олиото и маслото да загреят сипете брашното и бъркайте леко да се запържи,Доливайте по -малко от прясното мляко и бъркайте да стане гладка без бучици смес.
Сипете при непрекъснато бъркане и яйцето.Оставете 2-3 мин.да къкри. Махнете от котлона и оставете да изстине.
За плънката , нарежете месото на дребно и го запържете добавете лука ,като поомекне сложете нарязаните чесън и чушки. Пържете докато се изпари водата.
Втасалото тесто разточете на правоъгълник 40-30 см. намажете със бешамела, разпределете плънката отгоре и навийте на руло. Нарежете на кръгове 4-5 см широки и ги сложете в тава с хартия за печене като оставите разстояние между тях.
Намажете ги с разбития жълтък и ги сложете в студена фурна да се пекат на 180 * до зачервяване.










  добавка шарена сол  мммм

неделя, 7 февруари 2016 г.

МАНДАРИНОВИ ПАСТИ

Рецептата е от сп."КУЛИНАРЕН ЖУРНАЛ" и както описват в списанието тези пасти са леки и нежни,тестото е без сода и бакпулвер а е удивително! А ароматният и фин мандаринов крем е трудно да се опише!
Направих някои допълнения като добавих заквасена сметана, а в крема  понеже не ми се сгъсти ,(може сока да ми бил повече понеже мандарините ми бяха големи) добавих малко нишесте.

Получи се една ПРЕЛЕСТ!

За блата

3-4 мандарини( аз сложих 3 защото бяха големи)
3 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно

За първият крем
200 гр заквасена сметана
1 пълна с връх с.л. захар

За втория крем
2 големи или 3 по-малки мандарини( като ги изстисках  сока ми беше 220 мл. )
70 - 80 гр масло
2 яйца
1/2 ч.ч. захар
1 с.л. нишесте
кората на една мандарина + 1 ч.л. захар

 Начин на приготвяне

Почваме от мандарините - измийте ги,обелете ги и ги нарежете на парченца.
Разбийте белтъците със щипка сол на сняг ,добавете половината от захарта .
Разбийте жълтъците със останалата захар  до побеляване.
Добавете  по-малко от белтъчния сняг към жълтъчната смес и бъркайте със шпатула внимателно.
Пресейте брашното и го прибавете към яйчената смес като бъркате  внимателно за да не спадне сместа.
Тестото трябва да се получи хомогенно и нежно.
Добавете в него парченцата мандарини и разбъркайте леко.


Намажете с масло правоъгълна форма за кекс,сипете в нея тестото и сложете да се пече в предварително загрята фурна на 180*  за около 40 мин .Проверете с клечка за зъби трябва да излезе суха като боднете блата.
Докато се пече сладкиша направете втория крем ,измийте хубаво мандарините,подсушете ги и настържете кората на едната ,изцедете сока от тях. ,отделете една кафейна чашка от него.   Останалият  сок сложете  в съд с дебело дъно и ги загрейте
Разбийте с тел или вилица яйцата,захарта и нишестето и отделеният сок до гладка смес.
На тънка струйка  сипете сместа към загрелия сок като бъркате непрекъснато,ако трябва намалете котлона за да не загори.
Варете до сгъстяване.


Махнете от котлона и добавете маслото ,бъркайте до разтварянето му.
Оставете крема да изстине напълно като от време на време бъркате за да не хване коричка.
Да сглобим вече всичко.
Изстиналият блат разрязваме по средата и по дължина  на две поставяме долната част на блата в плато  ,разбъркваме заквасената сметана със захарта  и намазваме блата,върху нея тук там слагаме по лъжица от мандариновия крем.
Захлупваме с другата част от блата. От горе нанасяме жълтия ароматен крем.


Оставете в хладилник за 2-3 часа ( при нас не можа да удържи толкова дълго)

Нарежете на пастички и им се насладете!