четвъртък, 27 август 2015 г.

ПЛОДОВО ЧУДО

Видях тази рецепта в Coolinarika , доста отдавна не съм приготвяла нищо сладко,искаше ми се нещо плодово ( сезона е такъв). Много рецепти съм правила от този сайт и всичко се получава перфектно. Така се получи и с този сладкиш наистина стана чудо,много плодове,сочен и ароматен. Горещо ви го препоръчвам!


Продукти:

5 яйца
15. с.л. захар
3/4 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. олио
20.с.л. брашно
1 бакпулвер
ванилия
1,5 кг. плодове ( праскови и сини сливи) хубаво е да се комбинират 2 или 3 вида плод
 2 с.л захар
2 с.л. брашно

Начин на приготвяне:

Разбийте белтъците на сняг като добавите още в началото щипка сол,добавете половината захар и бъркайте.
Разбийте и жълтъците с останалата захар.
В разбитите белтъци добавете като бъркате много внимателно с шпатула отгоре надолу жълтъците и останалите съставки ( млякото ,олиото,брашното,бакпулвера и ванилията).
Нарежете на парчета плодовете посипете ги със 2 с.л. захар и 2 с.л. брашно за да не потънат във сместа.
В тава ( моята беше с диаметър 28 см) сложете хартия за печене и излейте сместа,върху тестото разпределете плодовете.Печете в предварително загрята фурна на 180 * за 40- 45 мин.( аз малко го попрепекох :( )
Оставете  да изстине, посипете по-желание  с пудра захар.На другият ден сладкиша беше още по сочен,е ако остане за тогава.

Може да направите трохи от 1 с.л. масло, брашно и захар в еднакви количества и да ги разпределите отгоре върху плодовете преди печене ,получава се хрупкав слой отгоре.












СЕЛСКА ЛЮТИЧКА

Тази лютичка е характерна за кулския ни край.Рецептата ми я даде моята колежка и приятелка Цветомира.Много лесна ,елементарна  и много  вкусна. Количеството на продуктите е ориентировачно,всеки може да си сложи кое колко иска, въпрос на вкус и предпочитания.
Благодаря ти Цуре !


Продукти:
(за две порции)

1 глава лук средна големина
4-5 печени чушки
2-3 домата
150 -200 гр сирене
магданоз
сол

Начин на приготвяне

Нарежете лука на дребно ( аз го нарязах на полумесеци ,но е по -добре да е на дребно),скълцайте го с кълцаника ,добавете нарязаните на кубчета печени чушки и пак скълцайте.Нарежете на кубчета и червените домати и тях скълцайте леко.
Добавете натрошеното сирене и разбъркайте.Добавете нарязаният магданоз и ако има нужда от сол(зависи от сиренето колко е солено) добавете. Аз не добавих магданоз защото съпруга ми не го обича много.
Ако има и топла питка още по добре.

PS  На другият ден я направих ,но вместо червен лук скълцах 5-6 скилидки чесън ,уверявам ви стана още по вкусна : )







четвъртък, 30 юли 2015 г.

ЛЕК СЛАДКИШ

Този сладкиш направих по случай посрещането на моя първи внук  Калоян у дома ,исках да е нещо леко ( в тази адска жега всеки предпочита нещо по- лекичко) и сочно.Пусто време напоследък взе много да не стига и не качих рецептата навреме.

За жълтия блат

3 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
кората на един лимон

за кафявият блат( избрах този блат за да е сочен и да не се налага да го сиропирам)

180 гр брашно
150 гр захар
125 гр кафява захар
60 гр какао
1 и1/4ч.л.сода бикарбонат
1 и 1/4 ч.л. бакпулвер
щипка сол
2 яйца
140 мл. гъст айрян
75 мл. олио
140 мл. прясно горещо кафе

за сиропа 1 ч.ч. вода
5 с.л. вода
1 ч.л. сок от  лимон

За крема 
1  голяма  кофичка  заквасена сметана
1 кутия (400 гр. ) течен шоколад

Начин на приготвяне 

почваме със кафявият блат

Фурната се загрява на 180*. Брашното,двата вида захар.какаото,содата,бакпулвера и солта се слагат в дълбока купа и се разбъркват добре. Яйцата, олиото и айряна се разбъркват и се добавят към сухите съставки.Всичко се разбърква добре , накрая се излива горещото кафе. Бъркайте до хомогенна смес.
Излейте във форма за торта в която сте сложили хартия за печене. Аз ползвах форма с размери 26см.  Изпечете в предварително загрята фурна на 180* 40-45 мин.

За другият блат разбиваме яйцата със захарта на пухкав крем, оставяме миксера и добавяме брашното с бакпулвера като бъркаме със шпатула за да не спадне сместа.Добавете кората от лимона. Изсипете във форма за торта в която сте сложили хартия за печене  и печете 30 -35 мин.  Оставете блатовете да изстинат напълно. Сварете сиропа добавете в него сока от лимона.Поставете блата във форма за торта със свалящи се стени и го сиропирайте.Разбъркайте сметаната със течният шоколад до гладка смес и излейте 2/3 върху блата.Кафявият блат нарежете на кубчета и ги наредете изправени върху крема. отгоре с лъжичка хаотично разпределете останалият крем..Приберете в хладилника за 3-4 часа .
Да ви е сладко!